26.02.2009.      

Autor: Goran Razić

Photo: AFP
Izvor: Skiinfo.com

 

Austrija u problemima sa snijegom

Nakon talijanskih Dolomita, koji su ove zine obarali sve rekorde po količini snježnih padalina, na redu je Austrija, koja bilježi ponovo velike količine napadalog snijega.

Kako Dolomiti ne bi bili jedini zatrpani u snijegu pobrinula se ciklona iznad Austrije. Neki ski centri su odsječeni od svijeta, a opskrba strujom, vodom i namirnicama za neka austrijska mjesta otežana je, ili je u potpunosti onemogućena. Razlog tome je količina od gotovo dva metra novonapadalog snijega u posljednjih nekoliko dana. Najveće probleme sa snijegom zabilježila su skijališta Planneralm, kraj Schladminga, te Hochfügen u tirolskoj Zillertal dolini, u blizini Mayrhofena.

Novonastala situacija primorala je lokalne vlasti da posegnu u pomoć za vojskom, koja je osigurala redovne helikopterske letove, ne bi li uspjela na vrijeme snabdjeti 500-tinjak zatočenih mještana. Neki podaci govore kako je u Hochfügenu zatočeno oko 700 turista, koji ne uspijevaju napustiti mjesto radi velike opasnosti od lavina, radi koje su zatvorene sve pristupne ceste.

U ostalim predjelima Austrije, pa i onim nižim, poput Štajerske, ukupno oko 1.000 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi bavi se otkopavanjem prilaza te skidanjem snijega s krovova, kako bi zaštitili stanovnike od urušavanja krovova i još većih šteta.

Na nama poznatijim skijalištima, kao što su ona u regiji Skiwelt, napadalo je preko 50 cm u 24 sata, što je povećalo opasnost od lavina na najviših 5/5. Proteklog tjedna, Kitzbühel je tako izmjerio 65 cm snijega u samo jednoj noći, tako da ga trenutno ima ukupno oko 250 cm. U višim predjelima, poput onog ponad austrijskog gradića Kapruna, na Kitzsteinhorn glečeru, očekuje se kako bi moglo pasti preko 100 cm snijega u sljedećem periodu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 235203
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr