17.02.2013.      

Autor: Željko Ivnik

Foto: Goran Razić

 

SP Schladming: Hirscheru zlato 'za ručak'!

Pogled na startnu listu današnjeg muškog slaloma u zemlji alpskog skijanja podsjetio nas je da se nalazimo u državi koja slovi za svjetsko središte klasične glazbe.

Hirscher, Matt, Raich i Pranger odnosno Mozart, Schubert, Haydn i Bruckner. Sportski četverolist pobrinuo se za današnju izvanrednu akustiku ciljne ravnine u Schladmingu. Jedinstvenu, štoviše izvanrednu kompilaciju osjećaja proizašlu iz srca desetine tisuća navijača.

Iako su poslovično poznati kao štedljiv narod, filharmoniju je nadopunio Nijemac Felix Neureuther trošeći se do krajnjih granica ne bi li se ugurao u borbu za tron. Skijaškom lukavošću rezultatski neopterećen, nakon osvojenog srebra u veleslalomu, na njega je zasjeo predvodnik nove škole skijanja, Austrijanac Marcel Hirscher.

"Bilo je teško. Sat vremena prije starta razmišljao sam: Što ako ne uspijem, što ako odustanem? Javnost će me pojesti!

Odlučio sam voziti do maksimuma. Pomislio sam: bolje da odustanem znajući da sam želio biti najbolji nego da budem prosječno dobar"
, razložio je Hirscher svoj današnji nastup.

Neureuther je bio itekako svjestan Hirscherove zvjezdane nedostižnosti.

"Cilj mi je bio zlato što je sasvim logično. U tome bih uspio da danas nije nastupao Hirscher.

Pružio sam dvije odlične vožnje koje nisu bile dovoljne za pobjedu. Hirscher je nevjerojatan skijaš, teško dostižan na stazi i uvijek na korak ispred nas."

-.-Goran Razić-.-

'Drvenu medalju' sa zadnjeg Svjetskog prvenstva u Garmischu Hirscherov je kolega Mario Matt danas zamijenio brončanim odličjem.

"Kao što znate - moja je karijera duga. To zahtijeva prilagodbu novim materijalima, tehnici skijanja kao i novim generacijama natjecatelja koji pristižu. Današnja je medalja potvrda da se još uvijek mogu natjecati s najboljima.

Takav je bio i moj današnji nastup. Nisam vozio protiv sebe, ali sam "stiskao skiju" znajući da ništa drugo neće pomoći ako želim na postolje"
, realno je prokomentirao Matt. 

-.-Goran Razić-.-

Iako "otpisan" nakon prve vožnje, Odisej hrvatskog skijanja Ivica Kostelić u drugom se laufu priključio orkestru vlastitom simfonijom davši do znanja da sljemenski jurišnik nije "bečki mališan". Zagrebački dečec premazan svim skijaškim "mastima", na žalost, ostao je na dva koraka do postolja.

"Mislim da su danas posrijedi bile dvije solidne vožnje. Zadovoljan sam, jer s ovom stazom nikada nisam bio na 'ti'. Obje su vožnje bile drukčije postavljene. Dok je prvu odlikovao mali tempo s jakim zavojima, druga je bila više otvorena. Možda mi je zato i više odgovarala druga vožnja koja je diktirala tempo u usporedbi s prvom u kojoj sam ga morao sam proizvoditi. Tek od zadnjeg međuvremena do kraja pustio sam skiju. Sigurno je bio primjetan moj umor, jer više ne mogu izvoditi toliko brzih pokreta za redom kao nekada.

Pitanje dana je: Što da sam superkombinacijski slalom vozio na današnjem nivou? Sigurno je da bih imao priliku osvojiti zlato da sam pustio skiju kao danas. S druge strane - to je teško reći. Kada bi kojem slučajem bio obrnuti raspored disciplina, prvo slalom potom spust, bilo bi više mjesta za kalkuliranje, što donosi određeni rizik. Meni je bio prioritet osvojiti medalju da mirniji nastavim natjecanje. Taktički je sve bilo dobro napravljeno, a pomogla me i sreća.

Dalje idemo doma, do srijede treniramo na Sljemenu, a potom putujemo u Njemačku gdje vozim cjelokupni program. Koljeno je dobro, malo smo pojačali terapiju.

Schladming, što se tiče organizacije odnosno emotivnosti i povezanosti publike s natjecateljima, ne može se mjeriti niti s jednom trkom Svjetskog prvenstva. Skijanje je u Austriji sport broj jedan, ispred svega ostaloga", rekao je Ivica. 

-.-Goran Razić-.-

Prenosimo vam izjave i ostalih hrvatskih predstavnika.

Filip Zubčić: "U prvoj vožnji sam skijao loše i bez veze puno sam zaostao. U drugoj sam se vožnji bacio na sve ili ništa, bez kalkulacija. Pad je stigao kao rezultat tog nastojanja."

Matej Vidović: "Nije bilo kako sam zamislio. Dao sam sve od sebe, ali nije išlo po planu. Druga je vožnja bila korektna. Sada slijedi kratak odmor, pa ćemo vidjeti što dalje."

Dalibor Šamšal: "Tijekom prvog laufa jedna me greška u gornjem dijelu staze koštala vremena. Na zadnjoj sam vendi zbog gubitka snage uštopao, a trebalo je raditi konstantno. Želim minimalizirati greške u nastavku sezone."

-.-Goran Razić-.-
-.-Goran Razić-.-
-.-Goran Razić-.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 591749
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr