08.09.2011.      

Autor: Matija Kralj 

Gianfranco Kasper: "FIS spreman na dijalog"

Predsjednik Svjetske skijaške federacije Gianfranco Kasper u medijskom istupu jasno je istaknuo kako je FIS spreman na dijalog s nezadovoljnim natjecatelji(ca)ma po pitanju gabarita geometrije prvenstveno veleslalomskih skija za sezonu 2012/13.

Saga o najavljenim promjenama radijusa veleslalomskih skija za sezonu 2012/13. ide dalje.

U reakciji na nedavnu masovno podržanu peticiju natjecatelja djelomično pomirljivim tonovima oglasio se predsjednik FIS-a Gianfranco Kasper, i poručio:

"U konačnici, gledajte, ako natjecatelji zaista neće htjeti prihvatiti nove predložene promjene opreme, mi ih tada na to zasigurno nećemo pod svaku cijenu siliti. No molim ih tada samo da se ne žale na sigurnost skijaškog sporta ako im se dogodi ozljeda, i ako se nađu u situaciji da, primjerice, s teškom ozljedom koljena leže u bolničkoj sobi.

Naši prijedlozi za sezonu 2012/13. prvenstveno su znanstveno utemeljeni na studijama stručnih timova sveučilišta u Salzburgu i Oslu. A prošli su i komisijsku proceduru unutar FIS-a. Naša je obveza, naime, misliti i na skijašice i skijaše koji će nam stizati u budućnosti. Za trenutnu ekipu natjecatelja u svijetu profesionalnog skijanja sasvim mi je jasno da se suprotstavlja radikalnim promjenama. Oni su navikli trenirati i nastupati na trenutnoj opremi, i jasno da ne žele promjene! Ipak, ne mogu se nekako oteti dojmu da iza svega stoji skijaška industrija.

Vjerujem da sami proizvođači skija, unatoč kompromisu kojega smo nedavno postigli, još uvijek preko samih natjecatelja vrše pritisak na FIS zbog nekih svojih interesa", izjavio je, između ostalog, Kasper.

Na reakciju svojevrsnog glasnogovornika najboljih skijašica i skijaša svijeta, Austrijanca s bugarskom putovnicom Kiliana Albrechta, nije trebalo dugo čekati:

"U potpunosti odlučno mi natjecatelji odbacujemo sve insinuacije da iza naših čvrstih stavova stoje sami proizvođači skija. I previše dobro poznajemo svoj sport, a da bismo se zbog nekih tuđih interesa dali uvući u bilo kakvu vrstu manipulacije.

Pozdravljamo FIS-ovu spremnost na dijalog, iako konkretnog prijedloga o mjestu i vremenu sastanka još uvijek nema. Želimo sastanak na kojemu će nam jednoznačno i jasno biti prezentirani rezultati studija iz Osla i Salzburga, uz otvorenu diskusiju u kojoj ćemo moći postaviti sva pitanja koja želimo autorima studija postaviti.

No prvenstveno mi i dalje ostajemo kod svojih zahtjeva - u smislu povećanja sigurnosti na skijaškim natjecanjima i dalje prvenstveno tražimo promjene (postroženje) pravila o pripremi skijaških staza za natjecanja, tražimo određene izmjene pravila o postavljanju staza, dodatan rad na poboljšanju sigurnosti skijaških odijela u smislu smanjenja maksimalnih brzina koje se na stazi mogu ostvariti, naredbu o obveznom nošenju donjeg rublja otpornog na rezove te naposlijetku, ali ne i manje važno - mi još jednom pozivamo da nas se maksimalno uključi u sve rasprave po pitanju sigurnosti skijaškog sporta i da se naše mišljenje sluša na licu mjesta kada imamo određene otvorene prigovore vezano uz trenutne vremenske ili snježne uvjete na stazi pri određenim utrkama ili treniznima spusta", stoji u priopćenju Kiliana Albrechta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 09. rujna 2011.   13:44h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Cinjenica je da su svi skijasi protiv novih gabarita skija, a ocito su i u pravu kad je FIS popustio. Jedino mi nije jasno zasto nisu i SL skijama takoder pokusali povecati geometriju, jer logikom iz studije one su jos i vise stetne za koljena!!
  • Objavljeno: 08. rujna 2011.   15:25h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Ne mora biti da su na nekome konkretno, studija može proučavati različite uzorke i u teoretskom i u praktičnom smislu. Da ne filozofiram općenito, mogli su studirati ozljede skijaša nastale na VSL utrkama i treninzima, ili ozljede skijaša specijaliziranih za VSL (OK, koliko ih ima takvih je pitanje), mogli su studirati različite mogućnosti nastanka ozljede čisto teoretski uz pomoć ortopedskih institucija itd itd.
    Ali bez samih skijaša to od početka nije potpuno i sada će svako vući na svoju stranu. Nadam se da će skijaši biti jači.
  • Objavljeno: 08. rujna 2011.   13:38h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    ne razumijem na kome su znanstvenici radili studije ako natjecatelji zele pricati s njima nakon sto je studija gotova!!

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 470574
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr