02.04.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Svijetla slalomska budućnost hrv. skijanja

Posljednje FIS utrke su u tijeku, a sredinom mjeseca očekuje se nekako po praksi i objava sastava reprezentacija za iduću sezonu. Vremena za popravke je malo, no slalomska "krvna slika" hrv. reprezentativaca budi dosta optimizma za dalje.

Sa sutrašnjim danom počet će, naime, vrijediti već 11. ovosezonska lista FIS bodova - lista koja jedina jasno daje do znanja gdje su hrvatske skijašice i skijaši u odnosu na svjetsku konkurenciju. A slalomski gledano, za sve zainteresirane, tu je poruka sasvim jasna - malo ćemo ih još pričekati, no s obzirom na trenutno stanje svakako ćemo i dočekati slalomske nasljednike obitelji Kostelić ili svojedobno Ane Jelušić i Nike Fleiss za bodove Svjetskog kupa i velika natjecanja.

Na toj listi, u sveukupnoj muškoj svjetskoj slalomskoj konkurenciji, Ivica Kostelić je trenutno 15., Dalibor Šamšal 62., Filip Zubčić 82., a Matej Vidović 91. slalomaš svijeta (listu, jasno, predvodi Marcel Hirscher ispred Felixa Neureuthera, nap.a.). Ono što je, međutim, puno zanimljivije je to da će se Filip Zubčić i Matej Vidović u iduću, svoju tek prvu seniorsku sezonu, otputiti kao "top 10" među svim juniorima svijeta, budući da danas u toj dobnoj kategoriji zauzimaju slalomsko šesto (Filip) odnosno sedmo mjesto (Matej). Baš kao što osobito dobro zvuči i trenutno slalomsko stanje kod mlađih juniora (ove sezone skijaši rođeni 1996. i 1997. godine) gdje će Istok Rodeš u starije juniore s trenutne vodeće pozicije, a i Elias Kolega tu je trenutno osmi!

Kod djevojaka, gleda li se opet samo slalom - situacija nije bitno lošija, dapače. Andrea Komšić iz kategorije mlađih juniorki među starije juniorke odlazi s trenutne 10. pozicije slaloma svoje sadašnje dobne kategorije. A Saša Tršinski, u istom dobnom statusu, tu je 21. Djevojke na ukupnoj slalomskoj FIS ljestvici predvodi, jasno, Mikaela Shiffrin. Dok je najuspješnija hrvatska djevojka ujedno i naša ove sezone jedina seniorka Sofija Novoselić na 115. poziciji. Varaždinka Iva Mišak u svojoj izlaznoj juniorskoj sezoni, poput Filipa Zubčića i Mateja Vidovića, trenutno je 66. juniorska slalomašica svijeta i 197. ukupno na svijetu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. travnja 2014.   23:47h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Da je skijanje jako kompleksni sport austrijanci ne bi nikad bili prvi. Tj. puno se lakse skijat u svom selu poslije skole, nego ici iz Zagreba, ne ici u skolu i vrijeme provoditi s ne pismenim trenerima. Takoder se ne sijecam da je skijaskih aseva bilo iz Beca ili Graza! Klinci su nam stvarno dobri ali kad skuze da treba 100 dana biti u Innerkremsu , kad posatanu seniori, radije izaberu nesto drugo........! "
    (Član Danko17)

    Yep, osim Michaele Dorfmeister iz Beča. A i koliko znam Armin Assinger rođen je u Grazu. Istinabog, kao mali se preselio u Hermagor.
  • Objavljeno: 19. travnja 2014.   20:52h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    pa ima dobrih svuda, okanimo se vec jednom te fame da smo mi najtalentiraniji u svemu...
    ali naravno, od kadeta do dobrog seniora je dalek put i na cilj stižu promili. a tko ce oni biti, ovisi o puno stvari i definitivno je olakotna okolnost ako si domoradac iz brda koji na skijama ide u skolu i u ducan, a u radijusu od 50km ima 10 skijalista.

    Mi tu prednost nemamo, i zato bi bilo bolje da ulazemo u neke sportove u kojima imamo vecu bazu i vecu sansu za uspjeh. a skijanje pustimo pojedincima i entuzijastima te financiramo eventualno do kadeta....ostalo-privatno.



  • Objavljeno: 12. travnja 2014.   07:40h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Da je skijanje jako kompleksni sport austrijanci ne bi nikad bili prvi. Tj. puno se lakse skijat u svom selu poslije skole, nego ici iz Zagreba, ne ici u skolu i vrijeme provoditi s ne pismenim trenerima. Takoder se ne sijecam da je skijaskih aseva bilo iz Beca ili Graza! Klinci su nam stvarno dobri ali kad skuze da treba 100 dana biti u Innerkremsu , kad posatanu seniori, radije izaberu nesto drugo........!
  • Objavljeno: 11. travnja 2014.   21:58h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Janica i Ivica ih nisu imali, znači nije uvjet.
    Mislim da je u skijanju teže nego u tenisu. Teniskih terena ima svuda, skijališta ne. Parafrazirat ću Gipsa i ono što mu je rekao Đoković... "Skijanje je mnogo komplikovan sport." I, baš kao i u tenisu, a i ostalim individualnim sportovima, prelazak iz juniora u profi seniore je težak i mnogi se izgube. Zato kažem, pusti perspektive. Takvih perspektiva po svijetu ima more. A broje se samo kapi.
  • Objavljeno: 09. travnja 2014.   15:39h

    Član od:
    28.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb


    I da...kakve to ima veze s očekivanjima naših skijaša za drugu sezonu ? "
    (Član dlonca23)
    Ima, kada bi imali u lijepoj našoj ukupne površine skijaških staza koliko je ukupna površina teniskih terena (daj bože koliko je nogometnih) možda bi i u skijanju imali toliko uspjeha
  • Objavljeno: 08. travnja 2014.   23:47h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Ne možete gledati tak crno ! Pogledajte tenis, svi smo gledali ovaj vikend meč sa Poljacima !!!
    Čilić je 26. na svijetu, daleko iza Ivice, Dodig 37. a Karlović 52. !!!
    Za vrijeme Pavleka devedeset posto Hrvata nije znalo za skijanje, niti ga je pratilo. On je zaista utro put Kostelićima i tada nije nitko mogao slutiti da će brat i sestra pokoriti svijet... "

    (Član buc2)

    Ovo s 90% Hrvata koji nisu znali za skijanje si lupio i ostao živ. Prije i za vrijeme Pavleka smo u Hrvatskoj imali 90% više skijaških staza nego što ih je bilo u pogonu ove zime
    I da...kakve to ima veze s očekivanjima naših skijaša za drugu sezonu ?
  • Objavljeno: 08. travnja 2014.   21:44h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    I kakve to veze ima sa ovim što smo nas dva rekli?!
  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   14:42h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ne možete gledati tak crno ! Pogledajte tenis, svi smo gledali ovaj vikend meč sa Poljacima !!!
    Čilić je 26. na svijetu, daleko iza Ivice, Dodig 37. a Karlović 52. !!!
    Za vrijeme Pavleka devedeset posto Hrvata nije znalo za skijanje, niti ga je pratilo. On je zaista utro put Kostelićima i tada nije nitko mogao slutiti da će brat i sestra pokoriti svijet...
  • Objavljeno: 03. travnja 2014.   21:06h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Koliko će to bodova vrijediti u Sv.Kupu slijedeće sezone ? Osim Ivice, bojim se nitko neće ulovit drugu vožnju u nekoj utrci.
  • Objavljeno: 02. travnja 2014.   21:02h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nažalost, ne mogu se složiti sa naslovom. Sve je to jako daleko od bodova u Svj. kupu, kamoli nečeg više.

Prikazano 10 od 10 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293327
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr