07.07.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: www.soelden.com 

Sölden prekida sa radom 365 dana u godini

Globalno zatopljenje uvjetovalo odluku nadležnih da smanje broj radnih dana ledenjaka tokom ljeta.

Iako se dosad dičilo neprestanim radom tokom cijele godine, austrijsko skijalište Sölden pridružuje se sve dužoj listi europskih ledenjačkih skijališta koja odlučuju nakratko zatvoriti svoja vrata tokom ljeta.

Od dva ledenjaka u sklopu skijališta, Rettenbacha i Tiefenbacha, dosad je uvijek jedan bio otvoren skijašima i snowboarderima. Međutim, donesena je odluka da će se ubuduće ski liftovi potpuno zaustavljati na oba ledenjaka u periodu od polovine svibnja do kraja lipnja. Razlog ovoj odluci su sve nepovoljniji globalni klimatski uvjeti koji uzrokuju ubrzano topljenje ledenjaka. Jedini europski ledenjaci koji se još uvijek odupiru zatvaranjima su visoki švicarski Zermatt sa vrhom na 3899 m n/m, te austrijski Hintertux sa 3250 m n/m. Ledenjaci u Söldenu se pak dižu do 3249 m n/m.

Dva ledenjaka broje ukupno 10 ski liftova, 38 km staza, a spojeni su kako liftovima, tako i najvišim cestovnim tunelom u Europi (2800 m n/m). Ono što privlači skijaše u Sölden je "Europa Test & Exhibition Center" na ledenjaku Rettenbach. Tu se na jednom mjestu mogu isprobati noviteti svih važnijih proizvođača skijaške opreme, a posebno je zanimljiv period od rujna do studenog kada na test dolazi najnovija oprema za nadolazeću sezonu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 183643
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr