10.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Val d'Isere, SL(m): Pobjeda Hirschera u teškim uvjetima

Današnji dan donio je izuzetno loše vrijeme za odvijanje skijaških natjecanja. Cijeli program St.Moritza je otkazan, a u Val d'Isereu je održan slalom usprkos teškim vremenskim uvjetima.

Trebala je ovo biti prekrasna nedjelja bogata skijaškim događanjima. Program je bio pun kao šipak koštica, ali neka viša sila ipak nije željela da to bude tako. Zbog loših vremenskih uvjeta cjelokupni program u St.Moritzu u potpunosti je otkazan. Podsjetimo, danas su se trebale održati utrke superveleslaloma i alpske kombinacije u ženskoj konkurenciji. Alpska kombinacija posebno nije imala sreće. Nakon otkaza superveleslalomske vožnje u petak, danas se cjelokupno natjecanje trebalo ponoviti ispočetka, ali gusta magla te jak vjetar spriječili su odvijanje natjecanja. FIS još uvijek nije odredio kada će se navedene utrke nadoknaditi, ali opustite se, sve će se saznati na vrijeme.

Najbolji slalomaši svijeta imali su malo više sreće nego skijašice. Utrka u Val d'Isereu se održala u potpunosti, ali su uvjeti na stazi stvarno graničili s regularnošću. Gust snijeg padao je za vrijeme obiju slalomskih vožnja te je stvarao velike probleme organizatorima utrke, ali još veće samim skijašima. U takvim se uvjetima najbolje snašao najbolji skijaš svijeta proteklih šest godina, čarobni Austrijanac Marcel Hirscher. Izdanje u prvoj vožnji bilo je relativno mizerno što se može i zaključiti iz činjenice da je nakon prvog dijela zauzimao tek osmu poziciju. Naravno, u nastavku je vidio da ne može ništa izgubiti te se bacio na glavu. To mu se itekako isplatilo jer vrijeme od 1:41.94 minuta ostalo je na samom vrhu poretka.

Odmah iza Hirschera našao se, a tko drugi, nego njegov glavni konkurent u disciplini slaloma, Norvežanin Henrik Kristoffersen. On je odskijao "copy-paste" u odnosu na Marcela, samo je to ispalo ponešto sporije. Henrik gaji jedan prekrasan gospodski, elegantan stil, koji definitivno nije odgovarao navedenim vremenskim uvjetima, dok je Marcel pravi borac, dok skija djeluje kao da je sačinjen od elastičnih niti kakve prepoznajemo u žvakaćoj gumi. Danas je pobijedio borbeno-elastični stil za 0.39 sekundi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati daljnja borba između ta dva slalomska giganta.

Nakon prvog dijela natjecanja prethodni dvojac nije bio ni blizu postolja. Ta su mjesta redom pripala Talijanu Stefanu Grossu, Austrijancu Michaelu Mattu te Šveđaninu Andre Myhreru. Jedan od ta tri skijaša u konačnici je zauzeo treću poziciju. Ako niste pratili utrku i ne znate rezultat, prije nego li nastavite čitati, pokušajte pogoditi o kome se radi. Stefano Gross u prvi je dio natjecanja startao s brojem 4, Michael Matt je bio drugi natjecatelj koji je okušao slalomsku postavu prve vožnje, dok je Andre Myhrer krenuo tek sa startnim brojem 13. Naravno, najiskusniji od navedene trojce završio je na postolju. Iako nije odskijao perfektno, veteran Myhrer rutinski je ugrabio tu treću poziciju, pritom zaostavši za pobjednikom 0.40 sekundi. 

Iz utrke još valja izdvojiti gusti snijeg koji je padao cijelo vrijeme. Šalu na stranu, teško se mogu analizirati izvedbe skijaša u ovakvim uvjetima. Dok je sjedio na mjestu koje mu pripada, Marcel Hirscher je u jednom trenutku nekome objašnjavao kako je više bio posvećen čišćenju naočala za vrijeme vožnje, nego samom tehnikom skijanja. Navedeno govori samo za sebe. Da ipak ne ostanemo isključivo na pobjedničkom trojcu, odlične rezultate su ostvarili i petoplasirani Jonathan Nordbotten, devetoplasirani Austrijanac Marco Schwartz te šesnaestoplasirani Slovenac Stefan Hadalin. Naši dečki nisu se snašli u navedenim uvjetima. Matej Vidović i Istok Rodeš nisu se uspjeli plasirati u krug najboljih 30 skijaša, dok je Filip Zubčić ispao iz utrke.

Muška skijaška karavana seli u Italiju, gdje na obroncima Dolomita, Val Gardena i Alta Badia, očekuju nove izazove, prvo u brzim, a zatim i u tehničkim disciplinama. Najbolje skijašice svijeta prvo odlaze u Val d'Isere gdje ih očekuju utrke brzih disciplina, a zatim putuju u Courchevel na nove ispite tehničkih mogućnosti. Iskreno se nadamo kako će se vrijeme sljedeći vikend smilovati najboljim skijašima i skijašicama svijeta. Krnji vikend napokon je završio.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 308284
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr