12.08.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

Na Platku Europski kup 2010.?

Markus Waldner, direktor natjecanja FIS Europskog kupa u skijanju, obišao Platak.

Jake snage domaćeg skijanja ugostile su danas na Platku Markusa Waldnera, direktora FIS Europskog kupa u alpskom skijanju, koji se došao osobno osvjedočiti koliko je riječko skijalište daleko od potencijalnog domaćinstva ovakvom rangu natjecanja. Waldnera su Platkom proveli Vedran Pavlek i Reno Fleiss ispred Hrvatskog skijaškog saveza, Febo Marinelli ispred Ski kluba Rijeka, dožupanica Primorsko-goranske županije Nada Turina-Đurić, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koncesionar žičara na Platku Dalibor Mladenović te, naravno, "dobri duh" riječkog skijanja Milan Tumara.

 

Primarni cilj posjeta bio je utvrđivanje minimalnih i osnovnih uvjeta koje Platak mora ispuniti želi li da se na njegovim stazama odvijaju utrke Europskog kupa. Organizacija utrke iskoristila bi se kao zamašnjak razvoja riječkog skijališta koje vapi za modernizacijom. Dio je to i većeg plana Hrvatskog skijaškog saveza, kako je istaknuo Pavlek, a koji podrazumijeva i uređenje sportskog poligona na Platku za natjecatelje te proširivanje turističke ponude. Za takvo nešto trebalo bi, osim staze Radeševo I koja je u funkciji, osposobiti i stazu Radeševo II koja bi poslužila za treninge i natjecanja.

 

S ovime se složio i M. Waldner, istaknuvši kako je važno da skijaške utrke i treninzi ne blokiraju normalan rad skijališta budući da koncesionari žičara ne mogu podnijeti takav financijski gubitak. Stoga se i uređenje Radeševa II nameće kao nužnost – uz malo uloženog rada na nivelaciji staze ona bi mogla ugostiti utrku Europskog kupa. Sljedeći važan uvjet je modernizacija sistema za umjetno zasnježenje te izgradnja novog akumulacijskog bazena. Za uređenje staze također će biti potrebno pribaviti i moderniji ratrak s vitlom. Ispune li se ova tri uvjeta Platak bi mogao biti upisan u kalendar natjecanja Europskog kupa već za veljaču ili ožujak 2010.

 

Dvosjedežnica koja je trenutačno u pogonu na Platku mogla bi zadovoljiti potrebama Europskog kupa u početku, no ubrzo će biti potrebna i njena zamjena novijom i modernijom. Stara bi se tada razmontirala i iskoristila na nekoj drugoj lokaciji na Platku.

 

Waldner je iskoristio situaciju da povuče paralelu s Finskom, gdje se uz utrku Svjetskog kupa u Leviju razvilo i niz manjih skijališta na kojima se odvijaju utrke nižeg ranga. Takvo što je moguće i u Hrvatskoj, pogotovo sada kada Svjetska skijaška federacija zna da smo sposobni organizirati spektakle poput utrka na Sljemenu.

 

Na predstavnicima skijaškog saveza, koncesionara žičara i lokalnih vlasti sada je da pronađu način financiranja i pokretanja projekta modernizacije Platka. I sami su priznali da se posljednjih nekoliko sezona "spava" po tom pitanju. Vrijeme je za naglo buđenje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 141986
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr