MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

22.01.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Foto: Arhiva ZOI Soči 2014.

 

Russijeva "ruska ljepotica" čeka skijaše u Sočiju

Jedanaest novih sportskih borilišta su Rusi izgradili za Zimske olimpijske igre u Sočiju, a jedno od njih je ono na kojem će skijaši alpinci tražiti put do odličja.

U sam osvit Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, koje počinju 7. veljače, pogledajmo gdje će se skijaši nadmetati za medalje u alpskim disciplinama. Rusi su izgradili jedanaest novih sportskih borilišta na dva glavna lokaliteta, uz obalu Crnog mora gdje se nalazi šest impresivnih dvorana te na Krasnajoj poljani gdje će se odvijati natjecanja na otvorenom – u alpskom i nordijskom skijanju, skijaškim skokovima, biatlonu, bobu, snowboardu…

Skijaška natjecanja u alpskim disciplinama bit će održana na skijalištu Rosa Khutor do kojeg se dolazi 40-minutnom vožnjom vlakom od obale. Naravno, željeznica je također novoizgrađena, a investicija je iznosila osam milijardi dolara (za usporedbu, cijele ZOI u Vancouveru 2010. su stajale 7 milijardi dolara).
 
-.-sochi2014.com-.-

Skijalište je razvijeno praktički iz ničega, a radovi su započeli 2003. Svečano je otvoreno 2011., a trenutačno broji 14 žičara i 72 km uređenih staza. U blizini se nalaze manja skijališta, poput Gazprom Mountain Resorta s 21 km staza, Gorki Goroda s 10 km staza te Alpike čije će staze biti rekonstruirane za sezonu 2014/15.

Za projektiranje alpskih staza je zadužen Bernhard Russi, Švicarac koji je 1972. u Sapporu osvojio zlatnu medalju u spustu. Iza njega je niz projektiranih staza za velika natjecanja u svijetu, a spustaška staza Rosa Khutor je šlag na tortu u karijeri. "Do 2006. je trebalo odlučiti o konceptu staze", otkriva Russi u razgovoru za SRF.

-.-sochi2014.com-.-

"Naravno, trebalo je ocijeniti kakve mogućnosti planina pruža, pronaći ključna mjesta za stazu i povezati točkice", kazuje Švicarac koji se 20-ak puta popeo na planinu i propješačio je da bi skupio sve potrebne podatke i stazu konstruirao u skladu s olimpijskim standardima. "Dugačka je 3,5 km i ima četiri potencijalna mjesta za skokove od 50-ak metara. Skijaši će na njoj voziti 120 km/h", zadovoljan je Russi. Najbolji svjetski skijaši i skijašice su već oprobali stazu budući da su 2012. ovdje vožene utrke Svjetskog kupa. Na kombinacijskoj je, podsjetimo, pobijedio Ivica Kostelić.

Sergej Bačin, koji upravlja izgradnjom cijelog kompleksa, dodaje: "S Russijem smo stvorili staze bolje nego igdje u svijetu. Osim toga, tu je i sustav umjetnog zasnježenja vrijedan 100 milijuna dolara koji pokriva cijelo skijalište i koji nam omogućuje da u tjedan dana zabijelimo sve staze ako su temperature ispod nule." Da ništa nije prepušteno slučaju govori i činjenica da su Rusi tijekom prošlog ljeta uspjeli pohraniti i sačuvati oko 400.000 kubičnih metara lanjskog snijega za pokrivanje staza. No, vremenske prilike ne bi trebale biti problem budući da je ove zime već palo oko 1,5 m prirodnog snijega.

-.-sochi2014.com-.-

Problem je zato kako osigurati sigurnost natjecateljima i posjetiteljima s obzirom na najave o mogućim terorističkim napadima. Zbog toga je angažirano gotovo 37.000 policajaca i vojnika koji će pod čvrstom paskom držati sportska borilišta. Skijaške će se staze, primjerice, za turiste otvoriti tek nakon završetka Paraolimpijskih igara.

Sve će to povećati troškove već sada najskupljih Olimpijskih igara u povijesti. Procjenjuje se da stoje oko 50 milijardi dolara. No, unatoč ogromnom novcu ulivenom u nova skijališta neke sitnice još nisu riješene. Ne postoji tako zajednička ski karta za sva navedena skijališta, a treba još uvesti i besplatan ski bus između njih. Ipak, možda to i nije ono oko čega će ruska elita razbijati glavu kad se sjati na zimovanje u Soči. Pogotovo kad ih već sada čeka desetak peterozvjezdanih hotela, fini restorani, barovi sa skupim pićima, shopping centri sa luksuznom robom kakvu su navikli kupovati u Courchevelu… Skijanje će ovdje biti samo zgodna razbibriga.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 149417
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr