04.01.2009.      

Autori: Elinka Barišić, Matija Kralj, Goran Vukelić, Tomislav Seljan

Photo: Sanja Veletanlić
Saša Basrak

 

"Hypo Zagreb Ski Legends": Zamalo Janica!

Malo je nedostajalo da Janica Kostelić zabilježi svoju prvu pobjedu na Sljemenu, no Hans Enn je unatoč džentlmenskim namjerama osvojio drugo izdanje utrke legendi.

Drugu godinu zaredom na Sljemenu su se okupile neke od najvećih legendi svjetskog skijanja. Razlog je ponovno bio humanitaran, donacija od 150.000 kn namijenjena Specijalnoj bolnici za kronične dječje bolesti u Gornjoj Bistri. Donaciju, a i dolazak legendi na Sljeme osigurala je Hypo banka.

Netom po završetku slaloma za skijašice na stazu su izašla imena koja su pisala povijest skijanja: Alberto Tomba, Marc Girardelli, Franz Klammer, Urška Hrovat, Špela Pretnar, Bojan Križaj, Jure Košir..., svi predvođeni "domaćicom" Janicom Kostelić. Vozio se paralelni veleslalom, a stariji su dobili malu pomoć u obliku vremenskog hendikepa.

Odmah u prvoj vožnji Špela Pretnar je eliminirala Uršku Hrovat, osvetivši joj se za prošlogodišnji poraz. Špela je imala jednostavno objašnjenje za svoju pobjedu: "Ove sam godine išla ranije spavati! (smijeh)" Redoviti predvozač na utrkama Svjetskog kupa, prepoznatljiv po kameri na kacigi, Thomas Sykora je lako eliminirao Christiana Mayera: "Puno sam brži bez kamere na kacigi, u tome je tajna!"

Atle Skardaal je snage odmjerio s Marcom Girardellijem, no nije uspio završiti utrku. Skardaal je inače sada dužnosnik FIS-a, a kao takav je danas hvalio pripremu staze. Očito je njemu ipak bila – preledena. Jure Košir nije ništa naučio iz prošlogodišnjeg iskustva kada je izgubio dvoboj zbog kasnonoćnog (ranojutarnjeg?) zatvaranja barova: "Buraas je jednostavno bio bolje pripremljen, moje su noge još uvijek klecave!"

Bojan Križaj, nekadašnji slovenski velemajstor, na Sljemenu je izgubio skiju tokom utrke tako da Hansu Ennu nije bilo teško proći u sljedeći krug natjecanja. "Sabotaža! Eto što je to!", lako je pronašao Slovenac razlog svojim mukama na Crvenom spustu.

U drugom je krugu pred gledatelje konačno izašla i jedina Snježna kraljica koju oni priznaju, bez obzira što nikada nije pobijedila na Sljemenu – Janica Kostelić. Špela Pretnar nije ni pomišljala na pobjedu pred Janičinom publikom – elegantno je prikočila pred ciljem. Jedinstveni Alberto Tomba u srazu s Hans Peterom Buraasom gotovo je opet ove godine pao i to na istom mjestu, pred ciljem. "La Bomba" je haklao vrata te je diskvalificiran otvarajući Norvežaninu vrata u slijedeći krug.

Franz Klammer, legendarni austrijski spustaš, nije mogao ništa protiv motiviranog Hansa Enna. "Preledeno za mene, prošlo je 25 godina od kad sam se ja spuštao ovakvim stazama. A i tada je to bilo samo ravno!"

Janica je finale osigurala u dvoboju s Marcom Girardellijem koji je u žaru borbe pao pokosivši reklamu uz stazu i nekoliko radnika. Srećom, bez posljedica po sve. Janici je s druge strane u finalu stao neumorni Enn. Austrijanac je imao najbolju namjeru ne dovesti u pitanje Janičinu pobjedu, oštro je zakočio pred ciljem namjeravajući je propustiti prvu. Mjerni instrumenti su ipak bili neumoljivi – izmjerili su Janičin zaostatak od samo jedne stotinke sekunde! Još jedna godina bez pobjede na Sljemenu, no to ionako nije važno. Bitno je da je bogata donacija došla u prave ruke, a prilike za utrkivanjem će biti i sljedeće godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 254721
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr