31.03.2009.      

Autor: Goran Razić 

Na skijama sa tri najviša vrha svijeta

Poznati švedski freerider Fredrik Ericsson planira napraviti ono što još nikome nije pošlo za rukom - odskijati sa sva tri najviša vrha svijeta. Projekt počinje već ovoga ljeta s najtežim ispitom od svih, drugim po visini vrhom K2

U 6. mj. 2009. započinje veliki Ericssonov projekt. Odskijati sa sva tri najviša vrha na svijetu pravi je zalogaj čak i za najveće alpiniste i ekstremne skijaše na svijetu, a najbolji dokaz tome je što to do sada još nikome nije pošlo za rukom.

-.--.-Fredrik Ericsson do sada je ostvario sasvim lijepi niz spusteva na skijama s najviših planina svijeta, među kojima su Peak Somoni, Shisha Pangma, Gasherbrum 2, Laila Peak i Dhaulagiri. "Do sada sam već skijao sa 3 od ukupno 14 osamtisućnjaka i to mi je donijelo veliko iskustvo, koje je neophodno za moj novi projekt. Projekt bi trebao trajati dvije godine, a krenut će već ovoga ljeta sa vrhom K2 (8612 mnv), nastavit će se s Kangchenjungom (8586 mnv) u jesen ove godine, a završiti bi se trebao sa Mt. Everestom (8850 mnv) u jesen 2010 godine.", riječi su Ericssona.

Projekt počinje s najtežim od svih, vrhom K2, poznatim po svojoj ljepoti, ali istovremeno i negostoljubivosti. Vrh je u alpinističkim krugovima poznat i pod imenom "piramida smrti" i zasigurno je tehnički najteži osamtisućnjak, a samim time i najzahtjevniji vrh na svijetu. K2 je prvi puta "osvojen" 1954. godine, samo godinu nakon Mt. Everesta, no upravo zbog svoje težine na njega je do sada stalo samo oko 200 ljudi, dok ih je puno više zauvijek ostalo na planini. Ono što je još veći izazov hrabrom Šveđaninu je podatak kako do sada još nitko nije napravio spust na skijama sa K2 i upravo to je podatak koji kani promijeniti.

Koliko je ovaj uspon zahtjevan najbolje govori i činjenica kako će osim napornog alpinističkog uspona Ericsson morati sam nositi svu svoju skijašku opremu te će uspon napraviti u turnim pancericama, što je mnogo zahtjevnije nego u visokogorskim penjačkim cipelama.

Do sada je slične pokušaje imalo dosta alpinističkih skijaša. Podsjetimo kako je Slovenac Davo Karničar, jedan od najpoznatijih ekstremnih skijaša u svijetu, prva osoba koja je skijala sa krova svijeta, Mt. Everesta. Karničar je također ostvario svoj veliki projekt skijanja sa najviših vrhova svih kontinenata. S druge pak strane, nisu svi projekti završavali sretno, čak naprotiv. Švedsko norveški dvojac Tomas Olsson i Tormod Granheim doživjeli su nesreću prilikom sličnog pokušaja skijanja s najvišeg vrha svijeta. Nakon započetog spusta na skijama u jednom trenutku doživjeli su nesreću i Olsson je pao niz liticu te izgubio život. Nadamo se kako će njegov sunarodnjak biti bolje sreće.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 452873
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr