04.12.2009.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Veronika Zuzulova 

Zuzulova u problemima s antidoping agencijom

Veronika Zuzulova, osim problema s koljenom, bilježi i one s antidopinškom agencijom.

Sjevernoamerička avantura nije bila sretna za Veroniku Zuzulovu. Slovačka skijašica se vratila preko "velike bare" s ozljedom koljena te nenadanim problemima s antidopinškom agencijom (WADA).

-.--.-zuzulovaOzljedu lijevog koljena najbolja je slovačka skijašica zaradila na treningu slaloma u Lovelandu u američkoj državi Colorado. Zbog toga je i propustila nastup na slalomu koji se vozio prošlog vikenda u Aspenu. Liječnički nalazi govore da ozbiljnijih oštećenja koljena nema, već se radi samo o istegnuću ligamenata. Svejedno, Zuzulova će morati pauzirati nekoliko tjedana, a povratak natjecanjima se očekuje, kako sama kaže, na klasiku u Zagrebu, sljemenskoj slalomskoj utrci 3. siječnja 2010.

Osim zdravstvenih briga, Zuzulova problema ima i s WADA-om. Naime, agenti te antidopinške agencije su za vrijeme boravka u SAD-u tražili slovačku skijašicu zbog redovitog uzimanja uzorka urina i pretrage na moguće korištenje doping sredstava. Nisu je uspjeli pronaći zbog toga što se slovačka ekipa smjestila nekoliko stotina metara od prijavljene adrese boravka. Veronikin trener i otac, Timotej Zuzula, objašnjava: "Nismo znali adresu apartmana u kojem smo bili smješteni te smo dali adresu obližnjeg hotela. K tome, baš to jutro kad su nas agenti WADA-e tražili, Veronika je bila na pregledu kod liječnika zbog ozljede koljena."

-.--.-zuzulovaWADA je prijavila slučaj Svjetskoj skijaškoj federaciji (FIS) kao izbjegavanje kontrole, no slovačka je ekipa promptno poslala svu dokumentaciju iz koje se vidi da je Veronika spornog jutra bila na liječničkom pregledu. Nadaju se da skijašica neće morati podnijeti nikakve sankcije jer nije bilo namjere izbjegavanja kontrole.

Inače, pravila o antidopinškoj kontroli su za vrhunske sportaše vrlo stroga. Moraju prijaviti svoje boravište za svaki dan te posebno naznačiti jedan sat u danu između 6:00 i 23:00 kada će biti na raspolaganju za uzimanje urina. Dogodi li se da ih agenti WADA-e nisu pronašli na naznačenom mjestu, podliježu disciplinskim mjerama. Ekstreman primjer krutog poimanja pravila iskusila je, primjerice, belgijska tenisačica Yanina Wickmayer kojoj je izrečena jednogodišnja zabrana nastupanja upravo zato jer je zaboravila obavijestiti WADA-u o promjeni mjesta boravka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1162592
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr