SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

17.01.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Zbogom ljetnom skijanju na Val Senalesu

Od 2013. više neće biti ljetnog skijanja na Val Senalesu.

Prošlo je ljeto bilo zadnje tijekom kojeg se moglo skijati na Val Senalesu. Talijansko ledenjačko skijalište će se ove godine zatvoriti 5. svibnja, a skijaške će staze biti otvorene opet tek u listopadu. Tijekom ljeta će žičare biti u pogonu samo za planinare i izletnike.

Vijest je to koja je došla sa samog skijališta, a razloge za L'Alto Adige objašnjava Helmut Sartori, direktor skijališta: "Tijekom ljeta su nam pretežno dolazili samo skijaški klubovi na treninge. Turisti koji su nam dolazili do pred koju godinu više ne dolaze, treba priznati da se klima ovih posljednjih godina promijenila. Tijekom ljeta se zatvaraju i naši austrijski susjedi, poput Pitztala i Stubaija."

Roberto Dinale
, glaciolog hidrografskog zavoda u Bolzanu, dodaje: "Od 1850. ledenjaci su se smanjili za trećinu, a proces je ubrzan posljednjih 30 godina. Izgledi za budućnost nisu sjajni. U sljedećih 10-15 godina ljetnog skijanja više neće biti niti na Passo Stelviu niti Preseni koji zasada odolijevaju uslijed svoje lokacije i visine."

Presena je proteklih ljeta uspjela sačuvati nešto snijega zahvaljujući specijalnim pokrivačima, no prema Dinaleu radi se samo o vrlo skupom produžavanju agonije. Sva je prilika da svjedočimo posljednjim godinama ljetnog skijanja na ledenjacima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 118885
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr