Skijanje.hr

19.12.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

"Ipak se kreće" s Galileom za lavine

Galileo, novi europski satelitski sustav za globalno pozicioniranje, pomoći će i u lociranju unesrećenih u lavinama.

Europska unija je konačno prihvatila plan kojim se kani u svemir postaviti novi satelitski sustav za globalno pozicioniranje. Galileo, kako je sustavu ime, stajat će oko 3,4 milijarde eura, a Europi će osigurati stratešku neovisnost od SAD-a i njihovog poznatog GPS sustava koji ima sličnu namjenu. Za razliku od američkog, europski će sustav biti pod civilnim nadzorom.

 

U sklopu Galilea planira se i razvitak Galileo SAR Lawine sistema za lociranje unesrećenih u lavinama. Trenutačno se zatrpani pod snijegom mogu locirati s točnošću od 20 metara; s Galileom bi preciznost bila čak ispod jednog metra! Spasiteljima taj posljednji korak, fino lociranje mjesta gdje se unesrećeni nalaze, trenutačno odnosi najviše dragocjenog vremena. S novim ručnim jedinicama koje bi koristile Galileo sustav, spašavanje ljudskih života bilo bi umnogome efikasnije.

 

Na razvoju sustava za lociranje unesrećenih u lavinama radi gorska služba spašavanja iz njemačkog Berchtesgadena, njemačka federalna te bavarska policija sve kako bi tehnologija bila što bliža stvarnim potrebama službi na terenu. Galileo će biti kompatibilan s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om koji će mu služiti za korekciju eventualnih grešaka.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5370736
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr