13.02.2009.      

Autor: Tomislav MatošinPhoto: Današnji pobjednički podij 
(Pentaphoto.it)
 

SP Val d'Isere, VSL (m) - Janka uzeo zlato

Nakon što je osvojio brončanu medalju u spustu, 22-godišnji debitant na Svjetskom prvenstvu, danas je doskijao do zlata.

Da će mladi Švicarac, Carlo Janka, ostvariti vrhunski rezultat vidjelo se već nakon prve vožnje u kojoj je imao najbolje vrijeme uz 48 stotinki prednosti pred drugoplasiranim Benjaminom Raichom. Iako je staza bila poprilično uništena, Janka je bez grešaka odvozio drugu vožnju te s ukupnim vremenom 2:18:82 ostvario drugu veleslalomsku pobjedu u karijeri. Izgleda da Janki odlično "leži" staza u Val d'Isereu budući da je i svoju prvu veleslalomsku pobjedu ostvario ovdje.

Veliki podvig napravio je Amerikanac Ted Ligety koji je, uz najbolje vrijeme druge vožnje, s devetog mjesta doskijao do brončane medalje. Iako je drugu vožnju odskijao ispod svojih mogućnosti, 1.23 sekunde ispred Ligetyja je prevelika prednost da bi je Benjamin Raich prokockao te je s konačnih 71 stotinku zaostatka za Jankom osvojio srebrnu medalju. Svojom sedmom medaljom sa svjetskih prvenstava, Benni je osvojio prvo(!) austrijsko muško odličje na ovom Svjetskom prvenstvu.

"Zlatni" iz Area, Aksel Lund Svindal (NOR) već u prvoj vožnji je napravio nekoliko grešaka, ali 2.21 sekunde zaostatka bilo je nemoguće nadoknaditi. Iako je imao 3. vrijeme druge vožnje u konačnici je zauzeo 9. mjesto. Massimiliano Blardone (ITA) je zauzimao treću poziciju nakon prve vožnje, no katastrofalnom drugom vožnjom prokockao je priliku osvojiti svoju prvu medalju. Jedan od favorita, Bode Miller (USA) imao je 17. vrijeme prve vožnje te je svoj nastup okončao odustajanjem u drugoj vožnji. Napomenimo još da je Miller jedini skijaš koji nije završio drugu vožnju.

Od naših skijaša jedino je Natko Zrnčić-Dim s 30. vremenom ušao u drugu vožnju, gdje je popravio poziciju da bi na kraju, s 5.92 sekunde zaostatka, završio na 27. mjestu. Tin Široki je s 6.62 sekundi zaostatka zauzeo 38. mjesto, dok je Dalibor Šamšal imao 6.94 sekundi viška što ga je svrstalo na 41. mjesto. Danko Marinelli je izletio sa staze, no ipak je želio dovršiti svoj nastup, pa je s više od 20 sekundi zaostatka završio na posljednjem, 54. mjestu.

Utrka se odvijala po sunčanom, ali vrlo hladnom vremenu uz temperature do -20 stupnjeva. Iako je staza bila tvrda, brzo su se stvarale rupe, što je uzrokovalo da prvu vožnju ne završi čak 20 natjecatelja.

Posljednji komplet medalja, namijenjen najboljima u slalomu, biti će podijeljen u nedjelju no, na žalost, za njega se neće boriti naš najbolji skijaš - Ivica Kostelić.

Rezultati najboljih 10 skijaša:

Veleslalomsko zlato:
JANKA Carlo (SUI) 2:18:82
Veleslalomsko srebro:
RAICH Benjamin (AUT) +0.71 
Veleslalomska bronca:
LIGETY Ted (USA) +0.99


4. HIRSCHER Marcel (AUT) +1.06
5. BLARDONE Massimiliano (ITA) +1.67
6. CUCHE Didier (SUI) +1.69
7. GRANGE Jean-Baptiste  (FRA) +1.75
8. PLONER Alexander (ITA) +1.78
9. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +1.79
10. BERTHOD Marc (SUI) +1.94 
---
27. ZRNČIĆ-DIM Natko (CRO) + 5.92
38. ŠIROKI Tin (CRO) + 6.62 (nakon 1. vožnje)
41. ŠAMŠAL Dalibor (CRO) + 6.94 (nakon 1. vožnje)
54. MARINELLI Danko (CRO) + 21.07 (nakon 1. vožnje) 

 

 

 

 

 

Vezani dokumenti:

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1181357
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr