SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

16.03.2017.      

Autor: Elinka Barišić

Photo: Arhiva Skijanje.hr, Dolomiti.org;
Cijene u tekstu važeće za sezonu 2016/17.

 

Civetta

Talijansko skijalište, najbliže Hrvatskoj od svih u sklopu Dolomiti Superskija, jedno je od onih mjesta koje svakako valja posjetiti.

Civetta
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 275 km
udaljenost od Zagreba 425 km

Skijalište Civetta jedno je od manjih skijališta u sustavu Dolomiti Superskija, no zbog blizine, te zgodne pozicije moglo bi biti vrlo zanimljivo hrvatskim ljubiteljima skijanja i bordanja. Smješteno nedaleko Belluna, skijalište se smjestilo iznad mjesta Zoldo, Palafavera i Selva di Cadore s jedne strane, te poznatijeg i ljepšeg Alleghea s druge strane. Ova imena nose i 4 skijališta koja spojena u cjelinu tvore Civettu - skijalište koje je ime dobilo prema impozantnom vrhu M. Civetta, čija se stijena dolomitskog "štiha" strmoglavo izdiže iznad skijaških staza do čak 3218 m. Nasuprot njoj, s druge strane iznad Zolda izdiže se 3168 m visok M. Pelmo, koji za sunčana vremena tvori scenografiju u kojoj se doista može uživati bez daha.

-.--.-

Sa 1000 m/nv, na koliko je smješten Alleghe, te nešto viših ostalih naselja (1300 - 1500 m/nv), na skijalište će vas prevesti splet žičara koji uključuje 3 gondole (dvije sa strane Alleghea, druga iz Zolda), 10 sjedežnica te 9 vučnica koje ponekad nećete moći izbjeći. Na žalost, dio skijališta još uvijek posjeduje sjedežnice starijeg datuma, dok su na dijelu iznad Alleghea sjedežnice uglavnom obnovljene i moderne.

Konfiguracija staza, ukupne duljine 68 km, ovdje će zadovoljiti svakoga, jer ima dovoljno raznolikih staza za sve. Kao i na ostalim skijalištima u ovom dijelu nezaobilazan je veliki udio plavih staza. One ovdje nisu jako položene te možda i nisu najzgodnije za apsolutne početnike, no oni koji već rade pokoji zavoj ovdje će sasvim sigurno "guštati" jer je skoro pa cijelo skijalište moguće obići spajanjem plavih staza. Za one želje strmina tu je i ponešto crnih staza, no ni one nisu velikog nagiba. I na ovom skijalištu primjetno je da su kriteriji za obilježavanje staza nešto blaži, pa ćete se tako možda iznenaditi kad uvidite da se zapravo vozite po crnoj ili crvenoj stazi.

-.--.-

Kao što to i priliči jednom "Dolomitskom" skijalištu i ovdje su staze odlično uređene, a ukoliko iskombinirate nekoliko staza u jednom potezu moći ćete savladati i 1100 m nadmorske visine. Većina staza dosta je dugačka, a posebno lijepe su crvene staze u dijelu Selva di Cadorea (21), Alleghea (13 i 7), te crne i crvene staze u Zoldu (36, 37, 38 i 39). Također, za ljubitelje lokalnih znamenitosi, spomenimo i to da su dijelovi Civette dio poznate ture "1. svjetskog rata" (Giro della Grande Guerra). Izgubiti se možete teško jer su sve staze te žičare obilježene brojem i imenom, putokazi na stazi su česti i vrlo jasni, s posebno obilježenim mjestima u dnu skijališta, a ski mapa prilagođena džepnoj veličini odražava realno stanje stvari i dovoljno je precizna.

Za one najmlađe uređeni su posebni parkovi i zabavni sadržaji, posebne sporije sjedežnice te pokretne trake, koje se najčešće dodatno plaćaju. Uređena je i ski cross staza za one željne malo adrenalina, a na dječjoj stazi iznad Alleghea ponekad budu postavljeni i "kolci", pa se djeca mogu zabavljati i utrkivanjem. 

-.--.-

Osim po prekrasnim krajolicima, ovo skijalište poznato je i po jednom od najboljih noćnih skijanja, organiziranih uz stazu u Zoldu (crvene i crne). Noćno skijanje radi samo neke dane u tjednu, što je dobro provjeriti na licu mjesta, od 19h do 23h, iako ovo radno vrijeme zna biti produženo i do dugo u noć.

Zgodne terase i "riffugi" koje se arhitekturom lijepo uklapaju u planinski ugođaj mamit će vas za sunčanih dana. Njih na cijelom skijalištu ima dosta, baš kao i brze hrane s nogu u obliku sendviča i hot-doga. Cijene po restoranima slične su susjednim skijalištima, odnosno relativno visoke, no zato je izbor hrane odličan i vrlo ukusno pripremljen. Raznolike pašte kreću se između 7 i 10 Eura, a cijena varira ovisno o tome da li ste izabrali biti posluženi (u kojem slučaju možete platiti i 2 Eura veću cijenu) ili ste odabrali samoposlužne restorane. 

Spremate li se put Civette na jednodnevno skijanje, sugeriramo da se zaputite prema mjestu Zoldo koje je najbliže i najpristupačnije. Iz Rijeke je udaljeno 275 km, od čega je većina autocesta. Put vodi preko Trsta, autoputom na Pordenone koji završava u Bellunu. Nakon što autocesta završi treba produžiti ravno, te u mjestu Longarone skrenuti lijevo prateći putokaze za Zoldo. Nakon što se za otprilike 45 minuta vožnje prođe Zoldo, te Zoldo Alto, u mjestu Pecol skreće se s glavne ceste lijevo na parkiralište ispod gondole. Iako kilometarski ne djeluje daleko, do Civette se ipak treba putovati oko 3 i pol sata. Iz Zagreba je put jednak, jedino što treba prevaliti dodatnih 150-tak kilometara do Trsta.

Ukoliko na Civettu putujete na više dana, razmislite o smještaju na suprotnoj strani, primjerice u Allegheu koji je smješten na jezeru te je za dulji boravak puno ljepše mjesto od Zolda. Također, iz Alleghea su blizu i susjedna skijališta, kao što su ona u sklopu TreValli ili primjerice Marmolada, pa će boljim skijašima kojima Civetta može dosaditi nakon dan-dva, zanimljivo biti napraviti mali ski safari i obići i ostala skijališta u blizini. Parkirati se, naravno, možete i u drugim mjestima, sukladno tome na koji dio skijališta želite prije doći (primjerice Palafavera je zgodna ukoliko želite izbjeći crvenu stazu na povratku prema Pecolu).


U svakom slučaju, Civetta je vrlo lijepo skijalište, odlično za produženi vikend ili za one manje zahtjevne i za tjedan dana. Staze se uređuju odlično i sigurni smo da će svi uživati. Mana može jedino biti relativno loš (i skup) izbor smještajnih jedinica, te vrtoglava cijena karte koju postižu skijališta u sustavu Dolomitisuperski.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4727
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr