18.07.2011.      

Autor: Matija Kralj

Photo: Studio Hrg/CroSki

 

SQT: Hujara "ne uvjetuje", ali "inzistira"

Direktor Svjetskog kupa za skijaše Günter Hujara danas je na Sljemenu obavio svoj redovni godišnji posjet u svrhu tehničke inspekcije stanja na Zagrebačkoj gori. I na press konferenciji adresirao jedino pitanje koje ga 'muči', a nikako se ne riješava.

I današnja konferencija za medije u Tomislavovom domu na Sljemenu, barem sa strane direktora Hujare, protekla je uz brojne riječi pohvale o uspješnosti organizacije i važnosti dvaju slaloma FIS Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu za sveukupni kalendar FIS Svjetskog kupa, ali i uz jedan jasan zahtjev. Zahtjev koji se sada već ponavlja iz godine u godinu, a odnosi se na potrebu izgradnje dodatnog akumulacijskog jezera na Sljemenu. Jezera koje bi, kao što je već dobro poznato, bitno povećalo trenutno skromne vodne kapacitete za izradu 'umjetnog' snježnog pokrivača na sljemenskim stazama. Ali po svim pokazateljima i sljemenskim skijašima-rekreativcima, možda i za barem do 30-ak dana, produžilo užitak skijanja na sljemenskim stazama tijekom zimske sezone.

"Ja vam ovdje svake godine ne pokušavam reći da Zagrebu i Sljemenu FIS prijeti nekakvim mogućim oduzimanjem domaćinstva utrkama Svjetskog kupa. Niti mi to imamo u pravilima, niti bi mi to ikada palo na pamet znajući s koliko ljubavi i kvalitetno ovdašnji ljudi rade na organizacija tih, za nas u FIS-u, sada već jednih od najvažnijih utrka čitavog kalendara", ogradio se od ikakvih mogućih 'crnih scenarija' Hujara, no i dodao:

"Svake godine svojim osobnim dolaskom ja prvenstveno želim izvršiti jasan utjecaj, i želim i danas ponovno izreći kako inzistiram da se poduzme sve kako bi se dodatno akumulacijsko jezero na Sljemenu izgradilo.

S trenutnim vodnim kapacitetima na Sljemenu svi jako dobro znamo koliko se ovisi o samim vremenskim prilikama. A financijski, logistički, pa iskreno vam kažem i sa sportske strane, nama bi u FIS-u bilo iznimno žao da i jedne godine dođe do tako pretoplih vremenskih uvjeta, da se sa sadašnjim vodnim kapacitetima Crveni spust ne uspije do utrka na vrijeme zasnježiti umjetnim snijegom te da nam zbog toga utrke jednostavno 'ispadnu' iz kalendara. Eto, to je i danas moja jedina važna dodatna poruka svima. Ostalih zamjerki nema, s moje strane idu još jednom samo riječi pohvale organizaciji sljemenskih utrka u svim segmentima".

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić na ovu je temu, također po provjerenom i već odslušanom scenariju, 'lopticu prebacio' na resorno ministarstvo u Vladi RH. A koje je dužno donijeti izmjene Prostornog plana Parka prirode Medvednica, kako bi se radovima na izradi novog sljemenskog akumulacijskog jezera moglo pristupiti.

"Ja i ovim putem pozivam resorno ministarstvo da odradi svoj dio posla. Duboko vjerujem da će oni to i učiniti, a mi iz grada ćemo im na tu temu ovih dana odaslati i još jednu novu 'požurnicu'.

Ukoliko ministarstvo i Vlada donesu potrebne izmjene prostornog plana, sa strane grada Zagreba garantiram da ćemo već iduće godine u proračunu predvidjeti sredstva da ovaj posao napokon završimo. Za ovaj zahvat potrebna su sredstva manja nego što košta organizacija jednog izdanja sljemenskih utrka, tako da zaista vjerujem da ćemo sredstva za to, unatoč krizi i recesiji, nekako uspjeti pronaći", završio je Bandić.

Sa strane predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza i organizacijskog odbora sljemenskih utrka Mihe Glavića te direktora hrvatskih alpskih reprezentacija i sljemenskih utrka Vedrana Pavleka istaknuti su uspjesi koje sljemenske utrke bilježe po pitanju televizijske gledanosti na međunarodnom planu, a o čemu smo već bili pisali. Ponovljeno je i kako će se slalom skijašica i skijaša na Sljemenu 2012. godine održati 3. i 5. siječnja, obje utrke u popodnevno-večernjem, tzv. 'noćnom' izdanju.

Proračun utrka ostaje na okvirno, kako direktor Pavlek kaže, donje-granično minimalnih cca 23 milijuna kuna, od čega se ističe kako 76 % proračuna pokrivaju komercijalni partneri (domaći i strani sponzori, TV prava, itd.). Daljnje 'kresanje' proračuna, kako ističe Pavlek, nemoguće je prvenstveno zbog troškova logistike. A koji su za utrke na Sljemenu, osobito u segmentu sklapanja i rasklapanja montažnih objekata, neizbježni.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 411821
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr