04.01.2015.      

Autor i foto: Željko Ivnik

 

Mikaela Shiffrin: "Zbog razbijene krune, došla sam po novu!"

Senzacionalna, neprikosnovena i skijaški neopterećena nakon zadnje pobjede u Svjetskom kupu, doskijala je Mikaela Shiffrin (USA) do svoje druge krune vladarice Sljemena.

Njezinoj se današnjoj suverenoj pobjedi doista nema što za prigovoriti. S dvije odlične, točnije najbrže vožnje, kao da je podvukla crtu i rekla – kruna je moja! Gledano iz današnje perspektive, Mikaela je svoj startni broj 7, tijekom jučerašnjeg izvlačenja brojeva, okarakterizirala kao sretan i pobjednički. Kako smo uopće mogli u to posumnjati?!

"Moje odlično skijanje ove sezone možda ima veze s činjenicom da sam nes(p)retno slomila prošlogodišnju krunu osvojenu u Zagrebu (smijeh). Promijenila sam osobni pristup skijanju ove sezone, ovo je proces.

Konačno sam shvatila da nisam uvijek baš pozitivna, odnosno, kako se to odražava na moj tim u situacijama kada rezultatski podbacim. No upravo me oni dižu i potiču da se vratim u normalu, da samo skijam dalje. Ako je to najgore što mi se može desiti.

Testirala sam prije sezone novu opremu u Santa Caterini što inače ne radim. Kasnije sam shvatila da me je to činilo nervoznom prvih nekoliko utrka ove sezone. A to je samo bilo privikavanje na opremu. Svakako je bolje je biti na novoj skiji, novom materijalu zbog brže reakcije, iako ih imam puno na skladištu spremnih za korištenje. Uvijek nastojim što prije postići brzinu, a ključno je pronaći što brže i ritam. Ako ritam izostane to kompenziram brzim skijanjem.

Skijati danas na Sljemenu bilo je uistinu pravo zadovoljstvo. Stvarno sam uživala i spustila sam se niz odlično pripremljenu stazu s osmijehom, vjerovala sam svojim skijama. Po prvi puta u karijeri imam osjećaj da je sve pod kontrolom."

Mikaela je otkrila da joj se prije utrke preko Twittera javila Janica Kostelić.

"Janica, kojoj se uistinu divim, tvitala mi je da imam prekrasnu frizuru, znate kečke u njenom stilu.

-.-Goran Razić-.-

Razmišljam da ih ostavim za sreću u narednim utrkama. Nakon prve vožnje prišla mi je i zagrlila me, a ja sam pomislila kakva sam sretnica. Žena koja je osvojila sve što se moglo osvojiti, grli mene, Mikaelu."

Kathrin Zettel (AUT), danas je osvojila drugo mjesto, po treći put. Da, ostala je nadomak najviše stepenice postolja, ali pobjeda joj nije izmakla iz nogu. Bolji plasman od ovog, nije bio moguć, međutim ona nimalo ne žali.

Željko IvnikZagreb Vip SQT-.--.-Kathrin Zettel

"Stvarno sam presretna drugim mjestom, ovo je savršeno.  Mikaela je jednostavno prejaka. Uvjeti su bili izvrsni -  prekrasan sunčani dan, tvrda i ledena staza.

Kao što je poznato ja imam određenih problema s brzinom na položenim dijelovima. Kada su svi brzi, ja sam spora. Tijekom druge vožnje, osjetila sam se nekako uspavanom pa sam „pustila“ skiju za svaki slučaj u strahu da vremenski ne podbacim. U konačnici je ispalo i više nego dobra, ja volim ledene, zahtjevne staze pa i tu vidim razlog mog odličnog plasmana."

Na pitanje novinara o stanju njenog problematičnog kuka s kojim već dulje vrijeme ima problema, odgovorila je: "Pod stalnom sam liječničkom kontrolom i tretmanima. Prije današnje utrke uzela sam preventivno tabletu protiv bolova.

Kako sada stvari stoje, zadovoljna sam zdravstvenim stanjem u ovom dijelu sezone i već sam poput drugih skijašica mislima okrenuta prema Svjetskom prvenstvu u Vailu. Tamo bih, osim u slalomu, trebala nastupiti u superkombinaciji odnosno po novom - alpskoj kombinaciji."

U Norveškoj se vjerujemo u ovome trenutku naveliko rade rolade od haringe. A kako i ne bi. Nina Loeseth doista ima razloga pamtiti "Vip Snow Queen Trophy" za cijeli život. Prvo je 2008. godine na Sljemenu doskijala do najboljeg slalomskog plasmana u Svjetskom kupu, završne 5. pozicije. Ljestvicu je potom pomakla tek 2013. godine konačnim 4. mjestom slaloma, vjerojatno pogađate gdje - na Sljemenu. Danas se konačno popela na postolje, bronca je u džepu.

Željko IvnikZagreb Vip SQT-.--.-Nina Loeseth

"Morate znati da sam na Sljemenu uvijek sretna. Gledala sam Mikaelu na startu kako je hladna, i smirena, što me inspiriralo da napravim svoj posao kako treba. Imala sam dobar osjećaj na ledenoj stazi, ma nije moglo ispasti bolje.

Znate, tijekom moje karijere pratile su me brojne ozljede. Vraćala sam se u nekoliko navrata aktivnom natjecanju uz, dakako, loše startne brojeve jer sam svaki put kretala praktički od nule. To me nije obeshrabrilo, vjerovala sam da je to ono što moram raditi i da moram završiti započeto, dakle - skijati. Norvežanke imaju mali ženski tim, troje nas je i stalno se držimo zajedno. Timski duh nam je izrazito visok. Stoga kada sam se budila noću razmišljajući u kojem smjeru ide moja karijera, priželjkivala sam ovaj trenutak. Trenutak penjanja na postolje, na kojem ženskog dijela ekipe nije bilo još od 2002. godine."

Od hrvatskih predstavnica samo je Saša Tršinski završila prvu vožnju. U nastavku vam prenosimo njihove izjave.

Leona Popović:

"Zadovoljna sam svojom vožnjom u prvom dijelu staze, koja je doista odlična, kao da nitko nije vozio po njoj. Moji su problemi započeli kada sam ostala na repovima skija i to se provlačilo kroz cijelu stazu.

U tim sam trenucima bila  svjesna da ću teško završiti nastup ako to ne korigiram, na žalost, nisam uspjela. Što se treme tiče, mislila sam da ću biti više u strahu, ali nisam." 

Željko IvnikZagreb Vip SQT-.--.-Popović/Tršinski

Saša Tršinski:

"Kako je počela sezona, mogu biti zadovoljna. Inače su na našim natjecanjima (NJR, FIS race nap.a.) staze lakše i kraće. Sve je jednostavnije, i nema pritiska u mjeri kao što je to na natjecanju Svjetskog kupa.

Da me ne biste krivo shvatili, navijačka atmosfera na Sljemenu je super, no uzrokuje tremu na startu. U mojem slučaju dakako pozitivnu Staza je odlična, izdržala je sve cure i  tko se dobro odskijao mogao je ući u drugu vožnju."

Matilda Šola:

"Što se tiče same težine staze, ovo je ipak slalom Svjetskog kupa. Specifičan je osjećaj kada čujete huk navijača iz startne kućice, ponese vas. Staza je tvrda, i ledena, i trebalo je stisnuti skiju od samog početka.  Na žalost - greška me koštala odustajanja."

Željko IvnikZagreb Vip SQT-.--.-Šola / Mišak

Iva Mišak:

"Preplavio me osjećaj razočaranja kada sam odustala prije filtera. Bodrenje od strane navijača i klicanje naših imena, skandiranje koje ne možete ne čuti prilikom izlaska na stazu, odzvanja vam u ušima.

Fenomenalan osjećaj kakav možete samo poželjeti. Prije svega, ovo je za mene doista dragocjeno iskustvo kao temelj za dalje."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 260365
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr