11.01.2013.      

Autor: Goran Razić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Hoće li Adelboden ponovo biti "Ted's Cup"?

Veleslalom je ove sezone vrlo zanimljiv, ali ne radi neizvjesnosti koliko radi fascinantnih Ligetyjevih performansa. Kapu mu skidaju čak i najveći suparnici poput Hirschera, koji otvoreno priznaje: "Nadam se da ću u budućim trkama skijati slično kao on."

Između dva ovosezonska veleslaloma imali smo prilike čuti ovosezonske najbolje aktere. Teda Ligetyja, ali i austrijskog "čovjeka od gume" - Marcela Hirschera

Ligety je u četiri dosadašnja veleslaloma ugrabio tri pobjede te jedno treće mjesto. Statistika koja iako je respektabilna ipak nije neviđena. Ono što je možda neviđeno je Ligetyjeva brzina, izrazito direktna putanja te lakoća skijanja kojom ponekad posramljuje konkurenciju, primjerice nabivši prvom pratitelju više od 2 sekunde zaostatka. Hirscher nakon Alta Badije nije ostao ravan na ovakav rezultat te je u šali prokomentirao da bi bilo najpametnije preimenovati "World Cup" u "Ted's Cup": 

"Drugo mjesto osvojeno u Alta Badiji je odličan rezultat no 2 sekunde zaostatka za Tedom je ipak malo previše. Ta spoznaja me nimalo ne veseli. U posljednje vrijeme sam jako studirao Tedovu vožnju te pokušao pronaći razloge njegove tolike dominacije", prokomentirao je Hirscher konkurenta te dao naslutiti kako nije jedini koji se divi Amerikančevom stilu vožnje. "Ted je trenutno jedini u Svjetskom kupu koji je u stanju iznimno skratiti putanju u veleslalomu te voziti prilično direktno. Mi ostali svi više manje pometemo dio zavoja i u tome je ključ njegovog uspjeha", zaključio je Hirscher.  

Ligety ne krije zadovoljstvo te gaji velike nade uoči Adelbodena, ali je svjestan i činjenice kako upravo ovakav stil vožnje može donijeti i mnoge probleme: "Moj cilj je odavno kratiti putanju i što više izravnati taj luk u zavoju. Treba uzeti u obzir da takav način skijanja vjerojatno je nešto brži, no istovremeno je i riskantniji te podložniji pogreškama", mišljenja je Ted Ligety. 

Nas je posebno zanimalo gdje su limiti. U toj vožnji mnogi ne vide greške, odnosno ima li još mjesta napretku? Što možemo očekivati od veleslaloma u Adelbodenu?

"Još uvijek skijam brže na treninzima, a to je dokaz da ima mjesta za napredak. No to je slučaj kod svih i nije nimalo čudno. Kada ostvarite uvjerljivu pobjedu i ostavite konkurenciju za nekoliko sekundi čovjek bi pomislio da bolje ne može, no ja sam uvjeren da može", zaključio je Ligety, a nama ne preostaje drugo nego sa zanimanjem ispratiti sutrašnji veleslalom na jednoj od najstrmijih staza u Svjetskom kupu. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 123685
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr