NATJECANJA

»

SKIJANJE

22.12.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Alta Badia, VSL (m): Hirscher, Pinturault, Ligety

Marcel Hirscher (AUT) po prvi je puta pobjednik veleslaloma Svjetskog kupa u Alta Badiji (ITA). Ivica Kostelić bez završetka druge, Filip Zubčić bez kvalifikacije za drugu vožnju.

U Alta Badiji (ITA) ove sezone nešto novo, a opet i - ništa novo. Nešto novo u smislu da se na samom vrhu dogodilo ono što se posljednjih sezonu-dvije uistinu jako rijetko događa - da Ted Ligety (USA), ukoliko stigne u obje vožnje do cilja, u konačnici ne uspijeva stići i do pobjede. A opet ništa novo jer Ligety, Marcel Hirscher i Alexis Pinturault (FRA) u konačnici ipak ostaju veleslalomski "svijet za sebe" u odnosu na konkurenciju.

Poredak iz prve vožnje danas se u Alta Badiji nije mijenjao niti na kraju utrke. Marcel Hirscher (AUT) vodstvo iz prve vožnje pretvorio je u konačnu pobjedu, Alexis Pinturault i Ted Ligety svoja drugo i treće mjesto također u drugo i treće mjesto u završnom plasmanu.

U drugu vožnju Hirscher je ušao s 0.22 sek. prednosti u odnosu na Pinturaulta te 0.41 sek. u odnosu na Ligetyja. A u konačnici je doskijao do zbrojenog vremena 2:37.45, uz 0.35 sek. i završne prednosti u odnosu na Pinturaulta te 0.58 sek. u odnosu na Ligetyja. Što samo, opet, znači da je obojicu nadvisio gleda li se izolirano i samo druga veleslalomska vožnja.

Ted Ligety, na veleslalomu Svjetskog kupa na kojem je stigao do cilja, posljednji je puta poražen u Garmisch-Partenkirchenu (GER) u veljači ove godine te prije toga u Val d'Isereu (FRA) u prosincu prošle godine. No uistinu je jako zanimljivo kako je i ta dva veleslaloma, baš kao i ovaj današnji, tada svaki puta završavao baš na trećem mjestu.

Do odlične četvrte pozicije na utrci, također zadržavši poziciju iz prve vožnje, danas je u konačnici doskijao Fritz Dopfer (GER). Dok su njegov sunarodnjak Felix Neureuther i Tim Jitloff (USA) podijelili petu poziciju.

Ivica Kostelić danas u prvoj vožnji na diobi 27. pozicije uz 3.29 sek. zaostatka za Hirscherom. U drugoj vožnji potom, nakon vrlo odlučnog ulaska pad, odsklizavanje na bok i odustajanje točno nakon prvog prolaza u toj drugoj vožnji. Pri padu Ivica je skijama udario i o jednog od ljudi uz stazu, na sreću, bez posljedica po vlastito zdravlje. Filip Zubčić sa startnim brojem 67 do 45. pozicije prve vožnje od 59 skijaša u plasmanu, uz 4.87 sek. zaostatka za najbržim vremenom.

"Bio je to malo u drugoj vožnji ulazak na sve ili ništa. I na kraju - ispalo je ništa (smijeh).

Sve je u najboljem redu. Imao sam sreće da mi noge nisu ušle u ogradu, jedino sam se malo uplašio vidjevši da ću pokupiiti onog čovjeka uz stazu. Sve je, na sreću, prošlo u redu. Mislim da je ovaj štitnik za leđa pokupio najveći udarac", izjavio je Ivica za Hrvatski radio nakon utrke.

Nakon Božića, a uoči ulaska u 2014. godinu, skijaši će u sklopu FIS Svjetskog kupa tradicionalno odraditi još samo spust Bormia (ITA). Odluči li se na to, to će biti nova prilika za nastup Natku Zrnčiću-Dimu. Dok je za ostatak hrvatskih skijaša prvi slijedeći nastup u Svjetskom kupu nastup pred domaćom publikom u noćnom slalomu na Sljemenu 6. siječnja.

Konačni poredak prvih 10 skijaša na utrci:

1. HIRSCHER Marcel (AUT) 2:37.45
2. PINTURAULT Alexis (FRA) +0.35
3. LIGETY Ted (USA) +0.58
4. DOPFER Fritz (GER) +1.37
5. JITLOFF Tim (USA) +1.65
5. NEUREUTHER Felix (GER) +1.65
7. RAICH Benjamin (AUT) +1.99
8. LUITZ Stefan (GER) +2.02
9. HAUGEN Leif Kristian (NOR) +2.14
10. MISSILLIER Steve (FRA) +2.26
...
45. ZUBČIĆ Filip (CRO) + 4.87 (nakon 1. vožnje)
KOSTELIĆ Ivica (CRO) - bez završetka druge vožnje

Rezultati, analiza, poretci nakon utrke (.pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323203
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr