16.09.2010.      

Autor: Goran Razić 

Svaki deseti olimpijac ozlijeđen na ZOI 2010.

Rezultati neovisnog istraživanja Britanskog časopisa za sportsku medicinu zvuče alarmantno. Realnost profesionalnog sporta više se ne skriva.

Britansko istraživanje dokazalo je kako je najmanje jedan na svakih deset sportaša, koji su nastupili na posljednjim Olimpijskim igrama u Vancouveru, pretrpio neku vrstu ozljede, dok se svaki četrnaesti sportaš razbolio za vrijeme Olimpijade. Na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama brigu o 2.567 sportaša vodila su čak 82 doktora, a sudeći po istraživanju, imali su pune ruke posla.
Kada se podvuče crta službeno je evidentirano 287 ozlijeđenih sportaša, dok je njih 185 zatražilo pomoć zbog neke bolesti. Obzirom na broj sportaša dolazi se do podatka od 11% ozlijeđenih i 7% bolesnih.

-.--.-fanara

No nisu svi sportovi na istoj razini rizika. Tako su recimo za najrizičnije sportove proglašeni bob, hokej na ledu, freestyle skijanje i snowboard cross. Ti sportovi drže iznimno visok postotak ozlijeđenih sportaša, a koji se kreće između 15 i 35%. Najniži rizik među zimskim olimpijskim sportovima osigurali su prije svega nordijske discipline, poput biatlona, skijaškog trčanja, skijaških skokova, nordijske kombinacije te sportovi koji gotovo da i nemaju ozlijeđenih poput curlinga, brzog klizanja te skijanja po grbama.

Spomenimo samo još jednom kako statistika nema baš nikakvu težinu kada su imena u pitanju, a pogotovo kada jedan mladi život nestane na nekom zavoju pri brzinama koje daleko premašuju stotinu kilometara na sat, kao što se desilo Gruzijcu Nodaru Kumaritašviliju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 256779
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr