Skijanje.hr

12.12.2008.      

Autor: Tomislav Seljan

Photo: Monacobiennale.org
Izvor: FIS

 

Pernilla Wiberg - uz skijanje i nakon karijere

Nekad velika zvijezda bijelog cirkusa, danas je promotorica zimskih sportova u Vijeću sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora.

Pernillu Wiberg nije potrebno posebno predstavljati. U svojoj je karijeri ova Šveđanka osvajala najsjajnija olimpijska i svjetska odličja, velike i male kristale, a jedna je od rijetkih skijašica koje su u Svjetskom skijaškom kupu pobjeđivale u svim disciplinama.

Možda manje poznato, odmah po završetku uspješne sportske karijere, 2002. g., postaje članicom Međunarodnog olimpijskog odbora, kao jedna od promotorica zimskih sportova u Vijeću sportaša. Nalazi se i u Komisiji za koordinaciju XXI. ZOI koje će se 2010. g. održati u Vancouveru, a predsjedala je i komisijom čiji je zadatak bio ocjenjivanje potencijalnih gradova domaćina prvih Zimskih olimpijskih igara mladih koje će biti održane 2012. g.

Svoja je iskustva iz tog dijela svoje karijere iznijela u intervjuu za sluzbenu Internet stranicu Svjetske skijaške federacije, koju uskoro očekuju izbori za vijeće sportaša. Intervju prenosimo u cjelosti.

Pernilla, u Vijeću sportaša MOO-a proveli ste gotovo sedam godina. Recite nešto o tome.

Proteklih sedam godina za mene su bile sjajno iskustvao. Bila je to predivna prilika koja mi je omogućila bolji uvid u olimpijski pokret i ulogu sportaša u njemu, iz druge perspektive. Još sam se više uvjerila u važnost doprinosa sportaša administrativnoj i menadžmentskoj strani sporta. To je bio zadatak Sergeja Bubke, bivšeg predsjedatelja Vijeća sportaša MMO-a i napravili smo velik iskorak omogućujući sportašima da se lakše uključuju na svim razinama. Uz to, fokusirali smo se na različite ideje, kojima bi se briga za olimpijce uzdigla na višu razinu. Jedan od najboljih primjera tog djelovanja je ugovor između MOO-a i Adecca (tvrtka za posredovanje pri zapošljavanju, op.a.), koji sportašima olimpijcima pruža mogućnosti za karijeru izvan sportskih borilišta, bilo za vrijeme ili nakon njihove sportske karijere.

FIS radi na osvježavanju svog Vijeća sportaša. Novi izbori bit će održani za vrijeme FIS Svjetskog prvenstva 2009. g. Što mislite, koja su potencijalna područja na kojima bi se sportaši iz FIS-ove komisije trebali angažirati?

Za vrijeme svoje karijere bila sam predsjednica Vijeća sportaša pri FIS-u. Na osnovi toga i godina provedenih u Vijeću sportaša MOO-a, mogu reći da postoji nekoliko područja gdje Vijeće sportaša može odigrati važnu ulogu.  Olimpijsko Vijeće sportaša često preuzima ulogu glasnogovornika WADA-e (Svjetska anit-doping agencija, op. a.) i time doprinosi suzbijanju dopinga. Na tom području od pomoći može biti i FIS-ovo Vijeće sportaša, osobito na polju edukacije i informiranja. Mnogo je i drugih općenitih tema, kao i onih koje se razlikuju od discipline do discipline, kao npr. pravila ili kalendar natjecanja. Tu mislim na novčane nagrade, osiguranje natjecatelja, planiranje života poslije sportske karijere i slično.

Zašto bi se sportaši trebali uključiti u FIS-ovo Vijeće sportaša ili glasovati na dolatzećim izborima?

Vijeće sportaša je najbolji način za izražavanje mišljenja sportaša, kao i za početak dijaloga o stvarima koje treba poboljšati. Aktivno vijeće sportaša moći će direktno utjecati na donosioce odluka u FIS-u. Naravno, to je i sjajna prilika za druženje s kolegama koji se natječu u drugim disciplinama i sportovima. Predstavnik Vijeća sportaša FIS-a obavezno se poziva i na godišnji forum sportaša MOO-a, od kojih je sljedeći na rasporedu u Maroku, u svibnju naredne godine. FIS-ovo vijeće sportaša sastajat će se jednom godišnje i to je dobar način da se počne upoznavati i administrativna strana sporta kojim se bavite.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3213699
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr