12.03.2007.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Zoom Agence 

Lenzerheide, (ž) - Poker dama u lovu na Globus

Vruća završnica u Lenzerheideu iznjedrit će ukupnu pobjednicu u FIS Svjetskom kupu u sezoni 2006/07.

Svjetski kup se približava kraju sezone 2006/07, za skijašice su na rasporedu ostale još samo četiri utrke u pojedinačnoj konkurenciji. Švicarski Lenzerheide će krajem ovog tjedna ponuditi odgovor koja će se okititi naslovom najbolje u ukupnom poretku. Četvero ih sanja šampionske snove, no koja za to ima i realne osnove?

U ukupnom poretku trenutačno vodi Marlies Schild (naslovna fotografija). Austrijanka je ove sezone neprikosnovena u slalomu, ostvarila je 7 pobjeda u 8 utrka, u Lenzerheideu želi izjednačiti Janičin rekord od 8 pobjeda u 9 utrka iz sezone 2000/01. Nakon Svjetskog prvenstva u Areu prevladala je i kratkotrajnu krizu u veleslalomu, sada ga završava među 10 najboljih. Iznenađujuće za jednu tehničarku, bilježi i iznimno dobre plasmane u spustu, redovito je među 20 najboljih. Disciplina u kojoj "šepa" je superveleslalom, tu je "najtanja" ove sezone. Schild već ima u "u džepu" dva mala Kristalna globusa, slalomski i kombinacijski, i to je sigurno čini mirnijom pred završnicu. Za očekivati je da će u Švicarskoj Schild nastaviti dominaciju u slalomu sa novih 100 bodova, uz što bi trebala pridodati jednako toliko u zbroju svih ostalih nastupa.

Najljuća suparnica joj je kolegica iz reprezentacije, Nicole Hosp (lijevo). 23-godišnja Austrijanka ove sezone plijeni – drugim mjestima. Osvojila ih je čak osam! Tu možda leži i njezin najveći problem, jednostavno nema "naviku" pobjeđivanja. Ipak, vrlo je marljiva u skupljanju bodova – tek tri puta ove sezone nije bila među 30 najboljih i vrlo se rijetko nađe ispod 15. mjesta, neovisno o disciplini. Baš je ta konstantnost izdvaja od ostale konkurencije i stavlja u prvi plan ovog tjedna. Zasad još nema osvojen niti jedan mali Kristalni globus, no pružit će joj se prilika za to zadnjeg dana završnice u Lenzerheideu u veleslalomu gdje "bježi" drugoplasiranoj Poutiainen za 16 bodova. Tada, uz mali veleslalomski, vrlo je izgledno da Hosp podigne i veliki Kristalni globus.

Svoju priliku za upisivanje u knjigu pobjednika traži i vesela Amerikanka Julia Mancuso (desno). Olimpijska pobjednica u veleslalomu ove sezone briljira u brzim disciplinama. Propustila je važnu meč loptu proteklog vikenda u Zwieselu kad nije kapitalizirala najbolje vrijeme prve vožnje veleslaloma. Zbog 5. mjesta iz te utrke sada ima nešto osjetniji zaostatak za vodećom Schild (-51 bod). Problem na putu do naslova najbolje predstavljat će joj slalom, gdje ove sezone ima tek jedan "top 10" plasman i to u – Zagrebu. Ako i pobijedi u ukupnoj konkurenciji, malu će "mrlju" baciti činjenica da je to napravila bez da je dominirala u ijednoj disciplini.

Poker dama koje se bore za prvo mjesto zatvara najiskusnija i najstarija, Renate Goetschl (lijevo). Spokojna je u pripremama za Lenzerheide jer je svoj primarni cilj u ovoj sezoni već ispunila – Globusi u super G-ju i spustu su njezini. Uz vrhunske plasmane u ovim utrkama koji joj potpuno pripadaju, ona će čekati pokoji "kiks" svojih suparnica u tehničkim disciplinama budući da neće nastupiti u slalomu. Prednost joj je ogromno iskustvo i činjenica da je jedan veliki Kristalni globus već osvojila 2000.

Na što ćemo još obratiti pozornost sljedećih dana? Naravno, na našu Anu Jelušić! Riječanka će nastupiti u slalomu i pokušati vratiti 2. mjesto u toj disciplini koje joj za sad izmiče za 37 bodova. Želimo joj barem još jedan plasman na podij da zaokruži sezonu iz snova. Naprijed, Ana!

Trenutačan ukupan poredak skijašica:

1. SCHILD Marlies (AUT) 1302
2. HOSP Nicole (AUT) 1287
3. MANCUSO Julia (USA) 1251
4. GOETSCHL Renate (AUT) 1200

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 401594
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr