13.12.2004.      

Autor: Goran RazićPhoto: Turist centar - Les deux Alpes 

SKI info - Francuska

Niti francuske Alpe nisu pošteđene nepovoljnog vremena... Iako je poznato da su francuske Alpe prve koje se zabijele te svojim smještajem i visinom nude raznovrstan, debeo i dugoročan snježni pokrivač, u otvaranju sezone situacija je vrlo loša.

Od kraja studenog i otvaranja sezone, u većini većih francuskih skijališta nisu zabilježene nikakve značajnije snježne padaline. Za razliku od početka sezone 2003/2004 koja je bila vrlo bogata snijegom. U Haute Savoiama je situacija vrlo tužna, snježna granica je oko 2500 mnv, tako da praktički nema skijanja u destinacijama ispod te visine, osim u slučaju dobre pokrivenosti snježnim topovima što u Francuskoj nije čest slučaj. Kao dokaz lošem stanju služi i izvještaj sa meteorološke stanice Aiguilles Rouges u podnožju Mt. Blanca gdje su na visini od 2380 m vidljive isključivo crne granitne stijene, bez velikih tragova snijega te sa temperaturama u "ugodnom" plusu.

U tom području sjevernih Savoia, zadnje značajnije oborine zabilježene su u 18.11.2004. kada je palo približno 20 cm novog snijega. Na području Vanoisea i Mauriennea (Savoie) uzduž francusko - talijanske granice, u noći sa srijede na četvrtak zabilježene su veće količine kiše i to čak do visine od 2800 m. Kako nam je svima poznato, slični vremenski uvjeti remetili su i održavanje treninga muškog veleslaloma za svjetski kup.

Kvaliteta snijega je globalno dosta loša te je na većim visinama prisutno nekoliko različitih slojeva snijega, a sve uzrokovano čudljivim vremenom. Srećom, ta raznolika slojevitost trenutno ne donosi veću opasnost od lavina zbog male količine snijega.

U južnim Alpama, na području nacionalnog parka Les Écrines (predio koji je poznat po miješanju klima te većoj količini padalina) te Oissans masiva, snježni pokrivač iznosi oko 1 m (na visini preko 2500 m). Na jednoj od najpoznatijih freeride staza u Europi La Meije - La Grave, trenutno je oko 110 cm snijega na vrhu, dok je na dnu oko 60 cm. Zbog pojačanog južnog vjetra i naglog topljenja snijega prijevoj nije otvoren. Predviđeni freezing level za to područje je na visini od 2600 - 3000 m.

Uglavnom, glečeri rade normalno, negdje sa proširenim, a negdje sa smanjenim kapacitetom. Alpe d'Huez npr. ima otvorenu samo jednu vučnicu kao pristup najvišim stazama koje ipak imaju solidne uvjete.

Stanje je trenutno vrlo loše te ne preporučamo odlazak u Francusku barem još neko vrijeme. No kako znamo da je siječanj poslovično dobar u tom dijelu Alpa, a veljača bogata mješavinom niskih temperatura i obilatih padalina, sigurni smo da će nas francuska skijališta u svom jeku sezone dočekati u punom sjaju kako to samo francuske Alpe znaju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 282955
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr