12.03.2007.      

Autori: Goran Razić, Ante Pašalić 

Vogel - O’Neill freeride battle 2007.

Proteklog vikenda na Vogelu održan je drugi O’Neill freeride battle 2007.

Od 8. do 10.03.2007. održano je drugo međunarodno freeride natjecanje u skijanju i snowboardu - O’Neill Freeride Battle 2007. Nakon odgode prvotnog termina u 2. mjesecu, organizator natjecanja, športsko društvo Drča, uspješno je, već drugu godinu za redom, organiziralo ovo freeride natjecanje. Natjecanju je prisustvovalo 57 natjecatelja iz čak pet europskih država; Slovenije, Austrije, Hrvatske, Njemačke i Finske. Među prijavljenima bile su 3 skijašice, 28 skijaša, 21 boarder i 5 boarderica. Natjecanje je počelo u petak, kada su održane kvalifikacije, dok je u subotu na rasporedu bilo veliko finale.

Odlični uvjeti i veliki odaziv natjecatelja obilježili su ovogodišnji O’Neill Freeride Battle. Natjecanje je održano na vrhu "Šija", koje se nalazi nešto više od kraja istoimene jednosedežnice. Cilj je postavljen na polovici staze "Zadnji Vogel", tako da je cijela freeride ruta bila otvorena za znatiželjne poglede.

Sunčano vrijeme i odlična snježna podloga prvog dana natjecanja pružili su svim prijavljenim natjecateljima dobre uvjete za demonstraciju svojih freeride vještina u skijaškoj i snowboard disciplini.

Natjecanje je obuhvaćalo samo jedan spust svakog natjecatelja, a sudilo se po kriteriju; težina odabrane linije, tečnost vožnje (bez stajanja), agresivnost i atraktivnost (skokovi, rotacije) te na kraju i vrijeme vožnje.

Sudačka trojka je bila sastavljena od iskusnih slovenskih freeridera. Redom, tu su bili Igor Tavčar, Marko Šimenc i Ula Čehovin. Startalo se naizmjenično, jedan snowboarder zatim jedan skijaš, a djevojke su i u ovom natjecanju imale prednost. U finale se kvalificiralo 16 snowboardera i 16 skijaša, te sve djevojke zbog malog broja prijavljenih. Tokom trajanja kvalifikacija odlična atmosfera i istinsko prijateljstvo među prijavljenim natjecateljima pokazalo je da su freeride natjecanja odličan provod u svakom smislu, bez obzira na konačni ishod samog natjecanja!

Subotnje finale donijelo je ponešto drugačiju sliku. Iako je voženo po sunčanom vremenu, za razliku od prvog dana, podloga je bila iznimno zahtjevna, te je u gotovo cijeloj dužini bila ledena. Unatoč relativno nepovoljnim uvjetima, kojima je u prilog išao i jak vjetar, rideri na ONeill freeride battleu demonstrirali su agresivnost, odlični odabir linija i tehnički vrlo teške skokove, s kojima su impresionirali suce i sve prisutne u ciljnoj areni.

U ženskoj snowboard kategoriji pobjedu je odnijela vesela Petra Brajnik iz Slovenije, koja je sa naj agresivnijim spustom nadmašila ostatak ženske konkurencije. Drugo i treće mjesto zauzele su sestre Ana i Eva Povše, također iz Slovenije.

Skijašice su pokazale zavidan talent i dobre freeride vještine, s kojima nimalo ne zaostaju za svojim muškim kolegama. Pobjedu je odnijela Slovenka Urša Makovec, drugo mjesto osvojila je Tina Huber iz Austrije, a treće Slovenka, Nataša Volčanjk.

Snowboarderi su pokazali odličnu vožnju s dosta brzine i tehnički vrlo zahtjevnim manevrima na zaleđenom snijegu Vogela. Valja spomenuti odlične skokove sa stijena čak do 8 metara i agresivnost vožnje većine finalista. Pobjedu je odnio lokalni Matevž Maček, drugoplasirani bio je prošlogodišnji pobjednik u snowboard konkurenciji, Slovenac Gregor Bizjak, a treće plasirani je bio Austrijanac Markus Wopfner.

Skijaši su također demonstrirali odlične vožnje, s odlično odabranim linijama spusta, tehnički vrlo zahtjevnim skokovima i definitivno najvećim brzinama na cijelom natjecanju.

Najbolji freerider ovoga puta bio je prošlogodišnji drugoplasirani te pobjednik Snow Thrilla na Kaninu i vjerojatno najbolji slovenski freerider Jani Pogačar. On je uvjerljivo odnio pobjedu nadmašivši ostatak konkurencije s najtežom linijom, odličnim skokovima začinjenim raznim elementima u zraku i velikom brzinom! Drugoplasirani je bio Tomaž Gabrijelčič iz Slovenije, a treće mjesto zauzeo je Austrijanac, Andreas Kocher.

O’Neill Freeride Battle 2007. s dobrom organizacijom članova SD "Drče" i domaćinom, ski centrom Vogel, definitivno ulazi u kategoriju jednog od većih freeride natjecanja. Za napomenuti je da pobjednici sljedeće godine odlaze na jedno od najvećih freeride natjecanja na svijetu 13. Extreme Verbier!

Finalni rezultati O’Neill Freeride Battlea - Vogel 2007.

Skijaši:
1. Jani Pogačar (SLO)
2. Tomaž Gabrijelčič (SLO)
3. Andreas Kocher (AUT)

Skijašice:
1. Urša Makovec (SLO)
2. Tine Huber (AUT)
3. Nataša Volčanjk (SLO)

Snowboarderi:
1. Matevž Maček (SLO)
2. Gregor Bizjak (SLO)
3. Marcus Wopfner (AUT)

Snowboarderice:
1. Petra Brajnik (SLO)
2. Ana Povše (SLO)
3. Eva Povše (SLO)


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1173484
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr