SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

28.08.2008.      

Autor: Zoran Kranjčec

 

Val Senales

Skrivena dolina na samoj granici Italije i Austrije koja odiše posebnom atmosferom.

Val Senales
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 490 km
udaljenost od Zagreba 570 km

Na sjeveru talijanske regije Alto Adige (Süd Tirol) nalazi se dolina Val Senales (Schnalstal), udaljena 65 km od Bolzana, glavnog grada regije i 40 km od Merana. Autocesta završava upravo u ravnini sa Meranom i tu počinje dolina Val Venosta (Vinschgau), poznata i po savršeno uređenim plantažama jabuka. Put nas vodi do gradića Naturno kod kojega skrećemo kroz tunel u dolinu Val Senales, gdje se otvara izdvojeni svijet izoliran od glavnih prometnica i vreve turističkih mjesta. Zanimljivo je spomenuti i da iznad ulaska u dolinu stoji stari dvorac Juval u vlasništvu poznatog alpinista Reinholda Messnera. Strmom i zavojitom cestom započinje uspon s 850 m nadmorske visine sve do 1700 m na kojoj se nalazi mjesto Vernago s velikim akumulacijskim jezerom te nešto dalje i kraj doline Val Senales gdje se smjestilo mjesto Maso Corto na visini 2011 m. U mjestu se nalazi omanje hotelsko naselje i donja stanica gondole koja vodi do ledenjaka na visini 3212 m.

-.--.-

Zimi je Val Senales mirno obiteljsko skijalište koje ima 35 km skijaških staza, 10 km staza za skijaško trčanje i 5 km staza za zimske šetnje. Najviše skijaške staze započinju na samom ledenjaku na visini 3212 m i spuštaju se sve do Maso Corta. Skijašima stoji na raspolaganju 9 km plavih, 12 km crvenih i 14 km  crnih staza. Posebna atrakcija je 8 km duga crna staza pod nazivom Krijumčarska staza i vodi od ledenjaka do samog mjesta. Na ledenjaku je smješten i snowboard park, tako da će svatko pronaći nešto za sebe. Početničke staze su smještene odmah uz donju stanicu gondole i opremljene su vučnicama, dok je većina ostalih staza opremljena sjedežnicama. Na ledenjaku su dvije vučnice i jedna sjedežnica. Posebnost Val Senalesa je panoramski hotel Grawand koji je smješten na ledenjaku uz gornju stanicu gondole na visini 3212 i oni ujedno predstavljaju najviši hotel te najvišu gondolu regije Alto Adige. Hotel ima i bazen s pogledom na planinske vrhunce, a otvoren je od listopada do svibnja.

-.--.-

Ledenjak je otvoren i ljeti za skijaše, trkače i boardere te za planinare. Dostupno je 4-7 km staza, zavisno o visini i stanju snježnog pokrivača: dvije plave staze (Finail 1 i 2) dužine 1,5 km svaka, opremljene vučnicama,  dvije crvene staze (Grawand 1 i 2) dužine 850m te  plava staza (Grawand 3) dužine 1000 m. Sve tri Grawand staze opslužuje zajednička 4-sjedežnica čija je donja stanica smještena na maloj uzvisini pa je do nje potrebno ići malo uzbrdo. To može zasmetati boardere jer je snowboard park orijentiran upravo na tu 4-sjedežnicu.

-.--.-

Restoran sa samoposluživanjem je smješten uz gornju stanicu gondole i ima dobru ponudu hrane uz pristupačne cijene. U sklopu restorana nalazi se i stalna, besplatna izložba o nastanku ledenjaka i alpskom svijetu. Uz gornju stanicu gondole nalazi se i izložba o pračovjeku Ötziju koji je pronađen savršeno očuvan na obližnjem ledenjaku na granici Italije i Austrije. Ljeti je moguć i posjet ledenoj špilji do koje vozi specijalna izvedba ratraka s putničkom kabinom. Ne smije se propustiti ni uspon do vrha Grawand (3251 m) koji se nalazi uz gornju stanicu gondole i do kojeg treba 5 minuta hoda po stazi s kamenim stepenicama osiguranom rukohvatima. S vrha Grawand pruža se predivan pogled prema planinskim vrhovima nacionalnog parka Texel grupe i Ötztaler Alpama u Austriji. Ljeti skijaške staze rade od 7:30 do 13:00 s time da gondola vozi od 7:30 do 16:30. Cijena jednodnevne skijaške karte tijekom ljeta je 27 € + 5 € depozita za key-card.

Za ljubitelje bazena važno je napomenuti da se u obližnjem gradiću Naturno nalaze terme koje su orijentirane zabavi dok se u nešto udaljenijem Meranu nalaze wellness terme. U Meranu se nalazi i dvorac Trauttmansdorff koji je bio zimska rezidencija carice Elizabete poznatije kao Sissi i koji je okružen prekrasnim vrtovima koje je najbolje obići u proljeće i ljeto. Na putu između Naturna i Merana nalazi se gradić Forst s poznatom pivovarom i pivnicom starom 150 godina koja iznenađuje svojim izgledom. Svakako treba obići i Bolzano, glavni grad regije Alto Adige koji oduševljava arhitekturom. Udaljenost od Zagreba do Val Senalesa iznosi 570 km dok je udaljenost od Rijeke 490 km.

Ovaj dio regije Alto Adige živi 365 dana u godini, ali poseban je doživljaj vožnja u proljeće Val Venostom kroz 50 km jabučnjaka u cvatu dok se izmjenjuju pogledi na mnogobrojne dvorce i planinske vrhunce pokrivene snijegom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 274896
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr