05.01.2007.      

Autor: Matija KraljIzvor: Skionline.ch 

40 godina Svj. kupa i kako je sve počelo...

FIS Svjetski kup danas slavi jednu predivnu obljetnicu – od sutra on, naime, ulazi i u peto desetljeće svojega postojanja. Sretan rođendan!

5. siječnja 1967. godine. Da, to je bio taj datum. Tada je sve počelo, a traje, naravno, još i danas...

5. siječnja 1967. u njemačkom Berchtesgadenu održana je prva službena utrka u povijesti FIS Svjetskog kupa. Pobjednik je bio Austrijanac Heini Messner...

Još 1966. godine, u vrijeme europskog ljeta, za vrijeme Svjetskog prvenstva u čileanskim Andama, ova je ideja ugledala svjetlo dana. Tada, usred kolovoza, Francuzi su odnijeli 16 od sveukupnih 24 medalje.

A u ženskom spustu Austrijanka Erika Schinegger uzela je zlatnu medalju. No, taj događaj možda danas ne bi niti imao neko posebno značenje, da se nešto kasnije nije ustanovilo kako je Erika zapravo Erik (!), gospodin koji je nešto kasnije uredno postao dvostrukim ocem.

Organizatori u njemačkom Berchtesgadenu 5. 1. 1967. u biti zapravo nisu niti znali da organiziraju prvu povijesnu utrku FIS Svjetskog kupa. U principu je netko jednostavno bio zaboravio (!) tu zgodnu vijest priopćiti njemačkim organizatorima.

No od tada, mnogo se toga u svakom pogledu promijenilo. Ideja tadašnjih progresivnih "ski-freakova" u potpunosti je promijenila svijet profesionalnog skijanja.

U konspirativnim sastancima za vrijeme dugih ljetnih noći u čileanskom Portillu sudjelovali su Serge Lang, novinar francuskog "L'Equipea", te Honore Bonnet i Bob Beattie, šefovi francuskog i američkog ski tima. A potom im se priključio i Austrijanac Sepp Sulzberger.

"L'Equipe" je tada, po uzoru na biciklizam, raspisao "challenge" za najboljeg skijaša sezone. Taj trofej gotovo da nikoga u tom trenutku nije interesirao, te je briljantima presvučena skija, kao glavna nagrada, u konačnici i dobitnicima Marielle Goitschel i Karlu Schranzu uglavnom služila kao efikasni skupljač prašine.

Dok su skijaši na visini od preko 3 000 metara u Čileu vrijeme kratili na svoj način, četveročlana "banda", kako ju je poslije osobno nazivati volio Serge Lang, naporno je radila na svom najnovijem projektu.

Kada su prijedlog napola doradili, članoci grupe obratili su se i Marcu Hodleru, nedavno preminulom tadašnjem čelniku FIS-a. Vrhovni skijaški šef tada je reagirao posve nebirokratski brzo, i već 11. kolovoza 1966. godine medijima se obratio porukom: "Dame i gospodo, imamo Svjetski kup!".

Većina medija naziv "Svjetski kup" tada je još pisala doslovce pod navodnim znacima, jer povjerenja u ideju baš previše i nije imala.

Heini Messner iz Austrije slavio je tako na prvoj utrci u povijesti FIS Svjetskog kupa. Na slalomu u Berchtesgadenu u drugoj je slalomskoj vožnji ostvario proboj sa desetog na prvo mjesto.

Prvi ukupni pobjednik FIS Svjetskog kupa bio je legendarni Jean-Claude Killy. A FIS Svjetski kup službenu je ratifikaciju od strane FIS-a dobio na kongresu u Beirutu, u lipnju 1967. godine.

Kronika ukupnih pobjednika FIS Svjetskog kupa danas obuhvaća ukupno 22 ženska i 19 muških imena i prezimena. Nama najdraže među njima svakako je ono mlade dame, koja na rođendan FIS Svjetskog kupa, i sama slavi svoje rođendane, trostruke ukupne pobjednice Janice Kostelić.

Najviše velikih Kristalnih globusa, njih čak 6, posjeduje u svojoj kolekciji Annemarie Moser-Proell, peterostruki pobjednik FIS Svjetskog kupa bio je Marc Girardelli, a po četiri puta trofejni pokal kao vrhovno skijaško dostignuće našao se u rukama Gustava Thönija, Hermanna Maiera i Pirmina Zurbriggena.

168 skijališta iz 22 zemlje, na četiri kontinenta, u ovih su 40 godina organizirala utrke FIS Svjetskog kupa, a održano je sveukupno oko 2 500 utrka. Na ovoj vječnoj listi sa tri izdanja noćnog slaloma FIS Svjetskog kupa za skijašice upisano je sada već, naravno, i zagrebačko Sljeme.

A nakon svih ovih podataka, i brojki pred kojima se čovjek samo može pokloniti, što još drugo FIS Svjetskom kupu poželjeti nego da nam uistinu još dugo, dugo traje!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 141682
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr