09.03.2009.      

Autor: Goran VukelićPhoto: warrensmith-skiacademy.com, stoked.ch  

Prave zvijezde na stazama su ski učitelji

Celebrity ski učitelji svoje usluge naplaćuju po 300 eura po danu, a klijenti čekaju u redu kako bi proveli zimski odmor s njima.

-.--.-smithAko ste mislili da je Chanelovo skijaško odijelo statusni simbol na skijalištu, prevarili ste se. To je ništa spram ski učitelja uz kojeg skijate, piše Financial Times navodeći neke od najpoznatijih ski učitelja za čije se usluge otima dobrostojeća klijentela iz cijelog svijeta.

"Dobar ski učitelj nije tu samo da vas nauči skijati; on vam mora biti ugodno društvo za skijanje, mora znati gdje se na skijalištu dobro jede i zabavlja; mora znati preporučiti i rezervirati hotel, paziti na vašu sigurnost, izvesti vas u dubok snijeg, ponuditi zabavu izvan staze...", opisuje zadatke vrhunskih ski učitelja Warren Smith (desno) koji "operira" u Verbieru. O statusu koji uživa među klijentelom koja traži usluge privatnog ski učitelja govori i činjenica da njegova dnevnica lako prelazi 500 eura.

"Fenomen tzv. celebrity ski učitelja je primjetan u posljednjih pet godina", nastavlja Smith. "Klijenti mi dolaze privatnom preporukom, a trenutačno ih imam oko 100-tinjak stalnih. Mnogi od njih su mi postali i bliski prijatelji. Svi oni ne žele samo ski učitelja, nego pratitelja koji će ih odvesti na heliskiing, turno skijanje, pripremiti im program suhih treninga... Spremni su platiti više jer znaju da je ski učitelj više od obične uniforme."

-.--.-heliskiNjegov kolega iz St. Moritza, John Webster, naplaćuje ipak nešto manje, oko 250 eura po danu. "Morate znati da su neka mjesta skijališta i – točka! St. Moritz je drukčiji, to je zimovalište, ne samo skijalište. Volim se zato smatrati domaćinom koji će goste provesti skijaškim stazama, ali i bob stazom, netaknutim padinama, jahačkim putevima..., pa čak i trgovinama iako ih sam ne volim obilaziti. Jednostavno se brinem da im odmor bude uspješan u svakom u pogledu", kaže ovaj bivši odvjetnik iz Australije.

Osim njih dvojice, tu su imena poput A. Hauswirtha iz Gstaada, Ch. Maiera iz Zermatta, S. Prosta iz Meribela, J. Gacheta iz Courchevela, F. Azzolina iz Megevea... Svima se prosječne dnevnice kreću od 300-tinjak eura naviše. Podmiren račun za ručak i napojnica se, dakako, podrazumijevaju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263608
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr