OPREMA

»

SKIJE

09.06.2008.      

Autor: Vjeran BaranovićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan GSX waveflex (08/09)

Natjecateljska skija koja je uspješnom Waveflex tehnologijom približena rekreativcima. Prvenstveno je namijenjena za uživanje u dugim i brzim zavojima.

Testirani model: 170 cm, r = 17,2 m
Sidecut: 110-67-96
Dostupne visine: 164, 170, 176, 182 cm

Već na prvi pogled vide se bitne razlike u odnosu na prošlogodišnji model. Osim novog dizajna, koji je karakterističan svim Race modelima Elana za ovu sezonu, najuočljiviji su već poznati Elanovi "valovi" na skiji. Ove godine Elan je uveo Waveflex tehnologiju i na svoj race asortiman i to je jedna od najvećih tehnoloških novosti. Waveflex je do sada bio rezerviran samo za rekreativne modele, ali zbog polučenog uspjeha odlučili su ga uvesti i u race program.

Waveflex tehnologija trebala bi doprinositi što boljem balansu između fleksijskih i torzijskih performansi skije, odnosno povećanju torzijske rigidnosti, što je jedan od glavnih ključeva uspjeha pri vožnji na tvrdim stazama, za koje je ova skija napravljena.

Osim spomenutog noviteta GSX je zadržao većinu starih tehnologija. Tako je ostala RTS tehnologija (racing sidewall), koja je karakteristična za sve Elanove natjecateljske modele zadnjih nekoliko sezona. RTS se do sada pokazao kao pun pogodak, jer omogućuje lakši prijelaz s rubnika na rubnik te omogućava odlično držanje tijekom cijelog zavoja.

U modelu za sezonu 08/09., također je prisutna drvena jezgra (Responseframe woodcore) koja je pojačana dvostrukim slojem titanijuma, čime skija znatno dobiva na tvrdoći (Dual IT), te Isocrome top na gornjem sloju skije. Što se tiče vezova, tu nije bilo prevelikih promjena, već standardno tvorci iz Begunja koriste Fusion vez 14.0  GRN.

Što se tiče voznih karakteristika, kako je to vidljivo iz gabarita i jasne namijene skije, riječ je o klasičnoj veleslalom skiji, kojoj je primarna namijena dugi i brzi zavoj. Skija je namjenjena boljim skijašima, učiteljima skijanja te (bivšim) natjecateljima, no nemojte da vas ovaj podatak zavara. Skiju nije odveć teško voditi kroz duge zavoje, a njena reakcija je dosta primjerena i očekivana. Baš poput prethodnika, GSX cijeli zavoj drži bez ikakvih problema, no moramo priznati puno lakše nego prije.

Waveflex je znatno pridonio smanjenju težine ovog Elanovog modela, no kako ne bi sve bilo idealno valovi ipak nisu svemogući. Dojam je da skija na tvrdim i zaleđenim stazama ipak ne daje onakvu reakciju i držanje kakvo bismo možda očekivali ili htjeli. Taj podatak se posebno odražava na osjećaj sigurnosti u vožnji takvim uvjetima i pri velikim brzinama. S druge pak strane, ako uvjeti nisu odveć ekstremni i ako je staza samo "tvrda", no prvenstveno snježna, ne i ledena, za GSX problema nema.

U samoj vožnji skija se pokazala kao iznimno poslušna i zanimljiva. S "jačim" radom nogu te dodavanjem aktivnog vođenja skije, možete kratiti i produljivati zavoje od propisanog radiusa te istinski uživati u dugim dinamičnim zavojima. Jedna od prednosti u odnosu na prethodnicu su sigurno kraći zavoji. Puno lakše se izvode i pri tome ne umaraju. Naravno da ne možemo govoriti o brzom vijuganju na njoj, ali solidni kraći zavoji se uz korištenje "mekanije" tehnike dosta lagano izvode. Još jedna prednost koja svakako ide u korist olakšanim materijalima.

No tu priči nije kraj. Kako bismo vidjeli sve njene mogućnosti skiju smo odveli i na mekši teren, te u neravnine... i ostali smo iznenađeni. Iako mu to nije osnovna namjena, GSX pruža dosta zadovoljstva na takvim stazama. Uz malo "agresivniju" tehniku vrlo brzo ćete se uživjeti u takvu stazu pa čak i na trenutak zaboraviti da imate na nogama veleslalom skiju. Pri većim i tvrđim hupserima skija bi mogla zadavati probleme s obzirom na dužinu i tvrdoću.

GSX je natjecateljska skija prvenstveno napravljena za ispeglane i tvrđe staze. Iako u nekim trenucima neodoljivo podsjeća na jačeg pripadnika cross klase, tome ipak nije tako. Bolji rekreativci s dobrom (ne i vrhunskom) kondicijom bi se također mogli “naći” u ovoj skiji. Zahtjeva tehniku i rad, ali dojma smo mnogo manje nego kod nekih sličnih modela drugih proizvođača. Skijaši koji se vide u ovim opisima trebali bi možda razmisliti i o ovom modelu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 173985
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr