22.10.2012.      

Autor: Goran Razić 

Bjelolasica: Kad dođu kune doći će i skijaši

Sustavno zanemarivanje, zub vremena, nedostatak novaca, nebriga odgovornih i "elementarne nepogode" dobrano su načele Bjelolasicu. Rezultat toga je sezona bez rada glavnog skijališta. Tintilinić je bio slamka spasa za pokojeg skijaša i bordera u 2011.

Hoće li se stanje uskoro promijeniti? To je jedno od glavnih pitanja koja si postavljaju mnogi zaljubljenici u snježne sportove. Postavili smo ga i mi, ali smo išli i malo dalje. Od HGSS-a, vodstva skijališta, HOC-a, pa preko Adriatic Cluba sve do Ministarstva turizma i ministra osobno. Odgovori su tu, a jesu li nas zadovoljili? Možda samo djelomično. 

O ogromnom potencijalu i predivnoj lokaciji ovog možda jedinog "pravog" hrvatskog skijališta ispričane su bajke. Riječ je svakako o skijalištu koje bi, u nekim drugim okolnostima, jedino moglo zadovoljiti sve - od šetača prolaznika, slučajnih turista, gastronomskih zaljubljenika pa sve do sportaša u jeku priprema te jednodnevnih skijaša i bordera. Jedan od glavnih 'aduta' je i respektabilna visinska razlika, koje se ne bi postidjeli niti mnogi alpski skijaški centri. No maštu ćemo pokušati zauzdati, barem malo. Realnost nije lijepa, iako nije ni tragična. 

Club Adriatic, od kada je preuzeo upravljanje HOC-om Bjelolasica, zašao je u brojne probleme. Osim nužnog uređenja infrastrukture, za kojim centar već dugo vapi, morali su se 'uloviti u koštac' s do temelja izgorenom i srušenom glavnom građevinom apartmanskog naselja. Tu je svakome jasno da je za vraćanje prijašnjeg sjaja potrebno uložiti velike novce. Vlasnika su navodno snašli i brojni financijski problemi, i dugovi iz prošlosti, a koji su prema nekima bili teško predvidivi. Samo to je za start i više nego dovoljno da pokvari početno veselje. No planovi i dalje postoje, i vrlo su jasni. Prema riječima direktora HOC-a, program restrukturiranja je napravljen, a obuhvaća slijedeće: 

"U programu restrukturiranja Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica d.o.o. od ožujka 2012. godine predviđena je izgradnja objekta Club-Hotel Bjelolasica koji predviđa objekt s 250 sjedećih mjesta, terasu od 200 sjedećih mjesta, recepciju i trgovinu, bazen 25 metara s četiri trake, wellness, fitnes dvoranu i teretanu, višenamjensku dvoranu (rukomet), 46 dvokrevetnih soba i dva apartmana (100 ležajeva) i salu za sastanke i seminare.

Ukupni trošak investicije (izgradnje objekta i opreme) je 32 milijuna kuna. Čeka se na odluke vlasnika HOC-a
.", riječi su Željka Lipovščaka, direktora HOC-a Bjelolasica. 

Prema riječima direktora, financijska situacija jest loša, ali da se moglo drugačije - moglo se. Naime, Bjelolasica više nije 'na jaslama' državnog proračuna (od 2010. g.) i kao takva više nema pravo na preko 6 milijuna kuna koliko je godišnje dobivala za troškove upravljanja i održavanja. Zaključak je jednostavan - da se navedeni novac kroz godine pametnije raspoređivao vjerojatno bi i današnja startna pozicija bila puno bolja. No prošlost se ne može mijenjati.

Bjelolasica je, tako, zatražila navedene novce od HBOR-a, a sve s ciljem pripreme zimske sezone. Konkretno, uoči sezone bi trebalo izmjestiti postojeće kućice na donjim postajama žičara, a koje bi sukladno najnovijim pravilnicima morale biti postavljene minimalno 3m od osi žičare. Osim toga, erozija tla je načinila svoje te su energetski kablovi sada, pet godina nakon uređenja staze Vrelo, izašli na površinu te bi ih ponovo trebalo ukopati. Za navedeno se i dalje očekuje izlazak HEP-a Karlovac na teren.

 

 

Drugim riječima, dok se ova zavrzlama ne riješi, skijašima i borderima će, ukoliko vremenske prilike dozvole, i dalje biti na raspolaganju isključivo obližnja livada (skijalište) Tintilinić, koji nudi oko 180 metara skijaške staze blagog nagiba.

Tintilinić je opremljen i umjetnim snijegom te rasvjetom za noćno skijanje. Dobra strana je i da je Tintilinić svojim kapacitetom primjeren postojećim smještajnim kapacitetima HOC-a, što je i bio glavni cilj. Otvaranje gornjeg dijela skijališta i sjedežnica očekuje se samo ukoliko zima bude zaista izdašna prirodnim snijegom. 

Puno priče i puno planova. Sadašnje vodstvo ulijeva povjerenje utoliko što se vidi volja i trud, ali su trenutni okviri vrlo uski, a mogućnosti ograničene. Kako je sadašnji vlasnik zapravo ponovo državna tvrtka, uputili smo i otvoreno pismo ministru turizma Veljku Ostojiću, s naglaskom na potrebu javljanja na natječaje EU i glavne značajke plana razvoja Bjelolasice. Odgovor prilažemo u cijelosti, a zaključak prepuštamo vama: 

"Prije svega moramo napomenuti kako je tvrtka HOC Bjelolasica u nadležnosti "Adriatic Cluba" koja u ime AUDIO-a upravlja istom. Ministarstvo turizma RH u fazi je izrade strategije razvoja hrvatskog turizma i naravno da smo u okviru iste zainteresirani za razvoj i zimskog turizma u okviru centara cjelogodišnjeg planinskog turizma, pri čemu smatramo kako bi Bjelolasica vjerojatno mogla biti jedan od takvih primjera u Republici Hrvatskoj uz tradiciju i sportskog turizma. Nakon što strategija bude izrađena i donesena vidjet će se jasnije koje su mogućnosti za takvo što u okviru prioriteta i ciljeva koji će biti definirani. 

Što se tiče fondova EU, nadležno ministarstvo je Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU RH i sva komunikacija u svezi toga ide preko tog tijela državne uprave. Međutim možemo samo reći kako se razmišlja i o mogućnostima da se za razvoj različitih  oblika turizma koji bi bili definirani kao strateški prioriteti, pa tako i planinskog turizma, predvide mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU u razdoblju kada postanemo članica EU."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 23. listopada 2012.   17:18h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    U Srbiji je to državni projekt, nije kao kod nas lokalni ili ničiji..........istina je da imaju i bolje preduvjete, ali očito je da im ide......!!

    [Editirano] 23. listopada 2012. u 17:20h
  • Objavljeno: 23. listopada 2012.   14:26h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Burek, obični burek. Ima jedna izreka koja kaže da što ne krene dobro teško se popravlja. Izgleda da to vrijedi i za nove vlasnike Bjelolasice. Pogasili su mali dio požara lani, ali čini se da na tome ostaje. U suprotnom, skijalište bi u ovom trenutku bilo spremno za prvi snijeg! Ovako izgleda da se samo gomilaju gubici.
    Ali ja bi malo i o medijima. Gdje još osim tu možemo čuti jednu poštenu reportažu o Platku, Bjelolasici...!? Nadam se da će Gogh i put Čelimbaše, na kojoj je odličan potencijal. Samo što sam ja već postao alergičan na naše vječite potencijale, planove, studije i slične bureke koji se desecima godina ne realiziraju. Sljeme je manje ili više časna iznimka, ne bih u detalje. Onome tko misli da nije vrijeme za razvoj skijališta naveo bih primjer Srbije i Bosne, koji su za nas očito Austrija po tom pitanju. Ma...
  • Objavljeno: 23. listopada 2012.   14:13h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Npr...Svake godine se govori kako je problem sa vodom u jezeru,pa se zbog toga ne stignu na vrijeme zasnjeżiti sve staze.., .,to isto zahtijeva financijski pothvat..
  • Objavljeno: 23. listopada 2012.   08:15h

    Član od:
    07.11.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Pula

    A što to na Sljemenu nije zaživjelo?
  • Objavljeno: 22. listopada 2012.   18:55h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Slažem. se sa Dankom ništa od navedenog još nije zaživjelo tako ni Bjelolasica,niti Platak,niti Sljeme......neće dok god netko ne uloži u ta skijališta ....a tko zna kada će to biti,do tada ........na inozemna skijališta.........na žolost a imamo...... toliko potencijala na našim skijalištima..... ......
  • Objavljeno: 22. listopada 2012.   15:49h

    Član od:
    06.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Ogulin

    Ma ovisit će ponovo o snijegu. Ako će ga biti, biti će i skijanja. I tako će biti svake godine dok sve ne izgori ili dok se ne nađe neka lova za ulaganje.
  • Objavljeno: 22. listopada 2012.   12:50h

    Član od:
    23.03.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Iz priloga se vidi da su sjedalice skinute. Izmjestiti kućice, pa to je jedna kućica na dnu skijališta. Ne znam da li su upitne i one kućice na Livadama i Vilinskoj Dragi. Ovu dolje se može jednostavno maknuti.
    Da li ste dobili informaciju kada će oni znati ide li skijanje i gore na brdu, a ne samo na Tintiliniću? Bojim se da će tu problem biti novčići za pregled skijališta i izdavanje dozvole.
  • Objavljeno: 22. listopada 2012.   12:09h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Najbolje je od svega što od jednog do drugog ovakvog i sličnog teksta koji je izašao na ovim i drugim stranicama niti jedan milimetar se situacija nije pomaknula na bolje (čak ni na lošije).Nije mi jasno da se još uvijek priča kamo će se kućica od žičare pomaknuti......metar lijevo ili desno, a zaprravo treba kupiti i instalirati NOVU ŽIČARU i na Bjelolasici, i na Platku, i na Sljemenu!!

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 177548
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr