NATJECANJA

»

SKIJANJE

14.10.2004.      

Autor: Željko Mihalić


 

Legende - Annemarie Moser-Pröll

Nitko nam ne može zamjeriti ako kažemo da je članak posvećen najboljoj skijašici svih vremena. Barem zasad...

Annemarie Moser-Pröll rođena je 27. ožujka 1953. u Kleinarlu (Salzburg), i to u skijaškoj pokrajini iz koje dolazi i još jedan velikan svjetskog skijanja - Hermann Maier. Smatraju je najboljom austrijskom skijašicom u povijesti, i jednom od najsvestranijih, a takva ocjena vrlo vjerojatno vrijedi i u svjetskim razmjerima.

Moser-Pröll skijati je počela sa četiri godine, a svoje prve nastupe ostvarila je sa 14 godina. Sa 15 godina već je ušla u austrijsku reprezentaciju. I postala specijalisticom za brze discipline te otišla u legendu.

Bogata karijera odlične skijašice stvarno je prepuna pobjeda i nagrada:
Svjetska prvakinja 1972. u kombinaciji, 1974. i 1978. svjetska prvakinja u spustu, zlatna na Zimskim olimpijskim igrama u Lake Placidu...

Sve skupa, pobijedila je na ukupno 63 utrke Svjetskog kupa (37 puta u spustu, 16 u veleslalomu, 3 u slalomu i 7 u kombinaciji) te osvojila čak šest naslova ukupne pobjednice Svjetskog kupa (1971.-75. te 1977. godine).

Od tih šest naslova pet naslova Moser-Pröll ostvarila je zaredom, što je do sada nedostižan rekord i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a ispred njene glavne konkurentice u usponu Hanni Wenzel.

U tom periodu Austrijanka je osvojila 19 od 28 spusteva, od čega jedanaest zaredom i to kroz dvije sezone.

Njena posljednja pobjeda, a na koju je dugo čekala, bila je okrunjena olimpijskim zlatom, nakon što je u Sapporou 1972. godine osvojila dva olimpijska srebra, dok je ZOI 1976. godine propustila, kao i cijelu sezonu, jer se brinula za svog bolesnog oca.

Dvanaestogodišnju profesionalnu karijeru Annemarie Moser-Pröll prekinula je 1980. godine i počela se baviti ugostiteljstvom u rodnom Kleinarlu, zajedno sa kćerkom Marion otvorivši svoj "Weltcup Caffe". U slobodno vrijeme uživa u lovu, te rijetko u skijanju, svega jednom ili dvaput u sezoni.

Kaže kako je skijanje strašno napredovalo i tehnički i u materijalima i kako je među svima najbolja i neprikosnovena Janica Kostelić. Potpuno se promijenila i smirila, što i potvrđuje činjenica da je svoj Porsche zamijenila VW Passatom, a vožnje zamijenila dugim šetnjama po prirodi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 282280
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr