Skijanje.hr

02.03.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

U Austriji 30 poginulih u srcu skijaške sezone

Dvostruko više poginulih nego prije godinu dana. Toplo vrijeme uzrok nesrećama na stazama?

Austrijski odbor za sigurnost u Alpama izvijestio je da je na austrijskim skijalištima od početka sezone do kraja veljače poginulo 30 skijaša i snowboardera. Najviše je ljudi stradalo u pokrajini Salzburg (13), a tek jedan manje u Tirolu u kojem se nalazi i najviše austrijskih skijališta.

Brojka od 30 poginulih predstavlja zabrinjavaći, više nego dvostruki porast u odnosu na godinu ranije kada je poginulih bilo četrnaest. Uz to, svake se godine zabilježi i između 56 i 60 tisuća liječničkih intervencija na skijalištima.

-.--.-

Glavni uzrok fatalnim nesrećama su u pravilu prekomjerno uživanje alkohola za vrijeme skijanja te prevelike brzine. Osim toga, pretpostavlja se da je i topla zima imala utjecaj budući da su staze zbog nedostatka prirodnog snijega zaleđene što izaziva teške ozljede kod skijaša.

Na drugoj strani planete pak potpuno drugi problemi. Skijališta na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država muku muče sa spašavanjem skijaša i snowboardera koji se zapute izvan staza. Razlog su iznimno obilne snježne padaline ove zime koje su u planine privukle ovisnike o dubokom i netaknutom snijegu. Problem je što je većina neiskusna u takvom tipu skijanju, a dobar dio njih po prvi put kreće izvan staza bez pratnje iskusnog vodiča.

Takvi se brzo izgube u snježnom prostranstvu, što je spasilačke službe na skijalištu Killington natjeralo na čak devet intervencija u kratkom razdoblju od 10. do 13. veljače. Većina tih akcija se odvijala noću zbog čega iscrpljeni spasitelji apeliraju na skijaše da se ne zapućuju izvan obilježenih staza. No, Amerikanci se pozivaju na svoju zajamčenu slobodu kretanja i – tko im što može?

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3211598
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr