22.09.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Predstavljene medalje za Olimpijske igre u Pyeongchangu

Protekli tjedan predstavljene su medalje za Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pyeongchangu koje su na rasporedu u veljači sljedeće godine. Između ostalih sportaša, najbolji skijaši i skijašice imat će prilike stopiti se s istom.

Za nešto više od četiri mjeseca započet će, 23. po redu, Zimske olimpijske igre. Ovoga puta grad domaćin bit će južnokorejski Pyeongchang. Protekli tjedan su predstavljena odličja koja će se dijeliti malobrojnim sretnicima koji će ući u besmrtnost. Medalje je dizajnirao južnokorejski stručnjak Lee Suk-Woo, inspiriran tamošnjom kulturom. Na svakoj od medalja predstavljeno je po jedno slovo Hangula, odnosno korejskog alfabeta. Proizvedeno je 259 setova odličja, a svaka medalja teži između 586 grama i 493 grama, ovisno o svome sjaju.

Iako u ovom trenutku nemamo izrazitog kandidata koji bi osvojio jedno od odličja, nije na odmet spomenuti kako Olimpijske igre bude poseban motiv kod sportaša te su iznenađenja uvijek prisutna. Nadamo se kako će se Lijepa naša upisati u osvajače medalja te kako će ju osvojiti natjecatelj ili natjecateljica neke od disciplina alpskog skijanja. Kako je to postati besmrtan, znaju naši najveći sportaši, Janica i Ivica Kostelić.

Janica Kostelić osvojila je nevjerojatnih šest olimpijskih medalja, četiri zlata i dva srebra. Na Olimpijskim igrama 2002. godine u američkom Salt Lake Cityju osvojila je zlato u disciplinama slaloma, veleslaloma i kombinaciji, dok se u superveleslalomu okitila srebrom. Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u talijanskom Torinu ponovila je sličan uspjeh; bila je zlatna u kombinaciji, dok je osvojila srebro u disciplini superveleslaloma. Možda smo tek danas potpuno svjesni rezultata koje je postigla naša skijaška heroina.

Ivica Kostelić do sada je osvojio četiri olimpijska odličja, i to četiri srebra, na tri različita olimpijska natjecanja. Sa svojom berbom medalja započeo je baš u Torinu 2006. godine. Tada je medalju osvojio u disciplini kombinacije. Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u kanadskom Vancouveru bio je srebrni u natjecanjima super kombinacije i slaloma. Svoju posljednju medalju osvojio je u ruskom Sočiju, ponovno u disciplini super kombinacije. Iako do sada nije okusio slast olimpijske pobjede, mnogi mu mogu zavidjeti na ostvarenjima. Malo se koji skijaš može pohvaliti s osvojenim odličjima na trima različitim Olimpijskim igrama. A nadamo se kako mu još jedne tek predstoje.

Navedimo još aktualne nositelje naslova olimpijskih pobjednika. Neki od njih će u Pyeongchangu imati prilike braniti navedeni naslov, dok su neki drugi zauvijek spremili svoje profesionalne skije te uživaju u skijaškoj mirovini. Austrijanac Matthias Mayer imat će prilike braniti naslov olimpijskog pobjednika u spustu, Norvežanin Kjetil Jansrud superveleslalomski, Amerikanac Ted Ligety veleslalomski naslov, dok će Švicarac Sandro Viletta opet pokušati biti najbolji u disciplini alpske kombinacije. Umirovljeni Mario Matt, olimpijski pobjednik u slalomu, nadolazeće Olimpijske igre provest će u statusu gledatelja.

U ženskoj konkurenciji, priliku da opet osvoje zlatno olimpijsko odličje u trijumfalnoj disciplini imat će samo Anna Veith, u superveleslalomu,  te Mikaela Shiffrin u slalomu. Sve ostale skijašice su se umirovile. Tina Maze, Dominique Gisin te Maria Höfl-Riesch svoje će naslove prepustiti nekim novim osvajačicama olimpijskog zlata. Olimpijsko natjecanje u alpskom skijanju održat će se na dvije različite lokacije, skijalištima Yongpyongu u Pyeongchangu te puno poznatijem Jeongseonu. Borba za svježe predstavljena olimpijska odličja započinje spustom u muškoj konkurenciji. Prije toga, u vidu zagrijavanja za Olimpijske igre, započinje Svjetski skijaški kup. Izuzetno se veselimo zasigurno jednoj sjajnoj skijaškoj sezoni.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 308586
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr