27.11.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Shiffrin i Jansrud najbolji

Završen je prvi dio američke turneje. Slalomska utrka u Killingtonu pripala je Mikaeli Shiffrin, dok je najbolje vrijeme superveleslaloma u Lake Louiseu ostvario Kjetil Jansrud.

Killington i Lake Louise svjedočili su posljednjim utrkama ovog vikenda. Kao i prethodnog dana, svoje natjecanje prvo su odradile djevojke, dok je nešto kasniji termin bio rezerviran za najbolje superveleslalomaše. Vrijeme u Killingtonu se promijenilo te se to američko zimovalište probudilo pokriveno tankim slojem snijega, što je doprinijelo zimskom ugođaju, ali i uvjetima na stazi.

Mikaela Shiffrin, za razliku od prethodnog dana, uspjela je slaviti na domaćem terenu, pritom ostvarivši vrijeme od 1:40.91 minuta. Fantastična Mikaela pomela je konkurenciju. Po pitanju borbe za prvo mjesto, utrka je bila riješena Mikaelinim ulaskom u ciljnu ravninu, još u prvom dijelu natjecanja. Stoga je jasno kako je utrka bila poprilično dosadna. Postava prve vožnje bila je dosta jednostavna, neselektivna što je dodatno utjecalo na samu monotonost utrke.

Druga vožnja donijela je ponešto drugačiju pjesmu. Mnogo djevojaka nije uspjelo završiti natjecanje. Najatraktivniji, a bome i najbolniji pad, doživjela je Talijanka Manuela Moelgg. Njezino agresivno skijanje nisu podnijele njezine skije. Ostala je u zadnjem položaju, doživjela rotaciju te je leđima pala direktno na dobro zaleđenu podlogu. Osim nje, najbolnije ispadanje, iz rezultatskog gledišta, bilo je ono švicarske reprezentativke Wendy Holdener. Nakon prvog dijela natjecanja držala je fantastičnu drugu poziciju, s 0.4 sekunde prednosti ispred tada trećeplasirane Bernadette Schild, odnosno imala je prednost od 0.56 sekundi prednosti ispred, u tom trenutku vodeće, Petre Vlhove. Vrlo je agresivno ušla u drugi dio natjecanja te je jednostavno zaboravila na jedna vrata. Vratila se u utrku, no ubrzo je i konačno odustala. Velika šteta, zasigurno bi bila dio postolja u Killingtonu.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, glasi poznata i istinita poslovica. Teško je reći bi li Holdener bila bolja od Vlhove, ali bi zasigurno ostvarila bolje vrijeme od Schild. Petra Vlhova poprilično je loše odskijala prvu vožnju. Svojom izvedbom u drugoj vožnji podsjetila je na slalomsku izvedbu iz Levija, kada je odnijela pobjedu ispred Shiffrin. Danas je za Mikaelom zaostala ogromnih 1.64 sekundi, no ostaje dojam kako bi joj zasigurno konkurirala da je u prvom dijelu natjecanja ostvarila izvedbu sličnu onoj iz drugog dijela natjecanja. Poprilična šteta za Petru, no jasno je kako ćemo gledati izuzetno zanimljivu borbu za mali slalomski Kristalni globus.

Bernadette Schild iskoristila je lošu sreću Wendy Holdener. Izvedba u prvom dijelu natjecanja bila je sasvim solidna, dok je nešto slabije odskijala u drugoj vožnji. Za samo tri stotinke bila je bolja od švicarske reprezentativke Denise Feierabend, koja je ostala na korak do potpune senzacije, no iovako je ostvarila fenomenalan rezultat i lijepo iznenađenje. Schild je za pobjednicom zaostala enormnih 2.76 sekundi. Taj podatak dovoljno govori koliko je sjajna bila Mikaela Shiffrin.

Iz utrke još valja izdvojiti sedmu poziciju dvadesetogodišnje Austrijanke Katharine Gallhuber, koja je do navedenog ostvarenja stigla sa startnim brojem 38. Zapažene izvedbe još su ostvarile Njemica Marina Wallner te Kanađanka Laurence St-Germain. Naša Leona Popović nije uspjela ostvariti plasman u drugu vožnju. Svoj je nastup završila na 44. poziciji.

Prvi superveleslalom sezone donio je mnoštvo uzbuđenja. Odmah na samom početku utrke pokazalo se koliko je zapravo bila zahtjevna postava utrke u Lake Louiseu. Drugoplasirani iz spustaške utrke, Austrijanac Matthias Mayer, startao je prvi u utrku te je napravio ogromnu pogrešku nakon prvog skoka, što ga je koštalo plasmana. Nije on bio jedini, ali je posljedica pogreške bila najveća. Superveleslalom u Lake Louiseu bio je nerješiva enigma za sve skijaše. Niti jedna kamikaza nije uspjela proći stazom bez i jedne pogreške. Stoga je jasno kako je pobijedio onaj skijaš koji je napravio najmanju pogrešku u svojoj vožnji.

Taj skijaš ima svoje ime. Dolazi iz Norveške, a zove se Kjetil Jansrud. Prošlogodišnji osvajač malog superveleslalomskog Kristalnog globusa prošao je stazom poput pravog mahera, no načinio je pogrešku netom prije najravnijeg dijela staze te je bilo za očekivati da utrku neće završiti na prvoj poziciji. Na koncu, ipak se nije pojavio netko tko bi bio bolji od Kjetila, stoga najbrže vrijeme utrke iznosi 1:30.76 sekundi.

Drugo mjesto u zadnji je čas ugrabio Austrijanac Max Franz. Zašto u zadnji čas? Tijekom cijele utrke njegovo vrijeme nije pokazivalo kako bi mogao biti toliko dobar. Tamo gdje je Kjetil bio ponešto slabiji, u posljednjem dijelu staze, Max je odskijao i više nego fantastično. U konačnici je za Norvežaninom zaostao 0.28 sekundi, no može biti prezadovoljan svojim ostvarenjem.

Treće mjesto je pripalo najstarijem skijašu u natjecanju. Riječ je o austrijskom veteranu Hannesu Reicheltu. Utrku je započeo relativno rano, imao je startni broj 5 te se tada još nije moglo ocijeniti koliko je dobro njegovo vrijeme. Kasnije se pokazalo kako Hannes još uvijek ima baruta u svojim skijama te da mu još nije vrijeme za pospremiti ih na tavan. Za pobjednikom je zaostao 0.32 sekunde, što znači da je lako mogao završiti i drugi. Sve u svemu, jasno je kako još uvijek možemo računati na tog starog skijaškog lisca.

Mnogi skijaši su još bili “tu negdje”. Neki nisu uspjeli realizirati svoja dobra vremena iz prvog dijela utrke, dok većina nije uspjela toliko smanjiti zaostatak u drugom dijelu staze, kao Max Franz. Sasvim solidne superveleslalomske izvedbe ponudili su Norvežani Alexander Kilde Aamodt i Aksel Lund Svindal. Puno bolji, pogotovo u usporedbi sa spustom prethodnog dana, bio je Talijan Christof Innerhofer. Neloši su bili i njegovi kolege Peter Fill i Dominik Paris, no kako je već naglašeno, svatko od njih je napravio popriličnu pogrešku u svojoj izvedbi. Naš Natko Zrnčić-Dim završio je utrku na 46. poziciji sa zaostatkom od 3.55 sekundi za pobjednikom.

Američka turneja najboljih skijašica i skijaša još uvijek nije završila. Skijaši odlaze u Beaver Creek gdje iz sljedeći vikend očekuju utrke spusta, superveleslaloma i veleslaloma. S Lake Louiseom se još uvijek nismo pozdravili za ovu sezonu. Nakon skijaša, sljedeći vikend će ugostiti i najbolje skijašice brzih disciplina. Nadolazeći će vikend brojati šest utrka, što znači da prve utrke započinju već u petak. Zima je u našim krajevima opet pokazala zube, a tko će isto napraviti od najboljih skijaša i skijašica ostaje nam vidjeti za samo pet dana.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 295480
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr