02.09.2005.      

Autori: Goran Razić, Elinka Barišić 

Novosti na Bjelolasici - s mora na snijeg

U posjeti Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici saznali smo što nas sve očekuje iduće sezone, te isprobali i dugo najavljivanu novu cestu od Novog Vinodolskog do Jasenka.

Nakon obilaska Sljemena, donosimo i novosti vezane uz naše najveće skijalište i olimpijski centar - Bjelolasicu.

Ono o čemu se proteklih godina najviše pričalo, konačno bi možda moglo ugledati i svijetlo dana. Umjetno zasnježivanje definitivno je jedna od najbitnijih stvari koje Bjelolasici nedostaju. Kako saznajemo od djelatnika HOC Bjelolasica, krajem protekle sezone započeli su i logistički radovi vezani uz ovaj projekt - teren je detaljno proučen, dobivene su sve potrebne dozvole, te je raspisan i natječaj za nabavku topova. No kako trenutno stvari stoje, dalje od toga realizacija nije došla, stoga je gotovo sigurno da će i iduću sezonu Bjelolasica dočekati isključivo pokrivena prirodnim snijegom. Doduše, prošle godine zima je bila zahvalna, te je ovo skijalište uspjelo odraditi čak 60 skijaških dana. Drugih zahvata na stazama nema, trenutno se samo redovno održavaju čišćenjem kamenja, a žičare su na redovnom godišnjem sigurnosnom remontu.

Od noviteta, isprobali smo i potpuno novu cestovnu spojnicu, koja je Bjelolasicu približila na samo sat vremena vožnje od mora. Riječ je o novoj cesti, otvorenoj u lipnju ove godine, a koja povezuje Jasenak s 50 km udaljenim Novim Vinodolskim. Iz Novog, nakon benzinske postaje, treba skrenuti lijevo, prateći putokaze za Breze i D. Zagon. Nakon prolaska kraj lokalnog odlagališta smeća, cesta se zavojito penje na vrhove iznad Vinodola, te postupno prelazi iz primorskog u goranski kraj. Novi dio od 10 km koji je Rudolfini, kako se ova cesta naziva, falio da bude potpuno prohodna, vrlo je kvalitetno napravljen, sa dobrim asfaltom. Cesta je u cijelosti dovoljno široka da zimi neće biti problema s čišćenjem i prolaznošću. A dojma smo i da je puno kvalitetnija i bez obzira na bezbroj zavoja, ugodnija za vožnju od ceste Vrbovsko - Ogulin.

Riječanima je ovo tako postao najbliži put do HOC-a, za čijih će 90 km trebati nešto manje od 2 sata vožnje. Kako doznajemo, cesta će zimi biti čišćena, te ne bi smjelo biti nikakvih problema s ovim pristupom.

Već ranije započeta gradnja apartmanskog naselja, neposredno uz donju stanicu dvosjedežnice, još uvijek stoji. Do sada je u cijelosti dovršena samo jedna kuća, a što se čeka s ostalima, ne znamo, no prema riječima lokalnog stanovništva ovakva situacija je najgora za sve. Teren je raskopan, tlo je spremno za početak radova, a od gradnje nema ništa.

Dojma smo da su kapaciteti HOC-a i Hrvatskog skijaškog saveza puno veći u pogledu zimskog turizma te da je ovakva situacija poražavajuća i vrlo kompromitirajuća. Izgradnja ceste je za sada jedini dovršeni projekt od kojeg će skijaši na Bjelolasici imati direktne koristi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 284556
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr