14.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Aerni svj. prvak u kombinaciji, TE pripao Francuskoj

U posljednja dva dana na programu su bile utrke muške alpske kombinacije te team event. Luca Aerni novi je svjetski prvak u alpskoj kombinaciji. Team event osvojila je francuska reprezentacija.

Početak novog tjedna donio je nova uzbuđenja na Svjetskom skijaškom prvenstvu u švicarskom St.Moritzu. U ponedjeljak je održano natjecanje alpske kombinacije u muškoj konkurenciji, dok se u utorak održao paralelni veleslalom, odnosno team event najboljih šesnaest skijaških reprezentacija.

Švicarska pokazuje koliko je jaka skijaška velesila; do današnjeg dana na svom kontu ima čak šest medalja. Toj žetvi medalja pridonio je i novi svjetski skijaški prvak u alpskoj kombinaciji, Luca Aerni (naslovna slika). Njegov rezultat definitivno možemo okarakterizirati kao senzacionalan. Do zlatne medalje stigao je veličanstvenim slalomskim izdanjem, nakon što je u spustaškom dijelu zauzeo tek tridesetu poziciju. Vrijeme od 2:26.33 ostalo je nedostižno za sve ostale kombinatorce te je Luca po prvi puta u svojoj karijeri stao na postolje i još k tome na najvišu stepenicu istog.

Srebrna medalja pripala je višestrukom osvajaču Svjetskog skijaškog kupa, Austrijancu Marcelu Hirscheru. Poput Aernija, Marcel je relativno slabo odskijao spustaški dio natjecanja, ali je, u skladu s očekivanjima, vrlo dobro odskijao slalom. Za pobjedu mu je nedostajalo nešto bolje izdanje u drugom dijelu slaloma. Na kraju je za pobjednikom zaostao jednu jedinu stotinku, što ga sigurno nije pretjerano razveselilo. Na sreću po Marcela, njegove utrke tek slijede.

Brončana medalja također je otišla u Švicarsku. Mauro Caviezel predstavnik je onih skijaša kojima više odgovaraju utrke brzih disciplina. Odskijao je dvije prosječne vožnje, što mu je na kraju donijelo zaostatak od 0.06 sekundi za pobjednikom te najbolji rezultat u karijeri. Valja istaknuti kako je navedeno ostvario na izuzetno zahtjevnoj slalomskoj stazi. Sama postava je bila vrlo jednostavna, ali staza nije uspjela izdržati sve zahtjeve. Stvorile su se ogromne rupe te je skijašima s visokim startnim brojevima bilo vrlo teško postići odličan rezultat.

-.-Goran Razić-.-

Iz utrke još valja izdvojiti neobjašnjivo loše izdanje, inače prvog favorita, Francuza Alexisa Pinturaulta (slika gore). Nakon spustaškog dijela natjecanja nalazio se na dvadesetoj poziciji, da bi na kraju završio tek na desetom mjestu. Filip Zubčić bio je jedini hrvatski predstavnik, ali nažalost nije uspio završiti slalomsku vožnju.

Oba su skijaša sudjelovali u team eventu reprezentacija koji se održao dan kasnije. Alexis Pinturault sa svojom je reprezentacijom otišao do kraja. Iako nije pobijedio sve utrke u kojima je nastupio, cjelokupna ekipa pokazala je jedno solidno izdanje. Team event započeo je od osmine finala, a u svakom su se koraku vozile četiri utrke, dva muška i dva ženska dvoboja. Francuska je do zlata stigla u sastavu: Adeline Baud Mugnier, Tessa Worley, Mathieu Faivre te Alexis Pinturault. Pobijedili su Rusiju, Norvešku, Švedsku te Slovačku. Najzanimljivije je bilo u dvoboju sa Švedskom te Slovačkom, gdje su kod rezultata 2:2 pobijedili zbog boljeg ukupnog vremena.

Srebrnu medalju senzacionalno je osvojila slovačka reprezentacija u sastavu: Petra Vlhova, Veronika Velež Zuzulova, Andreas Žampa te Matej Falat. Do ovog vrhunskog ostvarenja Slovačku je predvodio ženski dio ekipe. Iako, ne treba zanemariti niti solidna izdanja muškog dijela, posebno Falata, koji je između ostalih pobijedio i Felixa Neureuthera. Drugo mjesto osvojili su pobijedivši Njemačku, Italiju te Švicarsku. Zlato im je izmaklo za malenih 0.04 sekunde. Naime, u zadnjoj utrci protiv francuske reprezentacije, pri rezultatu 2:1 za Slovačku, Falat je izgubio od Faivrea za navedeno vrijeme.  Šteta, bila bi to prava senzacija, iako je i ovo nevjerojatan rezultat za slovačku reprezentaciju.

U dvoboju za treće mjesto, između Švedske i domaćina Švicarske, bolja je bila švedska reprezentacija. Ukupnim rezultatom od 3:1 nadmoćno su osvojili brončanu medalju. Do navedenog rezultata Švedsku su predvodili: Frida Hansdotter, Maria Pietilae-Holmner, Andre Myhrer te Mattias Hargin. Njihov put do odličja išao je preko Slovenije, Austrije, Francuske te Švicarske. Posebno valja istaknuti kako su nadmoćno porazili skijašku velesilu Austriju, za koju Marcel Hirscher nije uspio pobijediti niti u jednoj utrci.

Hrvatska reprezentacija sudjelovala je na team eventu u sastavu: Andrea Komšić, Leona Popović, Elias Kolega te Filip Zubčić. Već u osmini finala izgubili smo od, na kraju četvrtoplasirane, Švicarske s rezultatom 4:0. Ipak, Švicarska je trenutno vodeća zemlja po broju medalja na prvenstvu, a u svom sastavu su imali svjetsku prvakinju Holdener te svjetskog prvaka Aernija. Zasigurno je bilo lijepo natjecati se protiv tako vrhunskih skijaša.

Nakon team eventa, srijeda donosi dan stanke, a zatim se nastavljaju natjecanja Svjetskog skijaškog prvenstva. Posljednja četiri dana na rasporedu su tehničke discipline. U četvrtak i petak održat će se veleslalom, dok su subota i nedjelja rezervirane za slalom. Današnji team event nagovijestio je kako bi mogli gledati sjajne utrke do kraja prvenstva. Vjerujemo kako se nećemo razočarati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 253910
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr