14.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Are, S(m,ž): Goggia i Feuz uzeli male Kristalne globuse

U izuzetno uzbudljivoj spustaškoj završnici, do malih Kristalnih globusa su stigli Beat Feuz i Sofia Goggia, iako nisu odnijeli pobjede u današnjim utrkama.

Posljednje spustaške utrke ovogodišnje, 51. sezone Svjetskog skijaškog kupa, održane su danas u švedskom Areu. Od samog su jutra organizatori imali mnoštvo problema s organizacijom utrka. Slab snijeg, magla i izuzetno jaki vjetar maksimalno su im otežavali posao. Kako bi se posljednji spust sezone, u obje konkurencije, održao u koliko-toliko regularnim uvjetima, prvo je muški dio natjecanja prebačen s prvotnih 10:30 sati na 13:15 sati. To je značilo kako će ipak stazu prve okusiti djevojke. Nažalost, niti u tom dijelu nismo mogli uživati u potpunosti. Utrka se održala, ali u izuzetno skraćenom obliku, što je dovelo do toga da su spustaške izvedbe trajale nešto manje od minute.

Natjecanje je kod djevojaka otvorila Anna Veith. Danas je bilo posebno teško procijeniti izvedbu svake pojedine djevojke, a komparacija istih bez vremenskog prikaza je izazivala prave glavobolje. Sa startnim brojem tri, Austrijanku je s vodeće pozicije pomakla Viktoria Rebensburg, i to za 0.62 sekunde. Utrka je tekla u revijalnom tonu, a Njemica se smješkala s crvene stolice u ciljnoj ravnini, sve dok se na startu nije pojavila Sofia Goggia. Podsjetimo, razlika u spustaškom poretku Svjetskog skijaškog kupa, između Talijanke i Amerikanke je prije današnjeg natjecanja iznosila 23 boda, što znači da je borba za kipić još uvijek bila otvorena. Sofia je odskijala dobro, bez većih pogrešaka na tako kratkoj stazi, te je ulaskom u cilj preuzela vodeću poziciju s 0.27 sekundi prednosti nad Rebensburg. Nekad bi ovdje vrijedila ona konstatacija o bačenoj rukavici svojoj protivnici, ali današnji uvjeti istu nisu dozvoljavali. 

Nismo dugo morali čekati odgovor Lindsey Vonn. Krenula je sa startnim brojem trinaest te je napravila nekoliko, na oko vidljivih, pogrešaka. Srećom po nju, imala je izuzetnu brzinu te je uspijevala držati prednost ispred svoje glavne konkurentice. Ulaskom u cilj, semafor je pokazao vrijeme od 55.56 sekundi, što je od Goggije bilo bolje za malenih šest stotinki. Lindsey je bila zadovoljna, iako je znala da samim preuzimanjem vodstva nije preotela mali Kristalni globus. Za navedeno je bilo potrebno da bar jedna skijašica razdvoji dvije najbolje spustašice današnjice. Lindsey se dugo komešala u crvenoj stolici. U pojedinim je trenutcima djelovala kao da se nalazi u crkvi, iako je i sama znala koje su mogućnosti da joj se neka skijašica približi na manje od 0.06 sekundi. Još k tome ostaje činjenica kako su one najbolje spustašice završile svoju spustašku sezonu.

Sa startnim brojem 23, odlično je skijala Amerikanka Alice McKennis. Pobjednica spusta iz St.Antona 2013. godine, predstavljala je jednu od posljednjih šansi za osvajanje malog Kristalnog globusa, svojoj reprezentativnoj kolegici, Lindsey Vonn. Nažalost po Vonn, Alice je svoj nastup završila na "tek" trećoj poziciji, s 0.22 sekunde zaostatka za Goggijom. Iz utrke još valja izdvojiti nastup aktualne olimpijske pobjednice u superveleslalomu, Ester Ledecke. Mnogi su očekivali novu senzaciju od Čehinje, ali se ona nije dogodila. Ester je odskijala solidno te je zauzela jedanaestu poziciju s 0.77 sekundi zaostatka za pobjednicom Vonn. Tako je Amerikanka ostvarila pirovu pobjedu, dok je Talijanka drugom pozicijom, sa samo tri boda prednosti nad Vonn, došla do svog prvog malog Kristalnog globusa u karijeri. 

U muškom dijelu natjecanja nije bilo baš neke napetosti. Start utrke je također bio ponešto spušten, ali ipak ne toliko kao kod djevojaka. Ovdje su, kakvu-takvu, borbu za mali Kristalni globus vodili Beat Feuz i Aksel Lund Svindal. Švicarac je u spustaškom poretku Svjetskog skijaškog kupa, prije današnjeg natjecanja, bio u prednosti nad Norvežaninom za 60 bodova. Prvi je stazom krenuo Francuz Adrien Theaux te se na poziciji lidera utrke zadržao sve do skijaša sa startnim brojem pet, do Thomasa Dressena. Dvadesetčetverogodišnjem je Nijemcu ovo bila prva prava skijaška sezona. Pokazao je kako će se u nadolazećim godinama puno pričati o njemu. Danas je odskijao dobro, ali ne toliko dobro da bi ugrabio mjesto na postolju. Završio je na petoj poziciji.

Čovjek koji ga je makao s vodeće pozicije zove se Beat Feuz. Skijao je u svom stilu, brzo i s dugačkim skokovima. Od Nijemca je bio bolji za 0.20 sekundi te je za potvrdu svog kipića još morao sačekati nastup Aksela Lunda Svindala. Norvežanin je startao sa startnim brojem devet i nije to izgledalo dobro. Kroz cijelu je stazu kasnio te nikako nije uspijevao sustići, pa prestići Švicarca. Ulaskom u cilj zauzeo je drugu poziciju, s 0.08 sekundi zaostatka za Feuzom, čime je okončao neizvjesnosti po pitanju osvajanja malog Kristalnog globusa. Tako je Feuz po prvi puta u svojoj karijeri uspio osvojiti navedeni pokal. Ipak, nije uspio dočekati kraj utrke na udobnoj crvenoj stolici. Od njega su bila bolja čak dva Austrijanca.

Vincent Kriechmayr i Matthias Mayer, različitim su načinima postigli vrijeme od 1:20.21 minuta, koje do kraja utrke nije uspjela ugroziti niti jedna kamikaza. Valja napomenuti kako u završnici Svjetskog skijaškog kupa nastupaju 25 najboljih skijaša te svjetski juniorski prvak navedene discipline. U svakom slučaju, na pravi su način zaključili spustašku sezonu. Nakon današnjih uzbuđenja, sutra nas očekuju nova. Ako ne bude poteškoća s vremenom, ženska bi superveleslalomska utrka trebala započeti od 10:30 sati, dok će se mladići u istoj disciplini natjecati od 12 sati. Kako je Kjetil Jansrud već osigurao mali Kristalni globus, ta će utrka vjerojatno proći u revijalnom tonu. Kod djevojaka je situacija malo drugačija. Za kipić će se sutra "potući" Tina Weirather, trenutno vodeća u superveleslalomskom poretku, te Lara Gut, koja za njom zaostaje 46 bodova. Ako sve bude regularno, moglo bi biti izuzetno zanimljivo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 271605
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr