27.07.2011.      

Autor: Matija Kralj 

Smrt američke freestyle legende

Jeret Peterson, jedan od najpoznatijih američkih 'freestyle' skijaša, oduzeo si je život u dobi od 29 godina.

Natjecatelj kojega su svi u SAD-u znali prvenstveno pod nadimkom "Speedy" samoubojstvo je počinio u Lambs Canyonu, na lokaciji smještenoj između Salt Lake i Park Cityja u američkoj saveznoj državi Utah. Neposredno uoči samog čina osobno je kontaktirao američku '911' službu. A na samoj lokaciji lokalna policija naknadno je potvrdila kako je pronašla i oproštajno pismo.

"Speedy" Peterson imao je kroz duže razdoblje problema s depresijama i alkoholom. I ti problemi prvenstveno se povezuju s iskustvima još iz njegovog djetinjstva, kada je doživio seksualno napastvovanje, a i sestra mu je poginula u prometnoj nesereći još kao petogodišnjakinja. No, za mnoge američke i svjetske freestyle skijaše Peterson će prvenstveno ostati zapamćen kao velika inspiracija na snijegu i autor tzv. aerials "hurricane" elementa - visokog skoka s rampe uz pet 'twistova' i tri salta u zraku (premijerna izvedba u priloženom videu). Na ZOI u Vancouveru 2010. godine svoju 'freestyle' karijeru Peterson je okrunio i srebrnom olimpijskom medaljom.

Od Jereta "Speedy" Petersona putem društvenih mreža danas se opraštaju i najveće zvijezde američkog alpskog skijanja.

"Speedy nedostajat ćeš mi, počivaj u miru, prijatelju", zapisala je tako Lindsey Vonn. "Nedostajat će mi moj prijatelj i timski kolega Jeret Speedy Peterson. Tako tužno", napisao je Ted Ligety. Dok je sličnom porukom reagirala i Julia Mancuso: "RIP Speedy. Svima ćeš nam nedostajati. Večeras si u mojim mislima i molitvama."


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 422687
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr