NATJECANJA

»

SKIJANJE

13.07.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Karl Schranz

Prvi Austrijanac dvostruki pobjednik Svjetskog kupa, čovjek čija je karijera trajala punih petnaest godina...

Karl Schranz rođen je 18. studenog 1938. u St. Antonu. I smatra se, po nekim procjenama, jednom od najintrigantnijih osoba u povijesti svjetskog skijanja.

Svoju prvu pobjedu u karijeri popularni "Karli" ostvario je uistinu davne 1957. godine i to pobijedivši na Kandahar spustu u Chamonixu. Do te svoje prve pobjede Schranz je doskijao vozeći još na drvenim skijama (!). No u ranim 60-im godinama prošlog stoljeća on potom prelazi na modernije skije te nastavlja svoj impresivni niz pobjeda.

Ukupno u svojoj karijeri ostvario je 20 prestižnih spustaških pobjeda te osvojio i tri zlatne medalje na FIS Svjetskim prvenstvima (Chamonix 1962. godine – zlato u spustu i kombinaciji, Val Gardena 1970. godine – zlato u veleslalomu) te jednu srebrnu olimpijsku medalju (Innsbruck 1964. godine – veleslalom).

Ukupnim pobjednikom Svjetskog kupa za skijaše, kao prvi Austrijanac, postajao je dva puta – u sezonama 1968/69. te 1969/70., a malih Kristalnih globusa skupio je ukupno tri – dva u spustu i jedan u veleslalomu.

Trenirati je uvijek obožavao sam, a na skijaškim stazama svoje je sposobnosti odmjeravao sa nekim od najvećih imena skijaške povijesti poput Tonija Sailera, Jean Claudea Killyja ili Gustava Thoenija.

Zanimljivo je i da ga je Međunarodni olimpijski odbor izbacio sa ZOI 1972. godine u japanskom Sapporu, uz optužbu da je kao profesionalac primio novac od sponzora. No po dolasku u Beč Schranza je potom, izrazivši tako svoje mišljenje o ovakvom potezu MOO-a, srdačno dočekalo više od pola milijuna (!) Austrijanaca.

Po završetku aktivne skijaške karijere Karl Schranz otvorio je i vodi vlastiti hotel u rodnom St. Antonu, a sudjelovao je i kao jedan od direktora i u organizaciji tamošnjeg Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju 2001. godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 119199
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr