21.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Vonn i Paris pobjednici spusta

U austrijskom Kitzbühelu, najuzbudljiviji spust sezone osvojio je Talijan Dominik Paris, dok je Lindsey Vonn, nakon više od godinu dana, stigla do pobjede u njemačkom Garmisch Partenkirchenu.

Subota je donijela izuzetno zanimljive utrke spusta. Samo mjesto održavanja današnjih utrka, Kitzbühel i Garmisch Partenkirchen, dovoljan su izazov za sve skijaše, a prava poslastica svim ljubiteljima Svjetskog skijaškog kupa. Niti danas nismo ostali zakinuti za spektakularna skijaška događanja.

Prema rasporedu, djevojke su prve otvorile današnji program. Na izuzetno zanimljivoj i zahtjevnoj stazi Kandahar, do svoje 77. pobjede u karijeri, stigla je sjajna Amerikanka Lindsey Vonn. Vrijeme od 1:43.41 bilo je nedostižno za sve ostale natjecateljice. Zanimljivo je kako je posljednju pobjedu Lindsey ostvarila upravo na Kandaharu 2016. godine. Zbog ozljeda je dugo nije bilo u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa, no vratila se na pravi način. Današnji rezultat u spustu zasigurno je izvrsna najava Svjetskog skijaškog prvenstva koje uskoro započinje.

Drugu poziciju u spustaškoj utrci osvojila je aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, Švicarka Lara Gut. Zaostala je za pobjednicom 0.15 sekundi te je time stigla do svog sedmog postolja sezone. U ukupnom poretku trenutno se nalazi na drugoj poziciji, iza Mikaele Shiffrin, za kojom zaostaje 235 bodova. U svakom slučaju, slijedi nam izuzetno zanimljiva završnica sezone.

Do trećeg mjesta, sa zaostatkom od 0.48 sekundi, doskijala je domaća predstavnica Viktoria Rebensburg. Nakon ozljede, zbog koje je propustila početak sezone, te mnogo raznolikih izdanja, pokazuje kako joj forma pomalo raste, što je svakako sjajno za nadolazeće izazove.

Izuzetno interesantna i dinamična, definitivno najuzbudljivija utrka sezone održana je u Kitzbühelu. Iako je navedena utrka već mnoštvo godina u rasporedu Svjetskog skijaškog kupa, svake godine iznova oduzima dah.

Do svoje druge pobjede na Streifu, ukupno sedme u karijeri, stigao je sjajni Talijan Dominik Paris. Poput prave kamikaze spustio se niz stazu te pogotovo izuzetnim drugim dijelom, potvrdio je svoju skijašku besmrtnost. Iako su mnogi u određenim dijelovima staze bili i brži od Dominika, vrijeme od 1:55.01 ostat će zapisano kao najbrže danas.

Drugo najbolje vrijeme ostvario je, pomalo senzacionalno, Francuz Valentin Giraud Moine. Sa startnim brojem 24, zaostao je 0.21 sekundu za pobjednikom te je time ostvario najbolji rezultat u svojoj karijeri.

Treća pozicija pripala je Moineovom reprezentativnom kolegi, iskusnom skijaškom liscu, Johanu Clareyju. Poput Moinea, i on je startao s relativno visokim startnim brojem, no za pobjedu su mu nedostajale 0.33 sekunde. Johan nikad u svojoj karijeri nije stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, no zato je poznatiji kao skijaš koji je ostvario najveću brzinu ikada. U spustaškoj utrci Wengena 2013. godine postigao je brzinu od 161.9 km/h. Podatak izaziva ogromno strahopoštovanje te pomalo ledi krv svakom obožavatelju ovog prekrasnog sporta.

U današnjem spustu bilo je svakakvih izdanja. Neki skijaši su se odlučili za nešto oprezniji pristup, dok su drugi skijali na rubu ispadanja. Bilo je tu i padova, no na sreću mnogo manje nego proteklih godina.

Jedini skijaš koji je danas vrlo ozbiljno ugrožavao vrijeme Parisa, bio je Švicarac Beat Feuz. Odskijao je sjajnu utrku te je kod Red Bull skoka imao prednost od čak 0.72 sekunde, no nažalost odmah nakon toga loše je doskočio na sljedećem skoku te je završio u zaštitnoj ogradi. Srećom, prošao je bez ozbiljnijih posljedica.

Osim njega, vrlo riskantnu vožnju odskijao je i Talijan Christof Innerhofer. U gornjem dijelu staze, u stilu Bode Millera, skijao je s jednom skijom po zaštitnoj ogradi. Završio je utrku na sedamnaestoj poziciji. Austrijanac Max Franz nije imao sreće s vezom. Naime, nakon prvog skoka, u samom zavoju vez nije izdržao sve sile te je ostao bez skije, no na sreću brzo se zaustavio.

Izuzetno uzbudljiv vikend nastavlja se već sutra. U Kitzbühelu će već standardno održati muška slalomska utrka. Prva vožnja na rasporedu je u 10:30 sati, dok će drugi dio utrke započeti u 13:30 sati. Prošlogodišnji pobjednik je Norvežanin Henrik Kristoffersen. Hrvatsku će predstavljati Istok Rodeš.

Garmisch Partenkirchen će nakon spusta organizirati i superveleslalom za žene. Utrka započinje točno u podne. Bit će zanimljivo vidjeti može li Lindsey Vonn potvrditi današnje ostvarenje. Prošle godine utrku je osvojila, današnja drugoplasirana, Lara Gut.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 381966
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr