04.02.2009.      

Danijel Frleta, HGSS

Photo: Otom Bottom arhiva, planinarskim stazama po Platku

 

Na Platku spašeni izgubljeni snowboarderi

U nedjelju, 1. veljače u 16.10 sati član HGSS Rijeka zaprimio je preko poznanika, putem mobitela informaciju da su se tri osobe izgubile prilikom silaza-spusta snowboardom sa Snježnika na Platak.

Putem mobilnog telefona osobe nisu mogle dati pobližu informaciju gdje se nalaze, ali su članovi koji su  razgovarali s njima pretpostavili gdje bi se mogli nalaziti. Sumnjalo se da se osobe nalaze u Lazcu ili na Cajtigama. Stoga je HGSS Stanica Rijeka cijelo članstvo (34 člana) stavila u pripravnost dok su se dva člana motornim sanjkama uputila prema Lazcu. Nažalost zbog prevelikih snježnih zapuha kao i snijega koji je cijelo vrijeme padao nisu se uspjeli probiti.

Vratili su se na Platak po još dva člana koje su na skijama povukli na početak Rimske ceste koja vodi u Lazac. Odatle su se spašavatelji na skijama spustili u Lazac gdje su zatekli već podosta umorne osobe koje su HGSS pozvale u pomoć. Nakon što je ustanovljeno da nema nikakvih ozljeda svi su krenuli pješice natrag prema Platku. Kako je snijeg sve više padao i otežavao kretanje, sa Platka su im u susret krenuli dodatni spašavatelji kako bi im utabali stazu. Time je znatno ubrzano i olakšano kretanje i povratak na Platak. Dolaskom do mjesta do kuda su došle motorne sanjke sve tri osobe ukrcane su u prikolicu motornih sanjki te odvezene u interventnu bazu HGSS Rijeka na Platku. Preostali spašavatelji koji su bili na terenu spustili su se na skijama, a akcija spašavanja završila je oko 22 sata.

U bazi HGSS Rijeka na Platku izgubljene osobe su ispričale kako su se izgubile. Naime, oni su planinarskom stazom kroz Grlo došli do vrha Snježnika kako bi se na snowboardu spustili s njega, ali umjesto za povratak po istom putu, odlučili su se za put preko grebena. Međutim, zbog lošeg poznavanja terena skrenuli su na, primamljive za spuštanje, sjeverne padine grebena Snježnika koje su ih  umjesto prema Platku navodile prema Lazcu. Došavši na Rimsku cestu pomisli su da će ih ona odvesti na Platak te se po njoj odlučili spustiti. Na kraju spusta, dolaskom u Lazac shvatili su da nešto nije u redu te su pozvali HGSS.

Jako sretan epilog još jedne u nizu nezgoda koje su uzrokovane neiskustvom i olakim shvaćanjem opasnosti koje su zimi prisutne u planini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 155803
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr