SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

20.09.2006.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: arhiva skijanje.hr i www.funivie.org

 

Italija: Noviteti u sezoni 2006/07

Što je novoga na i oko staza u Italiji?

Ljeto je za tvrtke koje upravljaju ski liftovima u Italiji prošlo radno i bez časka odmora. Radilo se na novim žičarama i stazama, moderniziralo i proširivalo stare, a skijaši s nestrpljenjem očekuju "na svojoj koži" iskusiti novitete.

Najveća vijest dolazi iz Dolomiti Superski sistema 12 skijališta: omiljeno skijalište Hrvata, Kronplatz, spaja se s Alta Badiom! Iznad San Vigilia pa prema uskoj dolini koja vodi do Alta Badie bit će prokrčena nova staza i postavljena nova kabinska žičara (slika desno). Suprotno prošlogodišnjim najavama, staza će biti markirana kao crna (budite bezbrižni, u podnožju je lokalna bolnica). Od tamo pa do Alta Badie vozit će besplatan skibus, a novi će izazov postati obilazak Sella Ronde i povratak na Kronplatz u jednom danu: samo za najvještije! Također, na Kronplatzu se privodi kraju i rekonstrukcija gondole koja je proljetos skliznula niz padinu. U Alta Badiji staru 4-sjedežnicu Col Alto zamijenit će nova kabinska žičara za 8 osoba kapaciteta 2.800 osoba na sat (slika dolje lijevo).

U Val Gardeni će se proširiti famozni Saslong, crna staza koja je pozornica jedne od legendarnih utrka Svjetskog kupa. Proširenje je bilo nužno zbog velikog broja rekreativaca koji su željeli "skinuti skalp" Saslongu tvoreći tako opasnu gužvu na kritičnim uskim grlima. Val Gardena će modernizirati i tri stara ski lifta (Sotsaslong, Sochers i Paradiso) novim automatskim 4- i 6-sjedežnicama.

Val di Fiemme/Obereggen također očekuje 3 nove automatske sjedežnice (Obereggen, Pala Santa, Corno Bianco), dok će se na Civetti ove sezone otvoriti novi snowpark na predjelu Zoldo.

Nama bliska skijališta u pokrajini Friuli-Venezia-Giulia sezonu 2006/07 također dočekuju s ponekom novošću. Na Piancavallu se dovršava nova 4-sjedežnica Tremol 2 kapaciteta 1.782 o/h. Modificirat će se pista Nazionale Alta, kao i snowpark, sada s bordercross i freestyle sekcijama.

Zoncolan/Ravascletto očekuje novu 2-sjedežnicu Cima Tamai kapaciteta 1.200 o/h. Snowpark će dobiti nove elemente, dok će se u Tarvisiu izgraditi novi na predjelu Duca d'Aosta. Uz to će se u Tarvisiu dodati i nova 4-sjedežnica Florianca (1.800 o/h) umjesto dosadašnje bolno spore 2-sjedežnice (slika desno). Mala Sella Nevea, često okupirana talijanskim reprezentativcima svih dobnih uzrasta, dobit će novu natjecateljsku FIS stazu Canin Alta te postati natjecateljski centar za brze discipline.

Madonna di Campiglio pomalo rezervirano izlazi u javnost s novitetima. Za ovu sezonu to su tek kozmetičke promjene na nekoliko zastarjelih restorana, dok se za sljedeću sezonu planira zamjena žičare Cinque Laghi sa kabinskom žičarom za 12 osoba. Bit će to i prvi konkretni korak ka dugo najavljivanom spajanju Madonne sa Pinzolom.

Monte Bondone će od ove sezone biti 100% pokriven sistemom umjetnog zasnježenja, a snowpark će dobiti nove elemente. Tonale i Ponte di Legno će od ove sezone biti spojeni novom kabinskom žičarom za 8 osoba i stazom Tonalina-Pegrá dužine 6 km. Službeno će se otvoriti i novo ski područje Temú sa 6 novih staza.

Na Cerviniji se ovo ljeto radilo na dvjema novim sjedežnicama, 4-sjedežnici Campetto (2.400 o/h) i 6-sjedežnici sa kupolom Cretaz (3.000 o/h) koje će zamijeniti stare ski liftove.

Koje su još novosti? Cijene skipassa su opet otišle gore (jedina iznimka je Livigno)! Polako, ali kontinuirano, cijene rastu prosječno 1,5-2% godišnje. Iako neka skijališta zadržavaju cijene sezonskih skipasseva na prošlogodišnjoj razini, nude besplatno skijanje za djecu do 8 godina i sl., činjenica je da za tjedan dana na snijegu treba svake godine izdvojiti koji euro više. Opet, posjeta je svake godine sve veća. Ne sumnjamo da će tako biti i ove sezone. Neki gušti očigledno nemaju cijene.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 197725
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr