19.02.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Goran Razić

 

Shiffrin i Hirscher svjetski slalomski prvaci

Svjetsko skijaško prvenstvo je zaključeno. Posljednji svjetski prvaci su Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher u disciplini slaloma.

Posljednja dva dana Svjetskog skijaškog prvenstva svjedočili smo sjajnim slalomskim utrkama. U subotu su svoj posljednji nastup na Svjetskom skijaškom prvenstvu imale djevojke, dok su dan kasnije, ovo sjajno natjecanje, zaključili muškarci. Najuspješnija zemlja navedenog natjecanja jest Austrija s devet medalja, od toga tri zlata. Samo dvanaest zemalja uspjelo je osvojiti medalju na ovome natjecanju.

Ženska slalomska utrka nije donijela nikakva iznenađenja. Amerikanka Mikaela Shiffrin potvrdila je svoju dominaciju u slalomu osvajanjem titule svjetske skijaške prvakinje. Impresivan je način na koji je to postigla. Obje je slalomske vožnje odskijala sjajno te je s vremenom od 1:37.27 treći puta uzastopno, sa samo dvadeset jednom godinom, postigla navedeni uspjeh. Impresivni podaci, svakako vrijedni divljenja.

Drugu poziciju i srebrnu medalju osvojila je Švicarka, svjetska prvakinja u kombinaciji, sjajna Wendy Holdener. Nakon prvog dijela natjecanja također se nalazila na drugoj poziciji, a navedeni je plasman samo potvrdila svojim izdanjem u drugom dijelu. Iako, valja napomenuti kako je imala ponešto lakši posao iz razloga jer je Snježna kraljica, Veronika Velež Zuzulova, u drugom dijelu natjecanja zahaklala vrata te je ispala iz utrke. Zaostatak od 1.64 sekunde za pobjednicom dovoljno govori o samoj utrci.

Brončanu medalju osvojila je Šveđanka Frida Hansdotter. Nekako ostaje dojam kako je medalju osvojila ni kriva ni dužna, no to ne može umanjiti njezin ostvareni uspjeh. Nakon prve vožnje držala je petu poziciju, a nešto boljim izdanjem u drugom dijelu stigla je do medalje. Njezin zaostatak od 1.75 sekundi za izuzetnom Shiffrin djeluje zastrašujuće, no i to je pokazatelj kako je skijanje jedan izuzetno dinamičan, zanimljiv i prevrtljiv sport.

U navedenoj utrci Hrvatska je imala dvije predstavnice. Andrea Komšić osvojila je 28. poziciju, dok Leona Popović nije uspjela završiti natjecanje. Iako je hrvatsko skijanje daleko od slabije nego u zlatno doba Ivice i Janice Kostelić, mnogobrojni nastupi naših mladih skijaša te sjajni rezultati u nižim rangovima natjecanja sigurno djeluju ohrabrujuće po našu budućnost. Vjerujemo kako ćemo jednog dana opet svjedočiti najvećim rezultatima hrvatskog skijanja.

Muška slalomska utrka donijela je mnogo više uzbuđenja od one u ženskoj disciplini. Marcel Hirscher po drugi puta u svojoj karijeri postao je svjetski skijaški prvak u slalomu. Nakon fenomenalnog veleslalomskog izdanja i osvajanja titule svjetskog prvaka, danas je također pokazao svu svoju skijašku moć te je nadmoćno osvojio zlato. Njegovo vrijeme od 1:34.75 bilo je potpuno nedostižno za sve njegove konkurente. Iako, teško da se može reći kako je u ovoj utrci imao ozbiljnu konkurenciju. Veliki rezultat za Marcela i veliku skijašku velesilu Austriju.

Veliko austrijsko slavlje dodatno je raspirio sjajni, ali inače nedorečeni, Manuel Feller. Svojim odličnim slalomskim izdanjem, zakasnio je za svojim sunarodnjakom 0.68 sekundi, što mu je na kraju donijelo srebrnu medalju. Feller je tijekom sezone pokazivao kako je riječ o solidnom skijašu tehničkih disciplina, ali je vrlo teško uspijevao spojiti dvije dobre vožnje. Ovoga puta to mu je pošlo za skijom te je postigao najbolji rezultat u svojoj skijaškoj karijeri. St. Moritz definitivno je sretno mjesto za austrijsku skijašku reprezentaciju.

Brončanu medalju osvojio je veliki čovjek, sportaš i skijaš, Nijemac Felix Neureuther. Nakon prvog dijela natjecanja držao je tek desetu poziciju te je malo tko mogao očekivati kako će na kraju ipak stići do medalje. Sada je očigledno kako je Felix razmišljao drugačije. Sjajnim izdanjem u drugoj vožnji zaostao je za pobjednikom 0.93 sekunde te je treći puta u svojoj karijeri osvojio medalju na velikom natjecanju. Zanimljivo, nedostaje mu još samo ona zlatnog sjaja. Iskreno mu želimo da jednog dana stigne i do tog ostvarenja.

Iz utrke još valja izdvojiti relativno loše izdanje jednog od glavnih favorita za pobjedu u navedenoj utrci, Norvežanina Henrika Kristoffersena. Na kraju je završio na četvrtoj poziciji, a njegovo lice nije moglo sakriti silno nezadovoljstvo. Treba istaknuti kako je sama staza i postava iste bila poprilično jednostavna, pogotovo za ovaj rang natjecanja, stoga su, izuzevši Hirschera koji je klasa za sebe, razlike između skijaša bile poprilično male.

Hrvatska je u slalomskoj utrci imala tri predstavnika. Istok Rodeš završio je na 30. poziciji, dok je Matej Vidović osvojio 35 mjesto. Profesor Ivica Kostelić prije 14 godina učinio je Hrvatsku ponosnom. Tada je, također na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, osvojio zlatnu medalju i postao svjetskim skijaškim prvakom. Četrnaest godina kasnije odskijao je jednu od svojih posljednjih, ako ne i posljednju utrku u svojoj veličanstvenoj skijaškoj karijeri, pritom završivši na 38. poziciji, te je pokazao mladim naraštajima što to znači biti pravi, istinski sportaš. Hvala ti na tome, Profesore!

Muškom slalomskom utrkom spušten je zastor na Svjetsko skijaško prvenstvo. Skijaška karavana odlazi iz St.Moritza. Već sljedeći petak očekuju iz utrke Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke ostaju u Švicarskoj te odlaze u Crans-Montanu, a muški dio karavane seli u norveški Kvitfjell. Do kraja skijaške sezone ostala su još tri programa vikend utrka. Završnica će se održati na američkom tlu, u Aspenu. Nadamo se izuzetno uzbudljivom završetku skijaške sezone.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 20. veljače 2017.   21:05h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    moze se jedino raspravljati vrijedi li djecu gurnuti u vrhunski sport...pa u pravilu, odnosno u vjerojatno 90tak % slucajeva - ne vrijedi.

    no po tome njihov stari nije uopce poseban ili lud, tisuce roditelja svakodnevno guraju svoju djec prema vrh sportu i to bezuspjesno....uniste im zdravlje i karijeru jos u juniorskom uzrastu. Gips je barem znao sto i kako , dogurao je sa oboje do vrha. Zdravalje je vjerojatno ozbiljno naruseno (a kome nije u top 30), ali su dosli do vrha u svom poslu i zaradili nesto...



    [Editirano] 20. veljače 2017. u 21:07h
  • Objavljeno: 20. veljače 2017.   16:59h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Baš ne kužim te komentare, nije tu nitko lud, za postići ono šta su oni postigli je trebalo raditi to šta su napravili.
  • Objavljeno: 20. veljače 2017.   16:20h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    a dobro, prestanimo sa tim negativnim isticanjem kao njegova ludog oca.
    prvo, to su oni izabrali i kako i sam ivica kaze nebi nista mijenjao.

    a drugo, pa koji vrhunski sportas koji dođe do vrha nije sje*ban? i mentalno i fizicki....

    tako je to...dobro da je ziv ostao...

    [Editirano] 20. veljače 2017. u 16:21h
  • Objavljeno: 20. veljače 2017.   14:42h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    i tako je ludost ( definitivno preblaga rijec ) njihovoga oca skoro unistila dvoje djece, nasrecu Janica se makla na vrijeme
  • Objavljeno: 20. veljače 2017.   00:31h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    S jedne strane mi je žao da ga više neču gledati na stazi, a s druge, drago mi je za njega da će se moći posvetiti drugim stvarima koje voli. Sretno Ivice!
  • Objavljeno: 19. veljače 2017.   21:13h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb


    Svakako! Hvala ti Ivice kaj si ovu razjebanu, osiromašenu, opljačkanu i nadasve podvojenu naciju učinio toliko puta bar na trenutak, ponosnom !
    Divim se tvojoj upornosti, svestranosti i snazi....

Prikazano 6 od 6 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 420038
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr