Skijanje.hr

18.01.2011.      

Autori: Goran Razić, Nemanja Stanić
Photo: www.platak.com, www.oc-jahorina.com, www.tckopaonik.com (Webcam 18.01.2011.)

 

Kraj južine, novi snijeg na vidiku

Južina već dobrih dva tjedna vlada širim područjem iznad Hrvatske i susjednih zemalja. Niti Alpe nisu pošteđene toplog vremena, a šteta koju su skijališta pretrpjela u vrhuncu sezone zamjetna je.

Na Sljemenu je gotovo sav trud učinjen za Snježnu kraljicu već dobrano pao u vodu. Staze su zatvorene jer već vise od 10 dana vladaju temperature između 5 i 12ºC. Slična situacija je i na Platku (naslovna fotografija), koji ove sezone još uvijek nije uspio pokrenuti sjedežnicu i stazu Radeševo. Nakon nekoliko dana rada bebi staze i nove pokretne trake, južina je uspjela uništiti i ono malo snijega koji je potreban početnicima. 

Bjelolasica je trenutno miljama daleko od otvaranja sezone i potajno priziva snježnu oluju koja će donijeti barem metar snijega. U tim okolnostima i staze će proraditi, a u suprotnom, uskoro bi mogle početi pripreme za "ljetnu sezonu". 

Slovenija također muku muči s vremenom, no ipak s nešto manje posljedica. Skijališta većinom rade, iako ponegdje sa smanjenim kapacitetom i s pravim proljetnim uvjetima. Krvavec recimo bilježi 60 cm snijega i većina staza je u funkciji, dok primjerice Mariborsko Pohorje u funkciji drži staze na višim predjelima skijališta, dok spust skijama u dolinu nije moguć. 

-.-www.oc-jahorina.com-.-
U BIH situacija nije nimalo blistava. Jahorina (fotografija gore) jedina nudi uvjete za kakvo takvo skijanje. U pogonu je baby lift i vučnica Poljice. 

U Srbiji je snježni pokrivač gotovo potpuno nestao, a skijaši i borderi su osuđeni na skijanje po raskvašenom umjetnom snijegu. Zahvaljujući velikom trudu zaposlenih, danas na Kopaoniku (fotografija dolje) radi ukupno 9 staza i 12 žičara, dok su na Staroj planini u funkciji sve tri staze. Ski centar Tornik na Zlatiboru zatvoren je za skijanje i bordanje. Zaključak je da su se značajna ulaganja u sisteme za umjetno zasnježenje već počela isplaćivati, jer bi bez njih skijanje u Srbiji posljednjih dana bilo nemoguće.

Prema najavama meteorologa, sljedećih dana se očekuje značajno zahlađenje uz snježne padaline. Nadamo se da će to omogućiti normalan rad većine skijališta u njihovom punom kapacitetu.

-.-www.tckopaonik.com-.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2443597
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr