20.03.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Atomic Skiing, Sport-IT

 

Zatvorena je 50. jubilarna sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa

Iza nas je 50. jubilarna sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa. Svjedočili smo izuzetno uzbudljivoj sezoni, prepunoj kojekakvih iznenađenja. Prisjetite se zajedno s nama što je, i tko, sve obilježilo završenu sezonu.

Spušten je zastor na 50. jubilarnu sezonu FIS Svjetskog skijaškog kupa. Imali smo prilike svjedočiti izuzetnim utrkama. Ova se sezona može okarakterizirati kao sezona nekih novih skijaških lica. Naime, tijekom sezone dogodile su se brojne ozljede sjajnih afirmiranih skijaša, no zato su nova lica izuzetno dobro iskoristila priliku, pritom ostvarivši nevjerojatne rezultate.

FIS kalendar Svjetskog skijaškog kupa donio nam je 37 utrka ženske konkurencije te 36 utrka muške konkurencije. Valja naglasiti kako nisu sve planirane utrke odvožene iz raznolikih razloga. Najčešće vrijeme nije dozvoljavalo održavanje pojedinih natjecanja. FIS Svjetski skijaški kup održao se u trinaest različitih zemalja, odnosno u 28 različitih skijaških centara. Talijanska skijališta bila su najzastupljeniji domaćini navedenog natjecanja, potom slijede francuska, a zatim i američka skijališta. Francuski Val d' Isere i američki Aspen ugostili su najviše utrka FIS Svjetskog skijaškog kupa ove sezone.

Naslov pobjednika FIS Svjetskog skijaškog kupa 2016./2017. godine osvojili su Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin. Dvadesetosmogodišnji Austrijanac najuspješniji je ovosezonski skijaš. Uz veliki Kristalni globus, osvojio je i dva mala, slalomska i veleslalomska, Kristalna globusa. Na Svjetskom skijaškom prvenstvu u švicarskom St.Moritzu postao je svjetski prvak u disciplini slaloma i veleslaloma, dok je u alpskoj kombinaciji stigao do srebrne medalje. Aktualne je sezone ostvario šest pobjeda, dvije slalomske te četiri veleslalomske, a na to je nadodao još jedanaest plasmana na pobjedničko postolje. Njegova dominacija u Svjetskom skijaškom kupu započela je 2012. godine te joj se ne vidi kraj. Zanimljiv je podatak kako je prije Hirschera veliki Kristalni globus osvojio Ivica Kostelić.

Iza Mikaele Shiffrin definitivno je najuspješnija sezona karijere. Nakon što je propustila veći dio prethodne sezone zbog ozljede, vratila se nikad jača. Kroz cijelu je sezonu imala potpunu dominaciju u slalomskom dijelu, dok je u veleslalomu uvijek bila u samome vrhu. U skladu s time, osim velikog Kristalnog globusa, osvojila je i mali slalomski Kristalni globus, dok je u veleslalomskom poretku završila na drugoj poziciji. Ona je ove sezone ostvarila jedanaest pobjeda, šest slalomskih, tri veleslalomske te po jednu u paralelnom slalomu i alpskoj kombinaciji. Na pobjedničko se postolje penjala još četiri puta. Svjetska je slalomska prvakinja iz St.Moritza, gdje je osvojila i srebrnu medalju u veleslalomu. Nevjerojatna sezona za dvadesetdvogodišnju Amerikanku, koja pretežito vozi utrke tehničkih disciplina. Taj podatak daje dodatnu dimenziju postignutim uspjesima.

Posebna iznenađenja netom završene sezone jesu Ilka Štuhec i Sofia Goggia. Obje su skijašice sve svoje velike uspjehe postigle upravo ove sezone. Time su njihova postignuća još veća i značajnija. Dvadesetšestogodišnja Slovenka definitivno slovi za najveće sportsko otkriće sezone. Svojim fenomenalnim skijaškim izdanjima dostojno je zamijenila legendarnu Tinu Maze, koja se veleslalomskom utrkom u Mariboru oprostila od profesionalnog skijanja. Ilka se aktivno natjecala u disciplinama spusta, superveleslaloma i alpske kombinacije, pri čemu je ostvarila sedam pobjeda. Najviše puta penjala se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u disciplini spusta, čak četiri puta, dok je ostvarila još dvije superveleslalomske pobjede i jednu pobjedu u disciplini alpske kombinacije. Osim pobjeda, Ilka je čak trinaest puta ostvarila plasman na pobjedničko postolje. Svi navedeni uspjesi na kraju su joj donijeli dva mala Kristalna globusa, u spustu i alpskoj kombinaciji. Do samoga se kraja borila i za mali superveleslalomski Kristalni globus, no reprezentativka Lihtenštajna, Tina Weirather, bila je za pet bodova bolja od nje. Osim navedenog, Ilka je aktualna svjetska prvakinja u spustu. U ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa nalazi se netom iza Shiffrin. Čarobna sezona za čarobnu Slovenku.

Skretanjem pogleda na ukupni poredak Svjetskog skijaškog kupa, teško je ne zamijetiti Talijanku Sofiju Goggiju na trećoj poziciji. Zanimljiv je podatak kako je Sofia postigla najviše bodova u povijesti ženskog talijanskog skijanja, što svakako nije beznačajno. Iako nije postigla uspjehe poput Štuhec, u svakom je slučaju obilježila ovu sezonu. Čak trinaest puta popela se na pobjedničko postolje, a krajem je sezone, u južnokorejskom Jeongseonu, stigla i do svojih prvih pobjeda karijere u Svjetskom skijaškom kupu. Iako nije osvojila niti jedan Kristalni globus, osim treće pozicije u ukupnom poretku, plasirala se i na drugu poziciju u spustaškom te treću u veleslalomskom poretku. Na Svjetskom skijaškom prvenstvu je osvojila brončanu medalju u veleslalomu. Ostaje dojam kako je mogla postići još bolje rezultate da je bila u potpunosti fokusirana i konsolidirana, no vjerujemo kako su pred njom zlatna skijaška vremena.

Osim navedenih skijašica, bilo bi nepravedno ne spomenuti još neka imena koja su itekako obilježila sezonu. Prva od njih je sjajna Tessa Worley, koja je osvojila mali veleslalomski Kristalni globus. Dvadesetsedmogodišnja Francuskinja dominirala je navedenom disciplinom. U toku sezone je ostvarila tri pobjede, a još se četiri puta našla na pobjedničkom postolju. Aktualna je svjetska veleslalomska prvakinja u navedenoj disciplini.

Značajan dio sezone obilježila je i Švicarka Lara Gut. Prošlogodišnja vlasnica velikog Kristalnog globusa izuzetno je dobro startala u sezonu, ali je na kraju, zbog ozljede na Svjetskom skijaškom prvenstvu, morala ranije završiti istu. Lara je aktualne sezone ostvarila pet pobjeda, jednu u veleslalomu, jednu u spustu te tri u superveleslalomu. Još je četiri puta ostvarila plasman među tri najbolje skijašice. Na Svjetskom skijaškom prvenstvu je osvojila broncu u superveleslalomu. Ostaje žal zbog ozljede koja joj se dogodila. Bilo bi izuzetno interesantno vidjeti kako bi izgledao ukupni poredak Svjetskog skijaškog kupa da je skijala do kraja sezone.

Još valja izdvojiti dvije izuzetne slalomašice bez kojih ova sezona ne bi bila ista. Snježna kraljica, Veronika Velež Zuzulova, drugo je ime ovogodišnjeg slalomskog natjecanja. Sjajna Slovakinja odradila je odličnu sezonu, iako je na samom kraju pomalo posustala. Nije imala sreće na Svjetskom prvenstvu gdje je ispala u slalomskoj utrci, iako ne treba niti zaboraviti ekipno srebro u team eventu.

Wendy Holdener također je skijašica s izuzetnim ovosezonskim postignućima. Iako nije stigla do pobjede u Svjetskom skijaškom kupu, navedeno je ostvarila na Svjetskom skijaškom prvenstvu. Aktualna je svjetska prvakinja alpske kombinacije i vlasnica srebrne slalomske medalje. Ove se sezone šest puta pojavljivala na postolju i to u disciplini slaloma.

Aktualna je sezona bila izuzetno nesretna za veliki broj sjajnih skijaša i skijašica. Osim Lare Gut, nevjerojatan peh imali su i Eva Maria Brem, Anna Veith, Ted Ligety, Christof Innerhofer, Aksel Lund Svindal, Lindsey Vonn i brojni drugi natjecatelji. Anna Veith jedno je vrijeme nastupala, ali se zbog boli odlučila na novi operativni zahvat. Isto je napravio i Aksel Lund Svindal, kojem je ovo već druga sezona da djelomično izbiva iz natjecanja. Najbolje od svih oporavila se Lindsey Vonn, koja je krajem sezone postigla i zavidne rezultate.

Muški dio natjecanja, kako je već naglašeno, protekao je u dominaciji Marcela Hirschera. Osim njega, aktualnu su sezonu obilježili i Kjetil Jansrud, Peter Fill, Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen i mnogi drugi. Kjetil Jansrud je uobičajeno dobro ušao u sezonu, no kako je ista odmicala svome kraju, padao je u formi. Ukupno je ostvario pet pobjeda, od toga tri u superveleslalomu i dvije u spustu, a još je tri puta bio dio trojce najboljih. Uspio je osvojiti mali superveleslalomski Kristalni globus, a u borbi za mali spustaški Kristalni globus, izgubio je od Talijana Petera Filla.

Peter Fill je osvajanjem navedenog naslova ponovio prošlogodišnji uspjeh. Zanimljiv je podatak kako ove sezone nije niti jednom pobijedio u navedenoj disciplini, ali je zato pet puta bio na postolju. Jedinu ovosezonsku pobjedu ostvario je u superveleslalomskoj utrci održanoj u norveškom Kvitfjellu, na domaćem terenu Kjetila Jansruda.

Alexis Pinturault sjajno je ušao u sezonu i dosta dugi niz utrka bio je prvo ime u veleslalomskom natjecanju. Kako je sezona odmicala kraju, Alexis je sve više tonuo u svojoj formi. Tijekom sezone ostvario je četiri pobjede, od toga tri u veleslalomu i jednu u alpskoj kombinaciji, gdje je na kraju i osvojio mali Kristalni globus. Time je ponovio prošlogodišnji uspjeh. Svjetsko skijaško prvenstvo za njega je bilo izuzetno loše. Jedino što će pamtiti iz tog dijela jest osvajanje zlata u natjecanju team eventa.

Poput Pinturaulta, Henrik Kristoffersen bio je dominantan u slalomu, ali je također potonuo u formi. Podsjetimo kako je na samom početku sezone imao konflikt s vlastitim skijaškim savezom iz marketinških razloga. Potom se vratio u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa i dugo je vremena dominirao, no nažalost nije izdržao. Pobijedio je u čak pet slaloma sezone, ali ni to mu nije bilo dovoljno za ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha, osvajanja malog slalomskog Kristalnog globusa.

Osim navedenih, još je mnogo skijaša na neki način obilježilo sezonu. Talijan Dominik Paris bio je izrazito dobar u brzim disciplinama. Veteran, Snježni kralj Manfred Moelgg, pokazao je kako još uvijek nije za staro željezo. Beat Feuz, Erik Guay, Alexander Aamodt Kilde, Hannes Reichelt zasigurno su skijaši koji su postigli zadivljujuće rezultate ove sezone. Iz tehničkih disciplina valja spomenuti Mathieu Faivrea, Felixa Neureuthera, Leif Kristiana Haugena, Dave Rydinga te Alexandera Horošilova. Bilo je tu još mnogo skijaša i skijašica koji su ostvarili poneki vrhunski rezultat koji će biti zapisan i skijaške anale.

-.-Sport-IT-.-

Hrvatska skijaška reprezentacija već nekoliko godina stagnira, iako smo ove sezone mogli vidjeti kako postoje mnogobrojni skijaški talenti koji bi uskoro mogli biti dio skijaške elite. Filip Zubčić, trenutno naš najbolji skijaš, nastupio je u dvanaest utrka Svjetskog skijaškog kupa. Najbolji je rezultat ostvario u Val d' Isereu, gdje je završio na trinaestoj poziciji. Matej Vidović u Kranjskoj Gori je stigao do svojih prvih bodova karijere u Svjetskom skijaškom kupu, pritom završivši na 21. poziciji. Leona Popović isto je ostvarila u Crans Montani, gdje je u dva dana za redom osvojila 17. i 18. poziciju u utrkama alpske kombinacije. Valja spomenuti i našu skijašku legendu Ivicu Kostelića, koji je još jednom pokazao svu svoju skijašku i sportsku veličinu.

50. Sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa je za nama. Slijedi nam dugo proljeće, a zatim i toplo ljeto. Nadamo se kako će se svi skijaši do tada odmoriti te oporaviti od ozljeda koje su ih mučile. Vjerujemo kako će sljedeća skijaška sezona biti još bolja i zanimljivija od aktualne. Zamislite samo sve te sjajne skijaše i skijašice u punoj spremi kako se bore za najveća dostignuća. Svakako će biti pravi užitak pratiti takvo što. Prvo nam slijedi jedan dugi odmor, a zatim se vraćamo pratiti nova izdanja ovog sjajnog natjecanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 300020
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr