02.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Prvi dan vikenda prepun iznenađenja

Prvi dan posljednjeg vikenda američke turneje obilježen je mnoštvom iznenađenja, kako onih pozitivnih, tako i onih negativnih. Uzbudljivosti ne nedostaje.

Skijaška karavana je utrkama ovog petka nastavila svoju američku turneju. U susret samom danu natjecanja, prethodili su padovi pojedinih skijašica. Na posljednjem treningu spusta, pri zadnjem skoku, dogodio se pad naše Leone Popović. Srećom, nije doživjela teže ozljede te bi trebala biti spremna za subotnji superveleslalom. Ponešto gore prošla je Kanađanka Marie-Michele Gagnon, koja je završila u zaštitnoj ogradi, a posljedice pada su se manifestirale u iščašenom ramenu te ozlijeđenom koljenu. Koliko je ozljeda ozbiljna i teška pokazat će pretrage kojim se podvrgnula, no sigurno je da nisu toliko ozbiljne da bi bila prisiljena završiti sezonu.

U tom tonu nastavilo se i današnje natjecanje ženskog spusta u Lake Louiseu. Već sada legendarna američka skijašica, Lindsey Vonn, doživjela je težak pad netom prije skoka koji je bio koban za našu Leonu. U tom je trenutku imala prednost od 0.05 sekundi ispred pobjednice te bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti bi li dolaskom u ciljnu ravninu ona preuzela tu titulu. U svakom slučaju, njezin je nastup obećavao. O samoj težini njezine ozljede još nema nikakvih informacija, no kako se na skijama spustila u cilj, možemo zaključiti da pad nije ostavio ozbiljnijih posljedica na njezino zdravlje. Sam pad je izgledao vrlo ružno. Lindsey je završila u zaštitnoj ogradi s obje skije na nogama. Prava je sreća što je prošla relativno “lišo”. Nadamo se kako će vrlo skoro biti spremna za nove skijaške izazove.

Nesreću Lindsey Vonn iskoristila je Austrijanka Cornelia Hutter, povratnica u natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, nakon teške ozljede koljena koja ju je u prosincu prošle godine odvojila od bijelih padina. Corinelia je danas odskijala odlično, pogotovo donji dio staze te je u potpunosti zaslužila tu pobjedu. Ulaskom u cilj štoperica je zaustavila vrijeme na 1:48.53 minute, što je bilo neuhvatljivo za ostale djevojke. Jasno, jedino je možda Lindsey mogla biti bolja. Osim Cornelie, u natjecanja Svjetskog skijaškog kupa vratila se i Anna Veith. Ona je imala nešto oprezniji, a time i slabiji nastup. U konačnici je završila na 21. poziciji.

Svoje spustaške sposobnosti pokazala je reprezentativka Lihtenštajna, Tina Weirather. Ovu, poprilično dugu i zahtjevnu stazu prošla je izuzetno brzo. Za razliku od pobjednice, Tina je nešto bolje odskijala prvu dionicu staze, dok je u posljednjem, ravnijem dijelu lagano usporila. Za Hutter je zaostala malenih 0.09 sekundi, stoga je jasno da su detalji odlučili. Ovim rezultatom stigla je do svojeg 32. postolja u karijeri.

Totalnu senzaciju priredila je Mikaela Shiffrin. Da, da, dobro ste pročitali. Sjajna Amerikanka, aktualna osvajačica velikog Kristalnog globusa, okušala se u disciplini spusta. Za mnoge je već to bilo iznenađenje. Zašto nastupati u brzim disciplinama kada je toliko dominantna u tehničkim disciplinama. Mikaela je rekla kako “je ovo moj san. Oduvijek sam se željela natjecati i ostvarivati vrhunske rezultate u svim skijaškim disciplinama. Ne želim skijati samo u tehničkim disciplinama, želim postati svestrana skijašica.”

Ove riječi izrekla je nakon ulaska u ciljnu ravninu s prednošću nad tada vodećom Elenom Fanchini. Do kraja natjecanja Mikaela je pala u poretku za samo dva mjesta, što znači da je po prvi puta u, već sada bogatoj karijeri, osvanula na postolju u disciplini spusta. Za pobjednicom je zaostala 0.30 sekundi. Ukoliko nastavi ovim smjerom, u budućnosti možemo očekivati njezinu dominaciju po uzoru na, šesterostrukog osvajača velikog Kristalnog globusa, Marcela Hirschera.

Za razliku od Mikaele, Marcel je odlučio kako neće nastupiti u superveleslalomskoj utrci Beaver Creeka. Postava navedene utrke bila je vrlo zatvorena, tehnički zahtjevna te bi zasigurno imao dobre šanse za ostvarenje vrhunskog rezultata. Ne zaboravimo, Marcel je pred dvije sezone, upravo u navedenoj utrci osvojio prvo mjesto. Kako Hirschera nije bilo, zamijenio ga je njegov reprezentativni kolega Vincent Kreichmaier. Odskijao je sjajno. Svojom superveleslalomskom izvedbom postigao je, ono što se naziva, “vau efekt”. Njegova fenomenalna izvedba odrazila se na konačno vrijeme, koje je iznosilo 1:09.71 minutu. Nitko, ali baš nitko nije oduševio svojom izvedbom, kao dvadesetšestogodišnji austrijski reprezentativac. Dodatno valja istaknuti kako je ovo njegova prva pobjeda u karijeri. Fenomenalan dan za Austriju.

Na Vincentov rezultat nadovezao se, a tko drugi, nego stari lisac Hannes Reichelt. Tko bi rekao da će i u poznim skijaškim godinama ostvarivati vrhunske rezultate. U navedenoj utrci stigao je do treće pozicije, od Kreichmaiera je bio sporiji za 0.33 sekunde čime je dosegao brojku od 43 postolja u karijeri. Njegov ovosezonski učinak je još nevjerojatniji. U tri utrke brzih disciplina ostvario je dva rezultata vrijedna postolja. Apsolutno fascinantno.

Mjesto na postolju morao je ugrabiti bar jedan Norvežanin. U petak je to bio aktualni osvajač malog superveleslalomskog Kristalnog globusa, Kjetil Jansrud. On je odskijao u svom stilu, dosta agresivno, rizično i s dosta grešaka u izvedbi. Naravno, bilo je to dosta brzo, ali jednostavno, bilo je nemoguće nadmašiti izvedbu Kreichmayera. Negdje na stazi, Kjetil je izgubio 0.23 sekunde, što mu je na kraju donijelo drugu poziciju. Svindal i Kilde nisu oduševili, dok je dobar nastup imao Francuz Alexis Pinturault. Natko Zrnčić-Dim ostao je kratak za 0.38 sekundi do svojih prvih bodova ove sezone, što je bilo dostatno za 39. poziciju.

Drugi dan vikenda donosi utrke spusta u obje konkurencije. Prva utrka, ona muške konkurencije, na rasporedu je od 19 sati, dok djevojke nastupaju od 20:30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Svim skijašima i skijašicama želimo puno sreće te se nadamo kako će navedene utrke biti barem podjednako uzbudljive.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 288915
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr