25.01.2008.      

Autor: Goran VukelićIzvor: NY Times  

Skijalište na prodaju! Cijena? Prava sitnica.

Skijalište Ernen u Švicarskoj prodano za 1 CHF.

Točno 1 švicarski franak morao je uplatiti Bruno Prior, britanski investitor, kako bi došao u posjed malog švicarskog skijališta pod imenom Ernen. U zamjenu za ovu svotu dobio je 4 žičare, 2 ratraka, restoran, zemljište na kojem se pruža 16 km uređenih staza te velika očekivanja mještana.

 

ernenErnen je ponuđen na prodaju jer su se njegovi vlasnici, a to su mještani lokalnog sela, našli u bezizlaznoj situaciji koja je prijetila trajnim zatvaranjem skijališta. Poput mnogih malih alpskih skijališta koja se dižu tek do 1.200 mnv i Ernen je praktički izgubio cijelu prošlu sezonu koja je bila siromašna snijegom. Gubici su iznosili više od 180.000 američkih dolara, a da bi se nastavilo s radom trebalo je i obnoviti licencu za rad koja stoji oko 1.4 milijuna dolara. Ulaganja su tražila i nabavu sistema za umjetno zasnježivanje kako bi se osigurali snježni dani na skijalištu. Ipak, ni sve to ne bi jamčilo povratak turista koji danas preferiraju ski centre sa zaokruženom ponudom – stotine kilometara ski staza, apres-ski zabava, wellness, shopping... Pitoreskno alpsko mjesto sa samo 560 stanovnika to nije moglo ponuditi.

 

Objavljen je zato oglas kojim se traži investitor koji će Ernenu vratiti slavu sa početka 90-ih godina prošlog stoljeća kada su brojali i 180.000 godišnjih noćenja. Između mnogih koji su se javili, selo je odabralo Brunu Priora prvenstveno zato jer im se svidio njegov plan oživljavanja skijališta, a ne parceliranja zemljišta za gradnju vikendica. A Prior je odlučio investirati u: "...nešto zabavno! Kao privatna kompanija možemo si dopustiti investiranje u malo poznato skijalište. Ne žuri nam se."

 

Prior je već uložio 450.000 dolara u održavanje pogona za ovu sezonu i studiju isplativosti. Sljedećih 45 milijuna dolara uložio bi u izgradnju dvije nove žičare te hotela s 300 kreveta. Nove staze na višoj nadmorskoj visini trebale bi imati osiguran prirodni snježni pokrivač.

 

Mještani s velikim očekivanjima prate planove i žele povratak turista u svoje selo. Do tada, radi se na prijevodu menija i cjenika na engleski, kako kaže jedan od ugostitelja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 221653
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr