04.04.2005.      

Autor: Matija Kralj 

Novi problemi za švicarsko skijanje

Nakon svakako jedne od najlošijih sezona u povijesti Svjetskog skijaškog kupa, švicarsko skijanje potresao je i novi skandal...

Pod optužbom su se našli suradnici Švicarskog skijaškog saveza, a u središtu zanimanja bila je manipulacija FIS bodovima na dvama FIS utrkama voženim u švicarskom Davosu 8. i 9. prosinca 2004. godine.

O čemu se tu, naime, točno radi? Na dvjema već spomenutim utrkama Švicarci su, sukladno optužbama, u službene liste s rezultatima naknadno, i to bez njihova znanja, unijeli imena svojih dviju top vozačica – Marlies Oester i Corine Grünenfelder, iako te dvije dame na utrkama uopće nisu nastupile.

Cilj manipulatora bilo je korištenjem tih dvaju imena povećati ukupni bodovni rejting utrke, a što je skijašicama koje su na utrci uistinu nastupile (većinom mlade švicarske skijašice budućnosti, op.a.) trebalo donijeti automatski veći broj FIS bodova.

Skandal se počeo otkrivati tek nakon što je Svjetska skijaška organizacija primila anonimno pismo u kojem se detaljno opisuje pozadina cijele priče te je istragom nedvojbeno utvrđeno da su navodi iznešeni u pismu u potpunosti točni. Osobe koje su manipulaciju počinile svoja su djela u konačnici i priznale.

Iste osobe u međuvremenu su od strane Švicarskog ski saveza i suspendirane, no gorčina koja ostaje kod dužnosnika FIS-a te blamaža koju je švicarsko skijanje ovim iznova doživjelo ostavit će zasigurno još podosta duboki trag.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 280119
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr