23.09.2008.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Staza Saslong u Val Gardeni  

A. Badia i V. Gardena nisu više "nedodirljivi"?

Dva talijanska skijališta, godinama nezaobilazne stanice Svjetskog kupa za skijaše, mogla bi izgubiti svoj povlašteni status.

Godinama su Alta Badia i Val Gardena bile nezaobilazne stanice Svjetskog kupa za skijaše u Italiji. Obično sredinom prosinca, u ovim su se dvama poznatim skijalištima odvijala natjecanja u veleslalomu i spustu. Tijekom vremena, spustu u Val Gardeni pridodana je i utrka u superveleslalomu, dok je Alta Badia, pored veleslaloma, dobila i slalom. Produženi natjecateljski vikend u ovim susjednim skijalištima bio je tako pravi skijaški spektakl u srcu Dolomita. Legendarni spust na Saslongu i ništa manje ugledan veleslalom na Gran Risi bili su poseban izazov i za svakog od skijaša.

 

saslongNo, čini se da je tome došao kraj. Na prošlotjednoj sjednici Talijanskog skijaškog saveza predloženo je da se i Alta Badia i Val Gardena uvrste u "rotaciju" talijanskih skijališta po kojoj bi svake sezone različita skijališta dobivala priliku organizirati navedene utrke. Savez time želi popularizirati skijanje te dati priliku za organizacijom velikih skijaških događaja i ostalim skijalištima koja ulaže velika sredstva u infrastrukturu, a nisu mogla doći u priliku za domaćinstvom nekom od natjecanja Svjetskog skijaškog kupa.

 

Kroz priču se ipak provlači i – novac. Talijanski je skijaški savez u krizi i hitno im treba financijska injekcija. Organizacijski odbori utrka u Alta Badiji i Val Gardeni odbili su povećati postotak prihoda od prava na TV prijenos i reklama sa 25% na 28%, a koji ide u proračun ski saveza. Konkretno, to bi značilo 850.000 eura uplaćenih na račun Saveza, umjesto planiranih 650.000 kroz sljedeće tri godine. Predstavnici organizacijskih odbora pravdaju se već potpisanim sponzorskim ugovorima kojima nisu predviđena povećana izdavanja. Također, po dvije su se utrke u svakom skijalištu i odvijale kako bi se lakše amortiziralo troškove.

 

Kako bilo, predstavnici u Savezu su izglasali "rotaciju" gotovo stopostotnom odlukom. Na predstojećim sjednicama bit će odlučeno koja će skijališta i kad dobiti priliku ugostiti najbolje skijaše svijeta. Na vrata ozbiljno kuca La Thuile, skijalište koje je investiralo velik novac u infrastrukturu i sada želi to kapitalizirati. Bormio je najavio da će vjerojatno pauzirati sezonu sa organizacijom muškog spusta. U konkurenciju bi se trebala vratiti i Madonna di Campiglio sa slalomom na famoznoj 3-tre stazi, a po prvi put na veliku scenu možda izađe i Val di Fassa s organizacijom slaloma. Ostaje za vidjeti gdje će svoje mjesto naći Alta Badia i Val Gardena, Savez ipak najavljuje da će pokušati poštivati tradiciju, vrlo bitnu skijanju.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273347
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr