11.02.2008.      

Autor: Goran Razić 

Snowcat freeride u Makedoniji

Početkom sezone rodila se ideja nekolicine entuzijasta. Ideja koja zvuči vrlo primamljivo, a kakva će uistinu biti njena budućnost, presudit će vrijeme. Riječ je o freerideu na padinama makedonske Šarplanine.

Nekoliko hrvatskih entuzijasta, potpomognutih Makedoncima te udruženih pod imenom Eskimo freeride, ishodili su koncesiju za organizaciju offpiste skijanja i prijevoz skijaša na netaknute padine Šarplanine. Ideja je ovakva: prijevoz ratrakom (s putničkom kabinom) na vrh Šarplanine, od kuda se pružaju predivne padine na sve strane, skije na noge i 1000 m visinske razlike ove lijepe planine pokrivene dubokim snijegom, koji čeka samo vas.

sarplaninaU organizaciju ulazi vožnja ratrakom, vodič, oprema, smještaj za jednu noć i hrana. Specijalno dizajniran ratrak sposoban je savladati sve prepreke na planini, a iako ponuda podsjeća na onu heliski-a, za razliku od helikoptera vožnja ratrakom je jeftinija, ekološki isplativija, a vremenski uvjeti ne ograničavaju izlete u tolikoj mjeri kao u slučaju vožnje helikopterom.

Tereni osim što nude raznolikost, iznimno su bogati snijegom. Tako ukupno 32 četvorna kilometra, na koliko se prostiru padine, godišnje u prosjeku prekriva preko 2 m svježeg snijega. Nagib padina se kreće od 20 pa sve do 50°, što će zasigurno grupi od maksimalno 10 ljudi stvoriti okruženje za pamćenje.

Najviši vrh Šarplanine nalazi se na 2747 mnv (Titov vrh, op.a.), dok se kompletna planina prostire na ukupno 1.600 četvornih kilometara. Granica do koje raste drveće nalazi se na cca 1.700 m, što u prijevodu znači da je punih 1.000 visinskih metara u potpunosti "otvoreno" i idealno za vožnju neuređenim padinama. Predviđeni cilj ovakve ture, u kojem je organiziran i smještaj te sva potrebna logistika, je u Popovoj Šapki, na visini od 1.687 mnv.

revelstokeValja spomenuti kako organizator pridaje velik značaj sigurnosti svih prisutnih. Tako su svi gosti opremljeni lavinskim primopredajnicima, što je uključeno u cijenu, te lopatama, sondama i ostalom lavinskom opremom, koja je u ovakvim uvjetima nezaobilazna. Područje je odlično pokriveno GPS signalom, te topografskim kartama, tako da snalaženje ne predstavlja veći problem vodičima.

Ako vam je heliski u zapadnim zemljama predalek ili preskup, ovo je zasigurno opcija o kojoj valja razmisliti. Pristup Šarplanini moguć je iz Skoplja, od kojeg je udaljena oko 65 km, te Prištine (115 km).

Riječ je o trenutno jedinom mjestu u Europi koje nudi SnowCat freeride. Sigurni smo kako je ovo najbolji dokaz da Makedonija osim sunca, topline i odlične gastronomije ima što za reći i u snježnim sportovima. Visoka planinska prostranstva, solidna klima te novo/staro makedonsko - hrvatsko prijateljstvo dokaz su tim tvrdnjama. Ne vjerujete? Posjetite www.eskimo-freeride.com i sve će vam biti jasnije!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 300412
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr