03.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Garmisch-Partenkirchen, S(ž): 80. pobjeda Vonn u Sv.kupu

Lindsey Vonn pobijedila je u prvoj spustaškoj utrci Garmisch-Partenkirchena te je time stigla do svoje 80. pobjede u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa.

Garmisch-Partenkirchen je proteklih dana, kao i većina mjestašca i gradića u Alpama, bio zameten snijegom, no organizatori su uz male korekcije programa uspjeli pripremiti stazu za današnje natjecanje. Nije to bio jedan od onih dana kada smo mogli uživati u Kandaharu i njegovoj punoj duljini, ali je i ovako skraćeno natjecanje bilo izuzetno interesantno. Jasno, čim se staza skrati i ne skija u cijelosti, vremena skijašica su izuzetno bliska. 

Današnji je spust otvorila Lara Gut, pobjednica Svjetskog skijaškog kupa od pred dvije sezone. Odskijala je vrlo solidno, uz jednu poprilično veliku pogrešku. Navedeno je brzo iskoristila Cornelia Huetter te je Larino vrijeme popravila za 0.53 sekunde. Već je tada bilo jasno kako je njezin nastup bio izuzetno dobar. Sa startnim brojem 4, niz stazu se spustila Amerikanka Breezy Johnson. U gornjem je dijelu staze imala prednost nad Austrijankom, ali je očito kako je Huetter jako dobro odskijala posljednji dio. Johnson je završila odmah iza nje, sa 0.21 sekundom zaostatka. Zanimljivo, baš je dvadesetdvogodišnja djevojka iz Wyominga vlasnica najbržeg vremena na treningu koji se održao samo dva i pol sata prije početka utrke.

Ubrzo poslije, niz stazu se sljuštila Sofia Goggia, prvi pravi ispit Huetterinog vremena. Djevojka s crvenim dresom bila je izuzetno brza i odrješita u svojoj izvedbi. Cijelo je vrijeme bila tu negdje u odnosu na tada vodeću Huetter. Moglo se očekivati da će posustati u posljednjem dijelu staze, poput Tine Weirather koja je u konačnici završila tek na sedmoj poziciji, no Sofia nije upala u tu zamku. Donji je dio staze uskladila sa svojom današnjom izvedbom te je u cilj ušla s prednošću od 0.11 sekundi nad Austrijankom. U tom se trenutku činilo kako samo jedna djevojka može nadmašiti tu izvedbu.

Ime te djevojke svima je jako dobro poznato. Riječ je o legendarnoj američkoj skijašici, Lindsey Vonn. Niz stazu je krenula brzo nakon Talijanke te je odskijala u šampionskom izdanju. Na posljednjem je prolazu njezino vrijeme bilo u crvenom za 0.08 sekundi što je donijelo dodatnu neizvjesnost u samu završnicu. Vonn je u tom posljednjem dijelu staze dodatno nagazila na papučicu gasa te je po ulasku u cilj semafor pokazao vrijeme od 1:12.84 minute, što je od prve pratiteljice bilo bolje za malenih 0.03 sekunde. Ovom je pobjedom stigla do svoje 80. pobjede u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa te ju još 7 pobjeda dijeli od svrgavanja velikog Ingemara Stenmarka s vrha ljestvice skijaša i skijašica s najviše pobjeda svih vremena u istom natjecanju. U ukupnom spustaškom poretku Svjetskog skijaškog kupa sada zaostaje 53 boda za vodećom Goggijom, a do kraja su sezone preostale još dvije utrke spusta.

Sutra od 12:30 sati je na rasporedu prva od te dvije spustaške utrke. Natjecanje će otvoriti Nicole Schmidhofer. Današnja pobjednica i drugoplasirana su zamijenile startne brojeve. Vonn će u utrku krenuti sa startnim brojem sedam, dok je Goggia deveta po redu. Huetter će pokušati ponoviti uspjeh sa startnim brojem petnaest. Tina Weirather je odabrala startni broj pet, Lara Gut devetnaest, dok će Anna Veith, današnja petoplasirana, startati sa startnim brojem sedamnaest. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i koliko poredak biti drugačiji od današnjeg dana. Nadamo se kako će organizatori pripremiti cijelu stazu, pa da možemo gledati djevojke na Kandaharu u punom izdanju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 281081
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr